Ce trebuie ştiut despre infecţiile urinare la adult

Ce trebuie ştiut despre infecţiile urinare la adult

Publicat: 24.04.2019

Vizualizări: 12197

Se estimează că aproximativ 40 % dintre femei şi 12 % dintre bărbaţi prezintă cel puţin o infecție a tractului urinar într-un moment al vieţii. Cu toate că cele mai multe ITU răspund prompt la tratamentul antibiotic corect si nu prezintă complicaţii, majoritatea persoanelor care au suferit o ITU sunt de acord ca simptomele sunt mai mult decât supărătoare.

Infecţiile urinare, sau, altfel spus, infecţiile tractului urinar (ITU) reprezintă afecţiuni frecvente la adulţi, fiind întrecute ca frecvenţă doar de infecţiile respiratorii. Se estimează că aproximativ 40 % dintre femei şi 12 % dintre bărbaţi prezintă cel puţin o ITU într-un moment al vieţii. Cu toate că cele mai multe ITU răspund prompt la tratamentul antibiotic corect si nu prezintă complicaţii, majoritatea persoanelor care au suferit o ITU sunt de acord ca simptomele sunt mai mult decât supărătoare.

Prezenţa unei infecţii la nivelul oricărei componente a aparatului urinar defineşte o ITU. Ca regulă, ITU joase (vezica urinară – cistite; uretra – uretrite) sunt mai frecvente şi mai puţin periculoase faţă de ITU înalte (rinichi, uretere – pielonefrite).

Care sunt cauzele ITU?

Aparatul urinar, dar şi urina în sine prezintă o serie de proprietăţi cu rolul de a preveni înmulţirea şi diseminarea ascendentă a bacteriilor prin orificiul extern al uretrei. Aceste bacterii provin cel mai frecvent de la nivelul tractului digestiv inferior şi anusului, cu care se învecinează anatomic deschiderea uretrei. În 90 % din cazuri (valabil pentru infecţiile urinare comune) bacteria implicată este Escherichia coli (E. coli), microb care se află în mod normal la nivelul colonului şi anusului.

Care sunt simptomele unei ITU?

Simptomele unei ITU variază în funcţie de localizare: ITU joase (cistite) se pot manifesta prin: durere sau arsură la urinat (disurie), urinări frecvente, senzaţia imposibilităţii de a ţine urina cu uşurinţă sau complet, urină tulbure, urât mirositoare sau cu sânge, durere abdominală joasă, stare de rău general, subfebrilitate (37-38 grade Celsius). ITU înalte (pielonefrite) prezintă simptome cu apariţie rapidă: febră (peste 38 grade Celsius), frison, greaţă, vărsături, durere în spate sau laterală (de obicei pe o parte, aproximativ la nivelul taliei).

Ce este de făcut dacă apar simptomele unei ITU?

Dacă suspectaţi apariţia unei ITU, cel mai bun lucru ar fi să vă prezentaţi prompt la medicul dumneavoastră de familie. Daca medicul susţine suspiciunea dumneavoastră, vă va cere efectuarea unei analize de urină - sumarul de urină, urmată uneori de o urocultură pentru a determina tipul bacteriei implicate şi sensibilitatea acesteia la antibioticele uzuale (antibiograma).

Cum putem preveni apariţia unei ITU?

1. Consumaţi o cantitate mare de lichide, mai ales apă plată.
2. Urinaţi imediat ce apare senzaţia.
3.Stergeţi-vă dinspre anterior spre posterior după evacuarea vezicii urinare, evitând astfel contaminarea regiunii uretrale cu bacterii din regiunea anală.
4. Menţineţi o igienă intimă exemplară.
5. Goliţi vezica urinară cât mai repede posibil după un contact sexual.
6. Evitaţi produsele igienice şi cosmetice potenţial iritante. Uzul deodorantelor, a pudrei de talc şi a gelurilor de duş în regiunea genitală pot irita uretra. De asemenea, alimentele picante şi cafeaua sunt iritante uretrale.
7. Consumul unui pahar de suc de merişor sau unui supliment ce conţine extract concentrat de merişor zilnic se pare că scade incidenţa ITU, având ca mecanism scăderea aderenţei bacteriei E. coli la pereţii tractului urinar, aderenţă care este o condiţie obligatorie pentru înmulţire şi infecţie.

Prevenţia este cea mai bună armă împotriva afecţiunilor urinare. O infecţie urinară vine cu o stare generală proastă a organismului, vărsături, greaţă, usturime şi un disconfort prelungit, care pot fi preîntâmpinate prin asigurarea condiţiillor de igienă şi protecţie maximă împotriva bacteriilor.

Stoparea definitivă a neplăcerilor cauzate de infecţiile urinare prin prevenţie

În continuare vă vom oferi câteva idei despre cum pot fi prevenite infecţiile urinare. Prevenţia e importantă, mai ales atunci când vă confruntaţi cu infecţii urinare repetate.

