Varice

Varice

Publicat: 02.01.2018

Vizualizări: 5

Varicele reprezintă dilataţii patologice şi permanente ale venelor  ce aparţin sistemului venos superficial, situate în majoritatea cazurilor la nivelul membrelor inferioare. Cu alte cuvinte varicele sunt vase dilatate de culoare albăstruie care se pot umfla şi observa la suprafaţa pielii.

Pe lângă faptul ca sunt inestetice, varicele pot provoca şi alte neplăceri cum ar fi: dureri, picioare umflate, oboseală, senzaţie de greutate.

Cauzele apariţiei varicelor pot fi multiple: cauze de natură genetică, circulaţie deficitară, obezitate, menopauză, sarcină, vârstă înaintată, factori de mediu.  Frecvenţa apariţiei varicelor este mai mare la femei decât la bărbaţi.

Pentru a menţine sănătatea şi frumuseţea picioarelor pentru un timp îndelungat putem profita de beneficiile aduse de următorii compuşi.

Castan sălbatic: este un arbore din familia Sapindaceae care poate ajunge la dimensiuni foarte mari (aprox 40 m) şi care creşte pe marginea străzilor în zonele montane şi cu climat oceanic. Părţile folosite în scop terapeutic sunt scoarţa, florile şi castanele.  Acestea sunt bogate în amidon, albumine, grăsimi, saponine (aescina), principii amare, taninuri, flavonoizi,  cumarine. Aescina este o saponină care se regăseşte în castane. Această saponină are proprietăţi antiinflamatoare şi  de  contracţie a  vaselor  de sânge, motiv pentru care extractul de castan sălbatic se foloseşte cu succes în tratarea afecţiunilor venoase.

Ghimpe:  Ruscus Aculeatus sau ghimpele pădureţ este o plantă mereu verde care creşte în locuri mai puţin accesibile. În scopuri terapeutice acesta este folosit în principal pentru tratarea varicelor datorită proprietăţilor sale: îmbunătăţeşte  circulaţia la nivel periferic (creier, mâini, picioare), efect antiinflamator, diuretic, vasoprotector. Rădăcina are un conţinut bogat în saponine (efect antiinflamator, venotonic, antihemoroidal), acizi grasi, antociani, terpene, uleiuri volatile.

Vitamina C – este un puternic antioxidant care întăreşte structura vaselor de sânge, reduce incidenţa formării cheagurilor de sânge.

Afine: Vaccinium Myrtillus este un subarbust cu fructe de culoare albastru-închis numite afine. Frunzele şi fructele conţin tanin,  antocianozide, vitamina C, vitamine din cx B. Afinul este folosit intern ca tratament pentru tulburări de circulaţie, boli urinare, diaree, hemoroizi.

Gotu kola:  este o plantă ce creşte în India, Japonia, China, Indonezia, Africa de Sud şi Pacificul de Sud.  Creşte în apă sau pe lângă ape, are frunze mici în formă de evantai, flori albe sau roz-violet, fructe mici şi ovale şi nu prezinta gust sau miros.  În scop culinar  această plantă este consumată sub formă de salată sau sucuri răcoritoare. În scopuri terapeutice Gotu Kola se folosea în medicina ayurvedică, medicina traditională africană şi chineză pentru tratarea unui numar mare de afecţiuni precum: hepatită, sifilis, ulcer stomacal, stări de oboseală, epilepsie, diaree, febră, astm. În prezent această plantă este utilizată pentru tratarea varicelor şi insuficienţei   venoase  cronice.  Datorita conţinutului de triterpenoide (continutul activ primar) Gotu Kola are capacitatea de a întări pereţii vaselor de sânge şi de a îmbunătăţi circulaţia la nivel periferic.

Hesperidina:  este un flavonoid care se găseşte în mod natural în citrice, struguri, ceai verde, ceai negru. Are proprietăţi antioxidante, antiinflamatoare, vasoprotectoare. Hesperidina reglează  permeabilitatea capilarelor, creşte rezistenţa capilarelor şi împiedică formarea varicelor şi hemoroizilor.

Alexandra Gainusa

Consultant Walmark