Visul unei nopţi de gardă

Visul unei nopţi de gardă

Publicat: 16.11.2011

Vizualizări: 1

„E gooolll! Ba nu, e plină!” Această glumă, inspirată din reclamele destinate pasionaţilor de fotbal, descrie cel mai bine una dintre situaţiile obișnuite cu care trebuie să se confrunte un bărbat care are probleme cu prostata.

Dincolo de aparentul umor al situaţiei, când un microbist înfocat pierde golul echipei favorite din cauză că trebuie să meargă la toaletă, desigur că va considera că a pierdut un moment cu adevărat important.

Afecţiunile prostatei îţi pot da viaţa peste cap în orice moment, la orice oră, din ce în ce mai des. Şi nu e vorba doar de ratarea unui gol sau a finalului unui film preferat din cauza senzaţiei permanente de urinare. Ele pot duce, în cele mai grave situaţii, chiar şi la dezbinări ale familiei, la pierderea serviciului, la ratarea momentelor importante din viaţa unui om, transformându-se rapid într-un coşmar. Cauzele pentru care se ajunge aici sunt aproape întotdeauna aceleaşi: lipsa informării, a prevenţiei şi a tratamentului. În general, bărbaţii refuză să îşi recunoască şi să accepte problema şi ca urmare ajung doar într-un târziu să ia măsuri.

Problemele legate de afecţiunile prostatei nu trebuie să constituie un subiect tabu în familie. Majoritatea bărbaţilor cu o astfel de problemă are însă o reţinere în a-şi consulta medicul, temându-se de diagnostic sau de o eventuală intervenţie chirurgicală. Dacă cei care au bătăi de cap din cauza prostatei ar fi mai bine informaţi, ar afla că o simplă consultaţie la medicul specialist urolog nu implică neapărat operaţie şi că, dimpotrivă, prevenţia poate „trece primejdia rea”. În zilele noastre, metodele de diagnosticare şi tratament au fost mult îmbunătăţite, iar măsurile preventive eficiente permit împiedicarea şi înlăturarea simptomelor încă din faza lor incipientă.

De regulă, primele semne ale unei astfel de afecţiuni care confirmă necesitatea unui consult de specialitate sunt dificultăţile de urinare, durerile asociate acesteia şi urinările frecvente, în special noaptea. Dacă aceste simptome sunt controlate, şansele să vă recăpătaţi libertatea de altădată sunt foarte mari. Pe de altă parte, ignorarea simptomelor poate duce la impotenţă, incontinenţă urinară şi chiar deces. În lume, cancerul de prostată este a doua cauză de deces la bărbaţi, după cancerul de plămâni. În aceste condiţii, jena sau frica de „halatele albe” nu are ce căuta în discuţie când vine vorba de prostată. Chinul, ruşinea şi stările de indispoziţie generală pot fi uşor îndepărtate dacă acordaţi prostatei atenţia pe care o cere. O vizită la medic vă poate readuce bucuria de a striga „E gol!!!” alături de prieteni, în direct.

Sfaturi utile

• În timpul nopţii, o vezică sănătoasă trebuie să se odihnească. Dacă vă treziţi noaptea pentru a merge la toaletă, consultaţi urgent un medic urolog.

• Consumaţi legume şi fructe din belşug.

• Seleniul, administrat zilnic, previne dezvoltarea cancerului de prostată.