Articulaţii sănătoase
Publicat: 11.02.2013
Vizualizări: 22
Este foarte important să întelegem anatomia articulaţiilor. O articulaţie sau încheietură anatomică constituie totalitatea elementelor moi şi dure care unesc între ele doua sau mai multe oase vecine.
Chiar daca suntem conştienţi de faptul că articulaţiile “ruginesc” odată cu înaintarea în vârstă, studii recente au arătat faptul că articulaţiile sunt în medie cu 12 ani mai în vârstă decât restul organismului. Sănătatea acestora depinde de mai multi factori: dietă, greutate, profesie, bagaj genetic.
Artrita este un termen generic pentru boala inflamatorie a articulaţiilor. Este o tulburare progresivă neinfecţioasă. Aspectul normal al cartilajului articular este neted, alb şi translucid. În artrită incipientă cartilajul devine galben şi opac, iar în unele zone devine moale. Pe măsură ce boala avansează, cartilajul se crapa iar osul aflat dedesupt începe să se îngroaşe şi să se deformeze. Acest proces duce la reducerea flexibilităţii normale a articulaţiei şi la apariţia durerilor.
Regenerarea articulaţiilor se face mai rapid ca oricând cu doar câteva substanţe active care menţin sănătatea, oferă protecţie şi nutriţie articulaţiilor.
Glucozamin sulfat-ul – joaca un rol important în construirea cartilajului, menţine rezistenţa articulaţiilor şi diminuează durerile articulare.
Condroitin sulfat-ul – se găseste sub formă naturală în cartilajul de rechin. În organism condroitina este folosită în procesul de refacere a structurilor osoase lezate. Condroitina facilitează mişcarea cartilajelor fără apariţia durerii.
Boswellin-ul - prezintă o importantă acţiune antiinflamatoare şi analgezică şi are un rol de susținere a sănătaţii în oase și articulații.
Colagen de tip II – exista 14 tipuri de colagen, cel mai benefic fiind colagenul de tip II. Acesta contribuie la procesul de regenerare a cartilajelor articulare.
Vitamina C – are un rol important in formarea colagenului, sprijinind buna funcţionare a sistemului osos.
În acelaşi timp odată cu înaintarea în vârstă lichidului sinovial işi pierde din vâscozitate, iar oasele ajung să se frece între ele. Lichidul sinovial se găseşte în cavitatea articulară, este un lichid vâscos şi are rol lubrifiant.
Hialuronatul de sodiu contribuie la o mai bună lubrifiere şi mobilitate a articulaţiilor deoarece absenţa acidului hialuronic în organism duce la măcinarea oaselor datorită frecării „os-pe-os”. De asemenea hrăneşte şi regenerează lichidul articular şi ajută la reducerea înţepenirii articulaţiilor.
Alexandra Gainusa
Consultant Walmark