Silimarina

Silimarina

Publicat: 01.01.2018

Vizualizări: 1159

Armurariul este o plantă ţepoasă cu flori mov şi seminţe cu gust amărui care face parte din familia Asteraceae. În prezent se găseşte în toată lumea, în special în Europa de Sud şi Asia. În ţara noastră Armurariul creşte în zonele calde şi însorite (Dobrogea).

Seminţele acestei plante se folosesc în scopuri terapeutice. Silimarina reprezintă extractul uscat din seminţele de Armurariu şi este folosită cu succes în tratarea afecţiunilor hepatice.

Ficatul este un organ complex  situat în partea dreaptă-sus a abdomenului. Acesta are peste o suta de funcţii, cele mai importante fiind: detoxifierea organismului, procesarea substanţelor nutritive absorbite din intestinul subţire, producţia de proteine  şi de bilă, stocarea unor vitamine (Vit. A, Vit. B12). Dacă ficatul nu funcţionează  corespunzător pot apărea probleme  serioase de sănatate.  Printre afecţiunile hepatice amintim:

-          insuficienţa hepatică acută/cronică,

-          ciroza hepatică, hepatitele (A, B, C, D, E, alcoolică, autoimună),

-          ficatul gras,

-          hepatomegalia (mărirea în volum),

-          sindromul Gilbert,

-          hemocromatoza. 

Silimarina este un complex de flavonoide, cele mai importante fiind silibina, silidianina şi silicristina, aminoacizi, lipide. Silibina are acţiune hepatoprotectoare (protejează ficatul împotriva substanţelor toxice), antioxidantă şi de creştere a capacităţii de regenerare a ficatului. Silicristina inhibă acţiunea enzimelor peroxidaza şi lipoxigenaza, scade LDL şi are efect puternic antioxidant.

Când ficatul este deja afectat, silimarina stimulează repararea ficatului generând celule noi.  Acest lucru este posibil datorită capacităţii de a stimula sinteza de proteine.

Silimarina reduce riscul dezvoltării calculilor biliari şi favorizează  digestia, fluidificând şi eliminând bila.  

Pe lângă beneficiile pe care le aduce la nivel hepatic, silimarina este benefică şi în afecţiunile rinichilor, acnee (silimarina are capacitatea de a calma iritaţiile de la nivelul pielii, de a reduce inflamaţiile şi de a umezi mucoasele), diabet (scade rezistenţa la insulină a celulelor pancreatice), reduce efectele negative ale chimioterapiei şi constipaţiei.

Alexandra Gainusa

Consultant Walmark 

 

Ştiaţi că “Silimarina” este hepatoprotector natural ?
26.09.2019

Ştiaţi că “Silimarina” este hepatoprotector natural ?

Cunoscută de mai bine de 2.000 de ani, silimarina este extractul uscat din semințele ciulinului laptelui (armurariu sau Silybum marianum). Silimarina împiedică pătrunderea substanțelor toxice în celulele hepatice și stimulează refacerea acestora. De asemenea, diminuează riscul dezvoltării calculilor biliari și favorizează digestia.

Citește mai mult
Vizualizări: 1183