Protecţie pentru sezonul rece
Publicat: 28.12.2019
Vizualizări: 98
Într-o zi in care alţii nu ar ieşi de la gura sobei nici infofoliţi cu cinci cojoace, un tanăr se leapădă in grabă de haine şi se aruncă cu elan in marea ingheţată.
Afară sunt minus 5 grade… la soare. Insă nici asta şi nici măcar ţurţurii din păr nu-l opresc să se bucure de tradiţionala baie la copcă de inceput de an. Obicei nebunesc, curaj pueril sau inconştienţă? Poate cate un pic din toate acestea. Dar, mai ales, un sistem imunitar puternic.
Poate că pentru cineva care atunci cand şi-a uitat fularul acasă, intr-o zi de decembrie, ştie că urmează cateva zile de concediu medical, scena de mai sus poate părea desprinsă dintr- un film SF. Pentru altcineva care ştie că sistemul imunitar e cel care face diferenţa intre o sănătate de fier şi una precară, e doar o provocare. In sezonul rece, mecanismul de apărare al organismului, atat impotriva factorilor nocivi externi, cat şi interni, duce cea mai aprigă luptă. Temperaturile scăzute cresc sensibilitatea organismului şi in acelaşi timp dau mai multă putere şi energie virusurilor din aer, iar forţa sistemului imunitar e cea de care depindem pentru a avea parte de un anotimp perfect. Cum il ajutăm să-şi facă datoria?
In primul rand, se impun asigurarea unui regim de viaţă echilibrat, fizic şi psihic, şi o atenţie sporită in ceea ce priveşte alimentaţia. Insă pentru o apărare de fier e nevoie de un pic mai mult, iar recomandările diferă in funcţie de varstă.
Prichindeii, care, de cum dă prima ninsoare, nici nu vor să-şi mai scoată mainile din zăpadă, au nevoie acum, mai mult ca niciodată, de protecţie, iar B-complex cu vitamina C e soluţia ideală pentru ei. Asigurarea tuturor vitaminelor grupului B, insoţite de efectul antiinfecţios şi tonifiant al vitaminei C, le va oferi energie şi ii va ţine la adăpost de majoritatea ameninţărilor sezonului rece, in special de răceli şi gripe. Mamele, care, pe langă programul obişnuit, trebuie să contribuie acum şi la ridicarea omului de zăpadă din curte, pot găsi un aliat de nădejde in cartilajul de rechin. Această sursă naturală de proteine şi carbohidraţi, care conţine calciu şi fosfor, asigură mai mult confort şi la contactele neaşteptate cu derdeluşul, intărind articulaţiile şi sistemul osos. In plus, cartilajul de rechin le oferă şi puterea de a-I culege seara pe cei mici de la săniuş pentru cina cu bunicii.
Pe de altă parte, ca bunicii să nu-şi găsească scuze de natură medicală, să chiulească de la cina cu familia, au nevoie de antioxidant. Mulţumită combinaţiei de vitamine şi substanţe minerale cu rol antioxidant, care oferă protecţie in faţa radicalilor liberi din aer, seniorii vor avea şi puterea să - i insoţească pe cei mici la o ultimă bătaie cu zăpadă, inainte de culcare. Iarna poate fi pentru toţi un sezon plin de minunăţii. Ca să vă bucuraţi de momente magice alături de cei dragi şi in această perioadă, nu ezitaţi să apelaţi şi la sprijinul spirulinei şi al echinaceei. Spirulina sau „alga albastră-verzuie” conţine fier chelat, calciu, zinc, magneziu, vitamina A, vitamine din complexul B, iar pe langă rolul său antibacterian, ajută la păstrarea unui tonus excelent. Echinaceea, pe de altă parte, e una dintre cele mai apreciate plante cand vine vorba de intărirea sistemului imunitar. Măreşte capacitatea organismului de a rezista la infecţii şi este, potrivit specialiştilor, un vaccin antigripal natural ce poate inlocui cu incredere anumite medicamente disponibile in farmacii.
Pentru a-şi face datoria, sistemul imunitar are nevoie de mult sprijin, mai ales in cazul celor care trăiesc intr-un mediu nociv, precum oraşul. Insă natura vine şi de data aceasta cu soluţii perfecte pentru a vă menţine organismul sănătos şi in formă perfectă.