Cum să vă păstraţi articulaţiile sănătoase

Cum să vă păstraţi articulaţiile sănătoase

Publicat: 17.09.2012

Vizualizări: 0

Specialiştii recomandă câteva măsuri pe care le puteţi lua pentru a vă îmbunătaţi condiţia fizică şi preveni boli precum osteoartroza.

Poate că nu este atât de simplu, dar ştiţi cum se spune: “Nimic bun nu vine usor”.

O dietă echilibrată ajută la construirea unor oase puternice. Conţinutul bogat de substanţe nutritive sprijină sistemul osos să rămâna sănătos. Asiguraţi un aport constant de calciu si vitamina D3.

Participaţi la activităţi fizice pe tot parcursul zilei. Dezvoltaţi o rutină de exerciţii fizice. Mişcarea vă ajută să dobândiţi flexibilitate. Oasele puternice reduc riscul accidentărilor şi întârzie deteriorarea cartilajului articular.

Păstraţi greutatea ideală. Încărcarea articulară de tip ponderal afectează sever cartilajul. Deterioarea acestuia datorită excesului de greutate contribuie la creşterea riscului de fracturi osoase. Aşadar pierderea în greutate, prin exerciţiu si alimentaţie corespunzătoare duce la reducerea stresului excesiv asupra articulaţiilor si menţinerea unei funcţionari optime a oaselor.

Protejaţi-vă articulaţiile. Menţineţi o postură corectă a corpului. Aceasta este importantă pentru prevenirea osteoartrozei. Evitaţi perioadele prelungite de stres repetitiv asupra articulaţiilor. Activităţile neîntrerupte sau posturile incomode, nefiziologice pot duce la surmenaj si oboseală musculară. Există profesii care asociază un risc crescut de apariţie a acestor manifestări. Încercaţi sa găsiţi soluţii la locul de muncă.

Evitaţi accidentările cât mai mult posibil iar dacă se intâmplă să vă aflaţi intr-o astfel de situaţie, solicitaţi asistenţă medicală imediat. Antecedentele traumatice ale cartilajului predispun articulaţia la dezvoltarea ulterioară a osteoartrozei.

Fiţi atent la durere. Încercaţi să nu forţaţi articulaţiile. Învăţaţi să vă opriţi la primul semn de durere si să limitaţi utilizarea excesivă a articulaţiilor. Un echilibru între activitate şi odihnă este optim pentru menţinerea unor articulaţii sănătoase.

Aşadar cel mai bun lucru pe care il puteţi face este să încercaţi să trăiţi cât mai sănătos.  Acordaţi atenţie la ceea ce organismul are nevoie si ceea ce este necesar sa faceţi pentru a vă menţine articulaţiile puternice şi sănătoase. Astfel veţi avea un organism funcţional si veţi  putea reduce riscul de boală.

Georgiana Ciutacu

Consultant Walmark