Igiena personală este deosebit de importantă. În consecinţă, încercaţi să păstraţi foarte curată zona genitală, ştergând-o în permanenţă pornind dinspre anterior spre posterior evitând astfel propagarea bacteriilor dinspre rect şi infectarea uretrei sau a vaginului.

Consumaţi zilnic unul sau doi litri de apă, echivalentul a şase până la opt pahare. Acestea vă vor ajuta să aveţi un aport hidric adecvat şi vă vor ajuta la o diureză corespunzătoare. În fond, apa va permite spălarea şi drenarea tractului urinar, fapt pentru care este deosebit de importantă hidratarea corpului în prevenţia infecţiilor urinare.

Urinaţi ori de câte ori simţiţi nevoia. În mod obişnuit, femeile tind să-şi termine mai întâi treaba la care lucrau şi pe urmă se duc la toaletă. Amânarea micţiunii favorizează crearea de bacterii şi apariţia infecţiilor.

Consumaţi ţelină, pătrunjel şi pepene. Aceste alimente sunt diuretice naturale şi contribuie la spălarea tractului urinar.

Evitaţi spălarea hainelor cu înălbitori şi detergenţi puternici. De asemenea, nu folosiţi pentru igiena intimă hârtie igienică colorată, spumant de baie, săpunuri parfumate, duşuri intravaginale şi deodorante feminine; aceste produse conţin chimicale care pot afecta flora vaginală şi pot produce o infecţie urinară. Utilizaţi doar cosmeticele explicit concepute pentru igiena intimă, iar dacă aveţi dubii, nu ezitaţi să contactaţi medicul sau farmacistul.

Activităţi ca ciclismul, călăria sau mersul pe motocicletă nu sunt recomandate în momentul în care bănuiţi că aţi avea o infecţie urinară, deoarece o pot agrava.

Consumul zilnic de Urinal hot drink reprezintă metoda ideală de a ţine departe infecţiile urinare, alături de sfaturile menţionate mai sus. Astfel, deveniţi mai puternică şi mai încrezătoare în forţele proprii, având un aliat puternic în prevenţia neplăcerii cauzate de infecţiile urinare. Dacă ştiţi că organismul vă este predispus la astfel de afecţiuni, ajutaţi-l să se menţină sănătos şi oferiţi-vă o stare de bine în fiecare zi.

Nu lăsaţi infecţiile urinare repetate să vă răpească din bucuriile vieţii. Acţionaţi preventiv şi aveţi grijă de sănătatea tractului urinar cu Urinal

Tratamentul ITU este unul antibiotic în cele mai multe cazuri iar antibioticul este prescris de către medic ţinând cont în principal de rezultatul antibiogramei şi de starea generală de sănătate a pacientului. În general, simptomele cedează prompt la tratamentul corect, dar în ciuda acestui fapt trebuie respectată cu stricteţe durata de tratament indicată de medic, durată care poate varia de la 3 până la mai multe zile în cazul infecţiilor repetate sau complicate. ITU severe pot necesita spitalizare şi tratament antibiotic injectabil.
 

Ce spun persoanele care au folosit Urinal

Liana F., Oradea

Dragii mei, m-am tot gândit dacã sã vã laud, dar eu nu aş avea linişte dacã nu v-aş scrie. Poate o sã consideraţi cã exagerez, dar chiar dacã nu aţi fi fabricat nimic altceva decât Urinal şi tot vi s-ar fi cuvenit mulţumiri fierbinţi! Eficienţa lui am testat-o pe mine, în condiţiile în care am suferit mulţi ani de infecţii ale cãilor urinare, am înghiţit antibiotice cu pumnul, dar degeaba.

În urma reclamei de la TV, am început sã cumpãr şi sã folosesc Urinal – îl iau zilnic, doar câte 1-2 capsule, şi iatã-mã fãrã probleme. Nici nu reuşesc sã vã scriu ce înseamnã asta pentru mine!

Vã mulţumesc foarte mult şi recomand oricui are astfel de probleme sã foloseascã Urinal.


Camelia C. , Ploieşti

Dragii mei, daţi-mi voie sã vã mulţumesc pentru produsul Urinal! Imediat ce a apãrut, am început sã îl folosesc şi a avut pentru mine efectul unui adevãrat miracol. Din copilãrie am suferit de probleme ale vezicii urinare şi de multe ori am fost nevoitã sã urmez tratamente cu antibiotice. Chiar dacã am respectat cu stricteţe recomandãrile medicilor, am avut parte de neplãceri tot mai multe şi mai dese. A fost foarte deprimant. În timpul sarcinii problemele au dispãrut moderat – se spune cã este un lucru obişnuit şi timp de câteva luni nu am mai avut nici o durere. Imediat dupã ce am nãscut insã, problema a reapãrut.

Când am încetat sã mai alãptez am reînceput tratamentul cu Urinal. De atunci nu mai am nici un fel de probleme şi Urinalul face parte din ‚farmacia’ mea de acasã. Încã odatã, mulţumesc pentru el!