Coenzima Q10

Coenzima Q10

Publicat: 18.02.2013

Vizualizări: 546

Descoperită pentru prima oară în anul 1957 de către profesorul Fredrick L. Crane, Coenzima Q10 este o substanţă lipo-solubilă cu caracteristici de vitamină.

Coenzima Q10 este cea  mai importantă dintre cele zece coenzime. Aceasta se găseşte în alimente precum: peşte (somon, macrou), spanac, oua, alge marine, organe de animale (inimă, ficat), dar este sintetizată şi de organism, printr-un proces complex.

Coenzima Q10 este sintetizată în organism, în cantităţi suficiente, până aproape de vârsta de 30 de ani.  Odată cu înaintarea în vârstă scade şi cantitatea de Coenzimă Q10 din organism, fiind astfel necesară suplimentarea acesteia.

Ca şi structură Coenzima Q10 este asemănătoare cu vitamina E, dar ca şi acţiune antioxidantă este mult mai puternică. În prezent are multiple întrebuinţări: în cosmetică, în tratarea bolilor cardiovasculare, boala Parkinson, cancer, pentru încetinirea procesului de îmbătrânire şi pentru stimularea imunităţii.

Organele cu un metabolism intens sunt cele care au cea mai mare nevoie de Coenzima Q10 - ficat, inimă, creier.

Datorită răspândirii şi accesibilităţii în ultimii ani Coenzima Q10 a fost subiectul multor cercetări cu privire la eficacitate. În urma acestor studii s-a ajuns la concluzia că tratamentul cu Coenzima Q10 aduce ameliorări semnificative în cazul bolilor de inimă precum hipertensiune arterială, angină şi insuficienţă cardiacă.

Coenzima Q10 a început să fie utilizată în scopuri clinice începând cu anii 1960 în Japonia. Această ţară a devenit ulterior cel mai mare producător de Coenzima Q10.

În prezent există doua metode de extracţie a Coenzimei Q10. Prima metodă se bazează pe extracţia Coenzimei Q10 din tutun, folosind diverşi solvenţi. Cea de-a doua metodă se bazează pe extracţia Coenzimei Q10 din alge marine printr-un proces complex de fermentaţie. Această metodă se foloseşte doar în Japonia, cuprinde 16 etape şi durează 9 luni. În urma acestui proces  se obţine o Coenzimă Q10 ultra-pură.

Dozele zilnice recomandate sunt cuprinse între 30-90 mg adulţi, 15 mg si peste 100 mg în caz de deficienţe majore, hipertensiune arterială şi alte afecţiuni cardiovasculare si la recomandarea medicului.

Alexandra Gainusa

Consultant Walmark  

 

Colesterolul duşmanul din alimente
15.04.2011

Colesterolul duşmanul din alimente

Greşelile pot fi reparate. E un lucru pe care il înveţi de mic, când faci prima prostioară, când, de exemplu, ai vărsat farfurioara cu dulceaţă pe faţa de masă nou cumpărată. Chiar dacă mama, iniţial, s-a supărat, ulterior ţi-a zâmbit şi ţi-a spus că nu-i bai, că se poate repara. De-a lungul vieţii, te confrunţi cu o sumedenie de astfel de situaţii, unele mai grave, altele mai puţin, dar care pot fi îndreptate.

Citește mai mult
Vizualizări: 30
O inimă sănătoasă 1
19.12.2017

O inimă sănătoasă 1

Este foarte important ca, în această perioadă a anului, să ştim cum vremea rece poate afecta persoanele cu afecţiuni cardiovasculare. Temperaturile scăzute pot ridica ritmul cardiac, sporind riscul de formare a cheagurilor şi de creştere a tensiunii arteriale. Bolile cardiovasculare sunt o categorie de boli care afectează sistemul cardiovascular (inima, vasele sangvine) şi ,în prezent, reprezintă principala cauză a deceselor la nivel mondial.

Citește mai mult
Vizualizări: 9
O inimă sănătoasă 2
19.12.2017

O inimă sănătoasă 2

Ateroscleroza se caracterizează prin îngustarea arterelor datorită depunerii colesterolului pe pereţii acestora. Colesterolul este un sterol care se sintetizează în organism. Colesterolul este insolubil în apă, se concentrează la nivelul ficatului, măduvei spinării, a creierului dar și la nivelul plăcii de aterom. Hipercolesterolemia reprezintă prezenţa unor niveluri crescute de colesterol în sânge.

Citește mai mult
Vizualizări: 96
Din inimă, pentru inimi
12.05.2011

Din inimă, pentru inimi

Melancolii în care gândurile dansează un blues nesfârşit; momente de bucurie în care pistruii de primăvară îţi ţopăie pe faţă de veselie; planuri de viitor care îţi lasă în suflet o căldură nefirească, similară cu cea a nisipului care ţi se strecoară, fără să-l poţi opri, prin palma.

Citește mai mult
Vizualizări: 44