Primăvara și efectele sale asupra organismului uman
Publicat: 10.05.2011
Vizualizări: 52
Când ne gândim la primăvară, ne gândim la renașterea naturii, la flori, la soare și la o vreme plăcută. Totuși, odată cu venirea primăverii se declanșează unele afecțiuni sau se exacerbează unele boli cronice.
Primăvara observăm mulți oameni cu ochii roșii și înlăcrimați, care strănută sau cărora le curge nasul. Acestea pot fi si mptome ale alergiei sezoniere. Care este însă cauza acestei alergii? Cauza o reprezintă așa-numiții alergeni, cum ar fi polenul, praful, mucegaiul, părul de animal etc.
Aceste substanțe alergene, odată ajunse în contact cu organismul uman, declanșează o serie de reacții de apărare împotriva lor, deoarece sunt considerate periculoase de către organism.Principalele alergii sezoniere sunt rinita alergică, conjunctivita alergică sau astmul bronșic. Simptomele sugestive pentru fiecare afecțiune sunt rinoreea apoasă (secreție nazală apoasă), pruritul nazal (mâncărime de nas), strănutul, ce sugerează rinita alergică; pruritul ocular (mâncărime la ochi), lăcrimarea, eritemul conjunctival (ochi roșu) sugerează conjunctivita alergică; iar dispneea (senzație de sufocare), tusea seacă, wheezing-ul (respirație șuierătoare) și senzația de constricție toracică sugerează astmul bronșic.
Ce se poate face pentru a preveni apariția acestor reacții? Pentru prevenirea sau diminuarea reacțiilor alergice vă recomand păstrarea ferestrelor închise și folosirea unui aparat de aer condiționat, pentru a evita pătrunderea polenului în încăperi, evitarea ieșirii din casă în orele dimineții, când polenul din aer este în concentrația cea mai mare, evitarea zonelor cu concentrații mari de polen (ieșirile la iarbă verde), evitarea uscării rufelor afară (polenul se depune pe haine), schimbarea hainelor când ne întoarcem acasă și spălarea lor, un duș seara înainte de culcare, cu spălarea completă a părului, eventual administrarea de medicamente pentru alergie înainte ca simptomele să apară.
O serie de principii active de origine vegetală acţionează pe căi indirect la ameliorarea simptomatologiei declanșate de substanțele alergene, dintre care aș enumera bioflavonoidele (surse bogate fiind citricele, ardeii roșii, măceșele, coacăzele negre), metionina, vitamina C sau vitamina B5.Dacă simptomatologia declanșată de substanțele alergene persistă, vă recomand să vă adresați unui medic specialist alergolog, pentru a se iniția un tratament adecvat afecțiunii dumneavoastră.
Prin adoptarea unui stil de viață sănătos putem să ne bucurăm de acest anotimp al bucuriei și renașterii.
Din cauza variațiilor termice de la un moment al zilei la altul, primăvara este sezonul exacerbărilor afecțiunilor respiratorii. Virozele debutează la două-trei zile de la infecție și durează până la 14 zile, marea majoritate a oamenilor vindecându-se după șapte zile. Simptomele cele mai frecvente sunt febra, frisoanele, starea de rău general, oboseala, cefaleea (durerile de cap). Tratamentul constă în repaus, sistarea fumatului, menajarea vocii, băuturi calde cu miere, precum și tratament simptomatic la indicația medicului curant. Administrarea suplimentelor alimentare cu rol în imunostimulare poate reprezenta o metodă eficientă de luptă împotriva infecțiilor specifice acestui anotimp, având și rol de reducere a severității simptomelor.