Pregătirea copilului pentru şcoală
Publicat: 31.08.2012
Vizualizări: 134
Nevoiile copiilor de azi sunt mult mai mari decat cele ale generatiilor anterioare. Pentru a putea realiza acest lucru la o valoare maxima, copilul are nevoie de o casa, un parinte iubitor si oportunitatea de a isi dezvolta abilitati practice.
Odata cu (re)intrarea in colectivitate dar si cu debutul toamnei, copilul este expus virozelor, racelilor, diverselor afectiuni respiratorii etc. Administrati-i din timp, pentru o perioada de minim 4 saptamani, multivitamine si minerale pentru intarirea sistemului imunitar.
MiniMartienii de la Walmark (tablete masticabile sub forma de minimartieni cu arome de portocale si capsuni) contin complexul Imunactiv, special creat pentru intarirea sistemului imunitar. Pentru cei care prefera siropul, acesta poate fi administrat mai usor copiilor mici.
Prima zi de scoala poate fi descurajatoare pentru un copil. Copiii pot avea probleme in a intelege ceea ce se asteapta de la ei, se pot confrunta cu retragere sociala care poate fi dureroasa, confuza si stresanta. Ca parinte, instinctul dumneavoastra va face sa credeti ca sunteti pe un cal alb si indepartati acesti dragoni. Dar de multe ori, o ureche care asculta, un cuvant potrivit si o imbratisare calda vor fi de un ajutor mai mare.
Copiii au nevoie de un mediu sigur si confortabil pentru a invata in cele mai bune conditii, la capacitatea lor maxima. Acest lucru inseamna ca trebuie sa se simta in siguranta in scoala lor si sa fie capabili sa interactioneze pozitiv cu profesorii si colegii lor, Parintii si alti adulti care intra in contact cu copiii, pot ajuta asigurandu-le copiilor o experinta pozitiva despre scoala. Puteti sprijini copilul dumneavostra in primele saptamani de scoala prin stabilirea unui program, prin aprecierea progreselor lui, cat si prin incurajari.
Inceperea scolii poate fi un moment dificil pentru copii. Fiecare copil ezita sa mearga intr-un loc nou si sa intalneasca oameni pe care nu i-a mai vazut inainte. Specialistii recomanda cateva modalitati de ajutor pentru a pregati copilul pentru prima zi de scoala: retragerea intr-un loc linistit pentru a putea vorbi despre scoala, ascultarea cu atentie a oricarei griji pe care copilul o poate avea, aflati cat mai mult posibil despre scoala copilului dumneavoastra si de ce se intampla acolo in timpul zilei, vizitati scoala impreuna cu copilul pentru a vedea clasa astfel incat sa devina familiar cu cladirea si zona locala si a va intalni cu invatatoarea inainte ca scoala sa inceapa oficial, subliniati aspectele pozitive ale inceperii scolii (poate fi un loc distractiv si isi poate face prieteni), lasati-l sa inteleaga ca toti copiii sunt nerabdatori si agitati in prima zi de scoala, lasati-i o notita (fie chiar si un desen – reprezentand o inima, o floare, fete zambitoare etc) in cutia de sandvis/pachetul cu mancare, ce ii va aminti ca va ganditi la el in timp ce el este la scoala, incurajati copilul sa vorbeasca despre sentimentele lui -atat despre entuziasm cat si despre preocuparile lui cu privire la inceperea scolii, reasigurati copilul dumneavoastra ca, in cazul in care apar probleme la scoala, unele probleme pot fi rezolvate pe masura ce copilul se adapteaza la un nou mod de viata ,veti fi acolo pentru a ajuta la rezolvarea lor, incercati sa il ajutati sa cunoasca un coleg de clasa inainte de prima zi de scoala (astfel va avea deja un prieten atunci cand incepe scoala), aranjati pentru copilul dumneavoastra sa mearga la scoala impreuna cu un alt copil din cartier, incurajati copilul sa construiasca prietenii cu copiii din clasa, asigurati-va ca copilul dumneavoastra stie ce se intampla zi de zi si este informat in prealabil cu privire la orice modificari la rutina lui spuneti-i din timp care va fi programul la scoala, cand incepe si se termina in fiecare zi, stabiliti o rutina si discutati ce ar putea sa se intample la momente diferite la scoala pentru a mentine la un nivel minim nivelul de stres, lucruri interesante pe care le poate face dupa scoala sau activitati la care copilul dumneavoastra se poate alatura, (ca de ex sa se alature unei echipe de sport) vorbiti cu copilul dvs despre ce va invata la scoala.
O alta masura pe care o puteti lua pentru a imbunatati educatia copiilor dumneavostra este de ai ii invata pe copii magia limbajului, cuvintelor, citind impreuna povesti. Copiii care citesc acasa cu parintii lor, au rezultate mai bune la scoala. Aratati copiilor dumneavostra cat de mult pretuiti cititul pastrand carti bune, reviste si ziare in casa. Lasati copiii sa va citeasca si sa va vorbeasca despre carti. Despre ce a fost cartea? De ce un anumit caracterul a actionat in acest fel? Ce va face el sau ea mai departe. De asemenea uitati-va la TV cu moderatie. Performantele scolare scad brusc pentru copiii care se uita mai mult de 10 ore la TV pe sapatamana. Parintii pot limita acest lucru si ajuta copiii selectand programe educationale. Parintii pot urmari, de asemenea, si pot discuta cu copiii lor despre spectacole. Acest lucru ii ajuta pe copii sa inteleaga modul in care sunt structurate povestile.
Ajutati copilul sa invete. Implicati copilul in alegerea lucrurilor de care are nevoie pentru scoala, ghiozdan sau uniforma. Achizionati un ghiozdan impreuna si daca este posibil, lasati copilul sa aleaga. Acest lucru creste increderea in el, ii da sentimentul de control si subliniaza faptul ca el este „un copil mare” care incepe scoala. Atitudinea dumneavoastra pe drumul catre scoala este cea mai importanta. Copilul se va simti mult mai increzator daca dumneavostra sunteti sigur ca el va va avea o zi buna in primul rand. Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru a pregati copilul pentru scoala este sa creada ca va fi bine.
Toti parintii si membrii familiei ar trebui sa incerce sa isi gaseasca timp si sa faca eforturi pentru ca in viitor copiii lor sa obtina rezultate mai bune si sansele lor la trecerea la o forma de invatamant superior sa fie mai mari.
Georgiana Ciutacu
Consultant Walmark
MATERIAL INFORMATIV DESTINAT PERSONALULUI MEDICAL