Sfaturi pentru sănătatea articulaţiilor

Sfaturi pentru sănătatea articulaţiilor

Publicat: 15.02.2013

Vizualizări: 498

Scheletul uman reprezintă structura centrală de susţinere a organismului. Oasele sunt sprijinite şi completate de ligamente, tendoane, muşchi şi cartilaje. Acestea oferă protecţie organelor interne şi alături de muşchi asigură o mişcare controlată a corpului. Dacă nu este protejat din timp, scheletul uman poate suferi modificări, uneori ireversibile.

Dieta este un factor foarte important în menţinerea sănătăţii oaselor. Mai multe studii au scos în evidenţă  faptul că o dieta bogată în fibre vegetale din legume şi fructe şi săracă în dulciuri rafinate şi grăsimi animale (excepţie peştele)  poate reduce durerea şi inflamaţia de la nivelul articulaţiilor şi poate asigura necesarul de vitamine şi minerale util pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor.

Daca ai câteva kilograme în plus încearca să scapi de ele.  Acest lucru poate micşora presiunea depusă pe articulaţii. În acelaşi timp pierderea kilogramelor în plus îţi poate îmbunătăţi calitatea vieţii.

Exerciţiile fizice cresc  forţa şi flexibilitatea corpului. Nu este necesar să alergăm la maraton, dar un program de exerciţii bazat pe mişcare, consolidare şi rezistenţă îţi menţin oasele şi cartilajele puternice şi sănătoase. În acelaşi timp te scapă de insomnie şi îţi oferă un sentiment de bunăstare.

Ţinuta corectă în poziţie şezând este deosebit de importantă.  Dacă trebuie să petreci mult timp la masa de lucru sau în faţa calculatorului nu uita de urmatoarele lucruri:

  • ochii trebuie să se afle la nivelul părţii superioare a ecranului calculatorului;
  • corpul trebuie să fie drept şi nu gârbovit;
  • picioarele trebuie să fie îndoite în unghi drept şi tălpile lipite de podea;
  • ridicaţi-vă şi faceţi câţiva paşi la fiecare 20 de minute;
  • pentru detensionarea coloanei faceţi câteva exerciţii pentru gât, umeri, spate şi braţe.

Când aveţi de ales împingeţi un obiect greu în loc să-l trageţi, iar atunci când ridicaţi de jos un obiect greu menţineţi spatele drept şi folosiţi forţa picioarelor (prin îndoirea genunchilor) pentru a vă lăsa în jos.         

Nu în ultimul rând puteţi încerca masajul, yoga, aerobic sau tehnica Alexander (tehnică de educare a posturii).         

Alexandra Gainusa

Consultant Walmark  

  

Vremea rece amplifică afectiunile articulare?
30.12.2019

Vremea rece amplifică afectiunile articulare?

Proenzi preia stafeta de expert al articulatiilor cu efect pe termen lung si aduce un plus de inovatie pentru o îngrijire superioară a articulatiilor si oaselor.

Citește mai mult
Vizualizări: 972
Proenzi ArtroStop Intensive - Cel mai inovator produs cu absorbție îmbunătățită  pentru nutriția articulațiilor
09.01.2018

Proenzi ArtroStop Intensive - Cel mai inovator produs cu absorbție îmbunătățită pentru nutriția articulațiilor

Nutriția articulațiilor si mișcarea sunt o combinație benefică pentru menținerea sănătății articulațiilor. Proenzi ArtroStop Intensive acționează astfel încât fiecare mișcare să fie benefică pentru corpul dumneavoastră. Compoziția sa a fost dezvoltată pe baza unei minuțioase expertize a nutriției articulațiilor și buna cunoaștere a sistemului musculo-scheletic.

Citește mai mult
Vizualizări: 9925
Exerciţii pentru consolidarea articulaţiilor şi muşchilor - partea I
03.03.2020

Exerciţii pentru consolidarea articulaţiilor şi muşchilor - partea I

Prima parte din lista de exerciţii pentru consolidarea articulaţiilor şi muşchilor.

Citește mai mult
Vizualizări: 1260
Exerciţii pentru consolidarea articulaţiilor şi muşchilor - partea a II-a
01.02.2018

Exerciţii pentru consolidarea articulaţiilor şi muşchilor - partea a II-a

A doua parte din lista cu exerciţii pentru consolidarea articulaţiilor şi muşchilor.

Citește mai mult
Vizualizări: 452
Articulaţii sănătoase
11.02.2013

Articulaţii sănătoase

Este foarte important să întelegem anatomia articulaţiilor. O articulaţie sau încheietură anatomică constituie  totalitatea elementelor moi şi dure care unesc între ele doua sau mai multe oase vecine.

Citește mai mult
Vizualizări: 20
Cum să vă păstraţi articulaţiile sănătoase
17.09.2012

Cum să vă păstraţi articulaţiile sănătoase

Specialiştii recomandă câteva măsuri pe care le puteţi lua pentru a vă îmbunătaţi condiţia fizică şi preveni boli precum osteoartroza. Poate că nu este atât de simplu, dar ştiţi cum se spune: “Nimic bun nu vine usor”. O dietă echilibrată ajută la construirea unor oase puternice. Conţinutul bogat de substanţe nutritive sprijină sistemul osos să rămâna sănătos. Asiguraţi un aport constant de calciu si vitamina D3.

Citește mai mult
Vizualizări: 98
Beneficiile cartilajului de rechin
19.04.2019

Beneficiile cartilajului de rechin

Extractul de cartilaj de rechin a fost mulţi ani studiat ca tratament pentru cancer, osteoartrită, dureri articulare, psoriazis, degenerescenţă maculara. Datorită compoziţiei sale, administrarea lui poate oferi mai multe beneficii organismului uman. MATERIAL INFORMATIV DESTINAT PERSONALULUI MEDICAL

Citește mai mult
Vizualizări: 26915