Sănătate la îndemâna oricui

Sănătate la îndemâna oricui

Publicat: 09.11.2011

Vizualizări: 1

Toamna este anotimpul culorilor şi al gusturilor, al recoltei şi al abundenţei, este momentul în care ne pregatim pentru iarna. 

Gerald Flintoacă-Filip 

Consultant Walmark

Dupa o vara calduroasa în care ne-am bucurat de soare, natura, fructe şi legume proaspete, a venit toamna cu zile mai scurte, cu temperaturi ce scad gradual, cu variaţii mai mari ale temperaturii de la zi la noapte, cu aer mai aspru şi mai uscat, toate acestea având repercusiuni asupra starii de sanatate a oamenilor prin creşterea riscului de apariţie a infecţiilor respiratorii, dar şi acutizarea unor boli cronice (astm, insuficienţa cardiaca, artroza, ulcer gastro-duodenal).

Aerul rece, umiditatea, ceaţa, mucegaiul, dar şi o serie de factori  alergeni (praful, polenul, fumul) pot provoca declanşarea unei crize de astm la persoanele ce sufera de aceasta afecţiune. Pentru a preveni apariţia crizelor, este foarte important sa va sporiţi imunitatea şi rezistenţa organismului (sa aveţi o dieta echilibrata şi sanatoasa care sa conţina produse apicole – miere, polen, propolis –, fructe – citrice – şi legume crude, iaurt, peşte, nuci, usturoi; sa va odihniţi suficient, sa efectuaţi zilnic exerciţii fizice, sa evitaţi stresul), sa menţineţi un aer curat în încaperile în care locuiţi şi sa evitaţi alergenii (praful, polenul).

Ulcerul gastro-duodenal este o afecţiune ce evolueaza cu episoade periodice dureroase mai frecvente toamna şi primavara, alternând cu perioade nedureroase. Pentru prevenirea apariţiei ulcerului gastroduodenal se impun evitarea suprasolicitarilor şi stresului, abandonarea fumatului, evitarea alcoolului şi a factorilor iritanţi (conserve, afumaturi, condimente), respectarea orarului meselor.

Expunerea la temperaturi scazute şi umiditate determina apariţia simptomatologiei dureroase la persoanele cu boala artrozica. Se recomanda evitarea ridicarii de greutaţi mari, evitarea frigului şi a umezelii; administrarea de medicamente condroprotectoare (cum ar fi glucozaminsulfatul, confroitinsulfatul, acidul hialuronic), balneoterapie sau fizioterapie.

Bolnavii cu insuficienţa cardiaca trebuie sa fie precauţi în aceasta perioada a anului, deoarece modificarile din mediul înconjurator (temperatura, umiditate, presiune atmosferica) pot suprasolicita sistemul cardiac şi respirator. Va recomandam sa urmaţi tratamentul prescris de medicul curant, sa evitaţi expunerea la temperaturi scazute şi sa va îmbracaţi cu haine corespunzatoare vremii.

Prin adoptarea unor masuri la îndemâna oricui, putem sa ne bucuram de acest anotimp şi sa ne pregatim pentru o iarna fara probleme.