Ce trebuie ştiut despre infecţiile urinare la adult

Ce trebuie ştiut despre infecţiile urinare la adult

Publicat: 11.07.2011

Vizualizări: 17

Infecţiile urinare, sau, altfel spus, infecţiile tractului urinar (ITU) reprezintă afecţiuni frecvente la adulţi, fiind întrecute ca frecvenţă doar de infecţiile respiratorii. 

Gerald Flintoacă-Filip

Consultant  Walmark

Se estimează că aproximativ 40 % dintre femei şi 12 % dintre bărbaţi prezintă cel puţin o ITU intr-un moment al vieţii. Cu toate că cele mai multe ITU răspund prompt la tratamentul antibiotic corect si nu prezintă complicaţii, majoritatea persoanelor care au suferit o ITU sunt de acord ca simptomele sunt mai mult decat supărătoare .

Prezenţa unei infecţii la nivelul oricãrei componente a aparatului urinar defineşte o ITU. Ca regulã, ITU joase (vezica urinarã – cistite; uretra – uretrite) sunt mai frecvente şi mai puţin periculoase faţã de ITU înalte (rinichi, uretere –pielonefrite).

Care sunt cauzele ITU?

Aparatul urinar, dar şi urina în sine prezintã o serie de proprietãţi cu rolul de a preveni înmulţirea şi diseminarea ascendentã a bacteriilor prin orificiul extern al uretrei. Aceste bacterii provin cel mai frecvent de la nivelul tractului digestiv inferior şi anusului, cu care se învecineazã anatomic deschiderea uretrei. În 90 % din cazuri (valabil pentru infecţiile urinare comune) bacteria implicatã este Escherichia coli ( E. coli), microb care se aflã în mod normal la nivelul colonului şi anusului.

Care sunt simptomele unei ITU?

Simptomele unei ITU variazã în funcţie de localizare: ITU joase (cistite) se pot manifesta prin: durere sau arsurã la urinat (disurie), urinãri frecvente, senzaţia imposibilitãţii de a ţine urina cu uşurinţã sau complet, urinã tulbure, urât mirositoare sau cu sânge, durere abdominalã joasã, stare de rãu general, subfebrilitate (37-38 grade Celsius). ITU înalte (pielonefrite) prezintã simptome cu apariţie rapidã: febrã (peste 38 grade Celsius), frison, greaţã, vãrsãturi, durere în spate sau lateralã (de obicei pe o parte, aproximativ la nivelul taliei).

Ce este de făcut dacă apar simptomele unei ITU?

Dacã suspectaţi apariţia unei ITU, cel mai bun lucru ar fi sã vã prezentaţi prompt la medicul dumneavoastrã de familie. Daca medicul susţine suspiciunea dumneavoastrã, vã va cere efectuarea unei analize de urinã– sumarul de urinã, urmatã uneori de o uroculturã pentru a determina tipul bacteriei implicate şi sensibilitatea acesteia la antibioticele uzuale (antibiograma).

Tratamentul ITU este unul antibiotic în cele mai multe cazuri iar antibioticul este prescris de cãtre medic ţinând cont în principal de rezultatul antibiogramei şi de starea generalã de sãnãtate a pacientului. În general, simptomele cedeazã prompt la tratamentul corect, dar în ciuda acestui fapt trebuie respectatã cu stricteţe durata de tratament indicatã de medic, duratã care poate varia de la 3 pânã la mai multe zile în cazul infecţiilor repetate sau complicate. ITU severe pot necesita spitalizare şi tratament antibiotic injectabil.

Cum putem preveni apariţia unei ITU?

1. Consumaţi o cantitate mare de lichide, mai ales apã platã.

2. Urinaţi imediat ce apare senzaţia.

3. Ştergeţi-vã dinspre anterior spre posterior dupã evacuarea vezicii urinare, evitând astfel contaminarea regiunii uretrale cu bacterii din regiunea analã.

4. Menţineţi o igienã intimã exemplarã.

5. Goliţi vezica urinarã cât mai repede posibil dupã un contact sexual.

6. Evitaţi produsele igienice şi cosmetice potenţial iritante. Uzul deodorantelor, a pudrei de talc şi a gelurilor de duş în regiunea genitalã pot irita uretra. De asemenea, alimentele picante şi cafeaua sunt iritante uretrale.

7. Consumul unui pahar de suc de merişor sau unui supliment ce conţine extract concentrat de merişor zilnic se pare cã scade incidenţa ITU, având ca mecanism scãderea aderenţei bacteriei E. coli la pereţii tractului urinar, aderenţã care este o condiţie obligatorie pentru înmulţire şi infecţie.

 

Urinal - O prevenire eficientă a infecţiilor urinare

 

Capsulele de Urinal conţin o substanţă activă numită NutriCranTM – concentrat uscat de suc din fructe de merişor (Vaccinium macrocarpon), care acţionează favorabil asupra activităţii aparatului urinar. Merişoarele sunt o importantă sursă de biofl avonoide, compuşi fenolici şi alte substanţe naturale cu efect favorabil asupra sănătăţii omului. Substanţele active din merişor ajută la impiedicarea aderării bacteriilor patogene de pereţii uretrei şi ai vezicii urinare. Administrarea zilnică acţionează favorabil prin scăderea riscului de apariţie a infecţiilor urinare recidivante.

Urinal Akut este aliatul ideal în lupta împotriva infecţiei de tract urinar. Conține componenta activă CystiCran ®, o formă concentrată de extract din merișor (Vaccinium macrocarpon), care are un efect benefic asupra tractului urinar. Pentru obţinerea produsului Urinal Akut® se utilizează soiuri de merişor cultivate în America de Nord, atent selecţionate pentru concentraţia ridicată de proantocianidoli (PAC). CystiCran ® este fabricat printr-o formă unică de procesare a substanței active, ce asigură un conținut ridicat de minim 40% proantocianidoli (PAC). Merişorul  este bogat în proantocianide (PAC) tip A, care împiedică aderarea bacteriilor contribuind la sănătatea tractului urinar, tubului digestiv şi a cavităţii bucale.