Interviu CSW: Cum să reușești să dansezi prin viață

Interviu CSW: Cum să reușești să dansezi prin viață

Publicat: 17.03.2011

Vizualizări: 2

"Pasiunea pentru balet înseamnă pentru mine să fiu eu în totalitatea mea - o stare de bine, o sănătate interioară resimțită de întreaga-mi ființă, o transfigurare permanentă către sublim. Cred că sunt cu adevărat completă doar prin balet."... citeste mai mult

"Am descoperit-o pe Doamna Magdalena Rovinescu într-un interviu cuminte pentru Revista Sănătății Walmark, ușor timidă după atâția ani, de o frumusețe radioasă, sinceră și caldă, emanând înțelegere și împăcare pentru tot ceea ce este și va fi. Cred că cea mai frumoasă lecție pe care ne-a oferit-o în timpul discuției avute a fost trăitul în prezent, feminitatea și grația liberă manifestată în exprimare și gesturi și spiritul de învingător pe care l-am resimțit din momentul în care doamna Rovinescu a început să vorbească.

CSW: Cum ați ajuns la balet?

Magdalena Rovinescu: Tatăl meu m-a descoperit. Tata a fost un adevărat înger păzitor pentru mine, care mi-a îndrumat pașii către succes și m-a protejat în parcursul meu. Eram la o vârstă fragedă 3-4 ani când rupeam și toceam toate încălțările mele în vârf. Ambii părinți fiind medici au realizat că acest lucru este legat de modul cum pășeam. De la acea vârstă piciorușele mele cereau poante. Conjunctura a făcut ca în perioada următoare, tatăl meu să trateze o ruptură de ligament al unei balerine și să intre în contact cu această lume. La întrebarea "Aveți o fetiță pe care ați vrea să o dați la balet?" tata a răspuns am două! Peste câțiva ani în care a păstrat legătura cu balerina, iar eu eram deja în clasa a doua, m-a dus să mă vadă. Din momentul în care mi-a ridicat piciorul și a descoperit în mine un potențial fantastic atât prin laxitatea corpului meu, care nativ se unduia fără dificultăți și dragostea inocentă față de dans și mersul pe vârfuri, i-a spus tatălui meu că balerină sunt și balerină voi fi. Și așa a fost... Din acel moment am intrat în școala de balet.

CSW: Cât e performanță fizică și cât caracter la balet?

Magdalena Rovinescu:  Cred că 60% reprezintă personalitate și restul e putere de muncă. Eu am fost un copil comod. Frizam lenea. Calitățile fizice mă ajutau să nu fiu nevoită să depun acea muncă grea pe care o balerină o face ca să-și cizeleze mișcările pentru o mare lejeritate. Eu aveam nevoie de altfel de exercitii decât ceilalți. La Leningrad unde câștigasem o bursă, m-a ajutat mult metoda clasică Rusă. Când m-am întors am început să primesc rolurile mari și am devenit prim balerină a operei. A urmat o perioadă în mijlocul reflectoarelor, în care am abordat un vast repertoriu de titluri clasice și am dansat alături de nume apreciate din țară și nu numai ca Amato Checiulescu, Gheorghe Coțovelea, Mihai Tugearu și Mihail Barâșnikov. Caracterul se vede la o balerină atunci când este pusă să interpreteze un rol, să joace. În acele momente am fost și balerină și actriță, îmbinând rolul cu muzica și unduiri de dans. Aici se vede cu adevărat iscusința și talentul unei balerine, iar eu eram aplaudată și apreciată de toată lumea.

CSW: Cum împăcați pasiunea cu familia?

Magdalena Rovinescu: Tatăl meu m-a susținut timp de 40 de ani la spectacole ale mele și mai recent ale elevelor mele de la "Studioul M". Peste 2000 de spectacole. Un adevărat păzitor al meu. La polul opus era mama. Aceasta nu și-a putut închipui niciodată că nu voi respecta tradiția familiei și anume medicina și mă voi îndrepta spre balet. Astfel am fost într-o permanentă tensiune cu ea fiindcă nu era de acord cu ideea de balet și cred eu, acum, că într-un fel a simțit cu mult înainte de producerea sa, accidentul care m-a împiedicat să mai performez. Acesta s-a petrecut cam la aceeași vârsă când și mama avusese un accident similar, însă la patinaj. Pasiunea mea a fost mai puternică ca orice. Încăpățânarea și munca serioasă și metodică la care m-am dedicat în balet m-a transformat într-o forță. Astfel a trebuit să fiu acceptată așa cum eram de către familie, soț, copil - fără compromisuri în ceea ce privea performanța și pasiunea mea.

 CSW: Ce înseamnă sănătatea pentru o balerină?

Magdalena Rovinescu: În primul rând sănătatea înseamnă o stare mentală bună. Mă trezesc dimineața și mă bucur de razele soarelui și mă gândesc că trăiesc o minune și o zi binecuvântată de Dumnezeu. Astfel mă ridic din pat cu zâmbetul pe buze și un ton pozitiv care nu mă părăsește întreaga zi. Pe lângă starea de bine pe care încerc să mi-o cultiv zilnic, consum alimente sub 2% grăsime, preponderent fructe și legume. Am renunțat de 4 ani de zile la carnea de porc și la orice fel de dulciuri - acestea din urmă au încetat să mă mai tenteze. Nu beau cafea, nu fumez, nu beau sucuri nenaturale, nu mănânc banane, struguri și mere, însă consum ca dulce foarte multă miere. În materie de carne mâncăm pește, pui și vită. Pentru sănătatea mea și exercițiile pe care le practic acest regim, pe care l-am instaurat și familiei mele ne face foarte activi și energici, în permanență gata de a ne pune în mișcare. Bineînțeles că pe lângă starea de bine și calmul interior pe care-l mențin, dieta sănătoasă la care am aderat îmi suplimentez ziua cu multă mișcare. Cred că atunci când îți așezi corpul în armonie cu sufletul, sănătatea vine de la sine...

CSW: Cum ați defini ideea de performanță?

Magdalena Rovinescu: Performanța este pentru mine un concept mobil. Dacă vreți a performa înseamnă a dansa. Astfel performanța ține de capacitatea noastră de a ne mula pe situații, în încercarea de a face lucrurile să fie bine. În momentul în care mi-am descoperit talentul, printr-o piruetă am început să dansez și am devenit balerină - atunci când am avut accidentul la genunchi, un alt salt m-a făcut pedagog în cadrul școlii fondate de mine - "Studioul M". Astfel cu fiecare mișcare a vieții mele, performanța a însemnat adaptarea la o nouă situație, la un nou ritm, pe care mi l-am însuțit în pași de balet. Acum copiii instruiți de mine performează la rândul lor, fiind apreciați și câștigând premii. Încerc să le ofer acestora o parte din mine - libertate, grație și elanul de care au nevoie pentru a se descoperii.

CSW: Ce gânduri pozitive despre talent și viață puteți să împărtășiți cu cititorii noștri?

Magdalena Rovinescu: Pentru a reuși în viață ar trebui să te dedici unui singur gând. Să fii obsedat de gândul bun și să-l urmărești până la capăt. Astfel să-ți descoperi pasiunea și s-o urmezi cizelând-o. Talentul înseamnă dedicare, iar întreaga viață presupune trăire a pasiunii. Cel puțin eu așa trăiesc - hrănindu-mă din pasiune."