Coenzima Q10
Publicat: 18.02.2013
Vizualizări: 546
Descoperită pentru prima oară în anul 1957 de către profesorul Fredrick L. Crane, Coenzima Q10 este o substanţă lipo-solubilă cu caracteristici de vitamină.
Coenzima Q10 este cea mai importantă dintre cele zece coenzime. Aceasta se găseşte în alimente precum: peşte (somon, macrou), spanac, oua, alge marine, organe de animale (inimă, ficat), dar este sintetizată şi de organism, printr-un proces complex.
Coenzima Q10 este sintetizată în organism, în cantităţi suficiente, până aproape de vârsta de 30 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă scade şi cantitatea de Coenzimă Q10 din organism, fiind astfel necesară suplimentarea acesteia.
Ca şi structură Coenzima Q10 este asemănătoare cu vitamina E, dar ca şi acţiune antioxidantă este mult mai puternică. În prezent are multiple întrebuinţări: în cosmetică, în tratarea bolilor cardiovasculare, boala Parkinson, cancer, pentru încetinirea procesului de îmbătrânire şi pentru stimularea imunităţii.
Organele cu un metabolism intens sunt cele care au cea mai mare nevoie de Coenzima Q10 - ficat, inimă, creier.
Datorită răspândirii şi accesibilităţii în ultimii ani Coenzima Q10 a fost subiectul multor cercetări cu privire la eficacitate. În urma acestor studii s-a ajuns la concluzia că tratamentul cu Coenzima Q10 aduce ameliorări semnificative în cazul bolilor de inimă precum hipertensiune arterială, angină şi insuficienţă cardiacă.
Coenzima Q10 a început să fie utilizată în scopuri clinice începând cu anii 1960 în Japonia. Această ţară a devenit ulterior cel mai mare producător de Coenzima Q10.
În prezent există doua metode de extracţie a Coenzimei Q10. Prima metodă se bazează pe extracţia Coenzimei Q10 din tutun, folosind diverşi solvenţi. Cea de-a doua metodă se bazează pe extracţia Coenzimei Q10 din alge marine printr-un proces complex de fermentaţie. Această metodă se foloseşte doar în Japonia, cuprinde 16 etape şi durează 9 luni. În urma acestui proces se obţine o Coenzimă Q10 ultra-pură.
Dozele zilnice recomandate sunt cuprinse între 30-90 mg adulţi, 15 mg si peste 100 mg în caz de deficienţe majore, hipertensiune arterială şi alte afecţiuni cardiovasculare si la recomandarea medicului.
Alexandra Gainusa
Consultant Walmark