Imunitate, oase puternice, sănatate pentru puiul tău

Imunitate, oase puternice, sănatate pentru puiul tău

Publicat: 20.06.2011

Vizualizări: 41

Copilul dumneavoastră este plin de energie și foarte jucăuș? Ajutaţi-l să se bucure de copilarie având grijă de imunitatea sa și de asigurarea confortului necesar organismului prin asimilarea calciului și a vitaminei D.

Vitamina D reprezintă un grup de compuși pe care organismul îi primește prin alimentaţie sau prin sinteză proprie în piele sub acţiunea luminii și a căror funcţie este legată de absorbţia și utilizarea calciului, un ion cu rol esenţial atât în conferirea de rezistenţă oaselor, cât și în toate procesele celulare ale organismului.

Duritatea și rezistenţaoaselor sunt datede cantitateade săruri decalciu depusăîn matriceaorganică a osului, care depinde de aportul de calciu și vitamina D, începând, se pare, chiar din viaţa intrauterină. Acest proces se oprește la 30 de ani, când se atinge densitatea maximă a oaselor. De aceea, mai ales în această perioadă (0-30 de ani), aportul corect de vitamina D și calciu și exerciţiile fizice regulate asigură o densitate osoasă optimă.

Intrarea copiilor în colectivitate duce la un mic „coșmar“ de 1-2 ani pentru părinţi, reprezentat de 8-10 infecţii respiratorii simple în primul an și 6-8 în al doilea. Numărul acestora nu poate fi scăzut, deoarece ele reprezintă fenomenele normale de inducere a experienţei imunologice pe baza căreia, mai târziu, frecvenţa infecţiilor va fi din ce în ce mai mică. Totuși, durata și severitatea manifestărilor pot fi influenţate de diverși factori, inclusiv de aportul corect de vitamina D.

O problemă din ce în ce mai frecvent întâlnită în ţările dezvoltate este reprezentată de diversele alergii, sezoniere sau perene, localizate sau generalizate, la substanţe pătrunse în organism în general pe cale inhalatorie, digestivă sau cutanată. Reacţia alergică este un răspuns imunologic inadecvat al organismului faţă de o substanţă comună în mediu. Deși alergiile par să fie determinate genetic, frecvenţa și severitatea manifestărilor pot fi modulate pe diverse căi, iar implicarea vitaminei D în mecanismele imunologice ar putea să fie una dintre aceste metode. Există din ce în ce mai multe dovezi că vitamina D este implicată atât în metabolismul osos, cât si în buna derulare a proceselor imunitare. Deși mecanismele implicate sunt încă necunoscute, se pare că vitamina D are roluri foarte importante în apărarea antivirală, antibacteriană și împotriva tumorilor.

Vitamina D joacă un rol important în apărarea imunologică antineoplazică (tumorile și leucemiile), în așa măsură încât în unele ramuri de medicină alternativă se recomandă doze mari pentru controlul acestor boli.

Administrarea vitaminei D și a calciului, deși benefică, poate duce la probleme serioase în cazul folosirii lor „după ureche“ și al depășirii dozelor necesare organismului. De aceea, aceste suplimente nutriţionale trebuie administrate după sfatul și sub supravegherea medicului.