Râsul, cel mai bun medicament

Râsul, cel mai bun medicament

Publicat: 14.09.2012

Vizualizări: 748

“Nimic nu uneşte mai mult oamenii decât râsul” Râsul, acest medicament nepreţuit este distractiv, gratuit şi uşor de utilizat. Aduce bucurie şi culoare în viaţa. Îmbunătăţeşte starea de spirit, creşte rezistenţa la stres. Există dovezi că râsul face o mulţime de lucruri bune pentru noi. De fapt, unii cercetători cred că funcţia majoră a râsului este de a aduce oamenii împreuna. Şi toate beneficiile pentru sănătate ale râsului pot rezulta pur şi simplu din sprijinul social pe care râsul îl stimulează.

Esenţial pentru sănătatea şi bunăstarea organismului, acesta reduce durerea, creşte performanţa la locurile de munca, conectează oamenii emoţional şi îmbunătăţeşte fluxul de oxigen la inima şi creier.

Râsul este un antidot puternic la stres. Nimic nu lucrează mai repede şi mai sigur la aducerea minţii şi a corpului la echilibru decât un râs sănătos.

Râsul consolidează relaţiile, sprijină legaturile emoţionale, uneşte oameni în perioade dificile iar aceste legături acţionează ca o barieră împotriva stresului. Când râsul este împărtaşit, acesta realizează o conexiune şi fericirea se propagă asupra celor din jur, asiguarându-se astfel un climat pozitiv. El este contagios, doar auzind hohote de râs, organismul devine receptiv, pregătit să zâmbească şi să se alature distracţiei.

Este un mod puternic şi eficient de a vindeca resentimente. Ajută la păstrarea unei perspective pozitive, optimiste asupra situatiilor dificile, permite privirea lor într-o lumină mai puţin ameninţătoare, creează o distantă psihologică care ajută la evitarea sentimentului de copleşire, poate da curaj şi forţă de a găsi noi surse de sens şi speranţă.

O porţie sănătoasă de râs aduce schimbări fizice bune, rapide şi sigure în organism. Râsul este un medicament puternic pentru minte şi corp, deoarece:

  • Relaxează întregul corp, reduce tensiunea şi stresul fizic, lăsând muşchii relaxaţi timp de pâna la 45 de minute după. Şi starea de spirit pe care o avem atunci când râdem rămane cu noi chiar şi după ce râsul dispare.
  • Reduce hormonii de stres. În plus stimulează eliberarea de endorfine în creier. Acestea sunt molecule care ne fac sa ne simţim bine. Endorfinele induc un sentiment general de bunăstare şi pot chiar ameliora temporar durerea.
  • Stimulează imunitatea organismului îmbunătătind astfel rezistenţa la boli.
  • Reduce nivelul de zahăr din sânge, creşte toleranţa la glucoză la diabetici şi non-diabetici deopotrivă.
  • Protejează inima, îmbunătăţeşte funcţia vaselor de sânge şi creşte fluxul de sânge, ceea ce poate ajuta la prevenirea unui atac de inimă sau a altor probleme cardiovasculare.
  • Susţine buna funcţionare a vaselor de sânge. Creşte nivelurile de oxid nitric care acţionează pe căptuşeala interioară a vaselor de sânge, numită endoteliu, determinând  astfel relaxarea vaselor şi creşterea fluxului de sânge. Acesta ar putea veni şi de la mişcarea viguroasă a muşchiului diafragmei atunci când râdem în hohote. Acesta este un lucru benefic pentru inimă şi creier, două organe care necesită flux constant de oxigen trasportat în sânge.
  • Reduce durerea şi ne permite să toleram mai uşor discomfortul asociat acesteia.
  • Creşte energia având un impact pozitiv asupra sănătăţii.
  • Îmbunătăţeşte performanţa la locul de muncă, promovează spiritul de echipă, ajută la dezamorsarea conflictelor mai ales atunci cand munca se bazează pe creativitate sau necesită rezolvarea unor probleme complexe.

Putem crea oportunităţi de a râde uitându-ne la un film sau un show tv amuzant, mergând la un teatru de comedie, citind pagini amuzante, căutând oameni veseli, trimitând o glumă bună sau o poveste amuzantă, verificând libraria la secţiunea umor, jucându-ne noaptea cu prietenii sau cu un animal de companie, facând ceva prostesc în jurul copiilor, căutând timp pentru activităţi distractive, ca de exemplu, karaoke.

Cu atâta putere de a vindeca, râsul este o resursă extraordinară pentru depasirea problemelor, menţinerea relaţiilor şi sprijinirea sănătăţii fizice şi emoţionale. Cu alte cuvinte, râsul ne face să ne simţim bine şi ne poate proteja de efectele dăunatoare ale stresului.

Georgiana Ciutacu

Consultant Walmark

Fericire în doi paşi
03.03.2020

Fericire în doi paşi

Niciodată nu este prea târziu sa fii fericit. Mişcarea te face să te simţi sănătate liber, optimist, să începi ziua cu zâmbetul pe buze. Un corp sănătos şi în formă este garanţia unei stări de bine, iar un corp frumos şi echilibrat este un motiv în plus de admiraţie a celor din jurul tău.

Citește mai mult
Vizualizări: 277
O primăvară plină de energie
02.03.2020

O primăvară plină de energie

În fiecare zi suntem expuşi influenţelor negative ale mediului înconjurător poluat, stresului, sedentarismului, alimentaţiei dezechilibrate, etc. Acţiunea acestor factori nocivi poate provoca apariţia unor diferite boli – de la tulburări de digestie, insomnie, oboseală accentuată, epuizare, până la depresii şi scăderi severe ale imunităţii.

Citește mai mult
Vizualizări: 79
Nu lăsa stresul să-ţi afecteze viaţa!
31.01.2013

Nu lăsa stresul să-ţi afecteze viaţa!

Realitatea este principala cauză de stres printre cei ancorati în ea” – Jane Wagner. Viaţa modernă este plină de provocări, termene limită, frustrări şi piedici. Pentru mulţi dintre noi aceste situaţii pot fi copleşitoare. Biochimistul Hans Hugo Bruno Selye defineşte stresul ca fiind răspunsul fizic normal pe care individul îl are în urma agresiunilor mediului.

Citește mai mult
Vizualizări: 6