Sănătatea pielii

Sănătatea pielii

Publicat: 12.12.2017

Vizualizări: 9

Fie vară, fie iarnă organismul uman este supus voluntar sau involuntar unor multipli factori agresivi externi iar preţul pe care suntem nevoiţi sa îl plătim dupa expunerea la radiaţii solare, vânt, temperaturi foarte scăzute, poluare, apă clorurată sau vizite dese la coafor de multe ori nu e luat în considerare.

Pielea este sensibilă la actiunea radiatiilor ultraviolete, expunerea necontrolată la soare ducând la apariţia dermatitei solare sau chiar a arsurilor, ceea ce pe termen lung contribuie la îmbatrânirea prematură sau la apariţia malignităţilor cutanate. Orice actiune de infrumuseţare: bronzare, schimbarea culorii părului, coafarea acestuia are şi efecte nedorite care trebuie contracarate.

Despre epiderm...

Pielea, cel mai mare organ al corpului uman are o multitudine de roluri. Epidermul, stratul cornos al acestuia în particular, funcţionează ca protector împotriva atacurilor mediului extern, ca barieră imună şi previne pierderea apei. Evitarea desicării (deshidratarea ţesutului epitelial) este extrem de importantă, altfel supravieţuirea altundeva decât într-un mediu acvatic este imposibilă. Pielea este o barieră extrem de puternică şi selectivă.
Pierderea prin evaporare a apei creşte în unele circumstanţe, mai ales dacă umiditatea relativă a aerului scade: în sezoanele uscate, în spaţii cu aer condiţionat. Pielea uscată este aspră, cu neregularităţi, eritematoasă sau decolorată, fără strălucire, fisurată sau exfoliată.

Din grupul vitaminelor B face parte acidul pantotenic – vitamina B5 – care este esenţial pentru toate formele de viaţă. Se găseşte în toate celulele vii sub formă de coenzimă A, o enzimă esentială pentru numeroase reacţii metabolice. Roger J. Williams este descoperitorul acidului pantotenic, el sustinând totodată administarea de nutrienţi pentru prevenţia şi tratamentul bolilor.
Numele său derivă din cuvântul grecesc « panthoten » care înseamna « peste tot », mici cantităţi găsindu-se în aproape orice aliment, mai ales în cereale integrale, legume, ouă, carne sau laptişor de matcă. Cea mai comună formă a acidului panthotenic este precursorul său alcoolic - provitamina B5 - numită panthenol. Panthenolul se găseşte sub forma a doi izomeri: D si L, numai forma D fiind biologic activă . Aceasta este oxidată intracelular transformandu-se rapid în vitamina B5.

Actiune benefică Epidermul sănătos conţine aproximativ 30% apă, o treime din această cantitate - 10% - fiind legată de moleculele higroscopice (atrag apa din mediul înconjurator). Această fracţiune este proporţională cu umiditatea relativă exterioară. Grosimea şi flexibilitatea stratului superficial al pielii creşte o dată cu creşterea cantităţii de apă din mediul exterior sau prin adăugarea de molecule care atrag apa, cum este şi panthenolul. Acesta menţine hidratarea epidermului prin urmare supleţea şi plasticitatea acestuia. La nivelul firului de păr panthenolul este extrem de util pentru proprietăţile sale emoliente, hidratante, lubrefiante. Se ataşeaza cu usurinţă firului de păr îmbrăcându-l în totalitate, netezindu-l şi conferindu-i strălucire.

Concluzii

Funcţiile pielii nu trebuie subestimate. Protecţia şi prevenirea degradării epidermului şi a părului trebuie să fie una din priorităţile omului modern. Acest lucru nu asigură doar confort estetic ci ajută la menţinerea echilibrului organismului.

Calculaţi-vă indicele ponderal
11.12.2017

Calculaţi-vă indicele ponderal

Gradul de supraponderalitate se poate afla foarte uşor cu ajutorul indicelui de masă corporală BMI (Body Mass Index). Greutatea corporală (exprimată în kilograme) se va împărţi la valoarea înălţimii (în metri) la pătrat.

Citește mai mult
Vizualizări: 4421