Hidratarea organismului in sezonul cald

Hidratarea organismului in sezonul cald

Publicat: 21.08.2013

Vizualizări: 65

Când temperaturile cresc este important  să punem accent pe nivelul de hidratare al organismului. Toate celulele corpului  folosesc apa pentru a funcţiona corespunzător. Conţinutul de apă  diferă de la celulă la celulă – celulele adipoase conţin între 10-15% apă, iar celulele musculare între 65-70%. Aşadar, fie că facem sport, stăm la plajă sau călătorim, trebuie să menţinem organismul hidratat.

Apa poate fi considerată cea mai de preţ resursă a naturii. Aceasta acoperă 71% din suprafaţa Pământului. Apa potabilă reprezintă  doar o mică parte din acest procent şi se găseşte în subteran.  Apa potabilă trebuie să fie limpede, inodoră, incoloră, lipsită de microorganisme patogene, bogată în oxigen şi mici cantităţi de săruri.

Necesarul zilnic diferă în funcţie de persoană, activităţile desfăşurate şi de condiţiile atmosferice. Ca şi o regulă generală, avem nevoie de aproximativ 35-40 ml/kg corp sau 1 ml pentru fiecare calorie consumată. Organismul pierde apă în mod continuu prin transpiraţie, respiraţie, urină şi scaun. Specialiştii  recomandă  consumarea apei după un program bine stabilit pentru a asigura necesarul zilnic (exemplu: se recomandă consumarea unui pahar de apă dimineaţa după trezire, la micul dejun, la prânz, cină si seara înainte de culcare sau se pot consuma cantităţi mai mici de apă la începutul fiecărei ore). În organism apa este absorbită la nivelul intestinului gros, unde intră în sânge şi este  transportată în tot corpul. Apa contribuie la reglarea temperaturii, asigură buna funcţionare a rinichilor, ajută procesul de detoxifiere şi poate avea efect laxativ sau diuretic.   

Pentru a rămâne pe deplin hidratat pe tot parcursul zilei putem consuma apă, lichide decofeinizate şi alimente care sunt hidratante.

Lapte – laptele este bogat în sodiu, potasiu, vitamina A, vitamina D, calciu, magneziu. Este ideal pentru rehidratarea organismului după exerciţiile fizice pentru că aduce organismului electroliţii de care are nevoie şi diminuează senzaţia de foame.

Supe – supele nu numai că oferă posibilitatea de a vă menţine corpul hidratat, dar pot constitui şi una din mese. Trebuie să vă asiguraţi că alegeţi supele preparate în casă în detrimentul celor condiţionate în plicuri. Sunt recomandate supele cremă (de roşii, legume sărace în sodiu: morcov, dovleac, fasole verde).

Ceai – ceaiul de plante (mentă, verbină, tei, lămâie) are o aromă plăcută, este bogat în antioxidanţi şi reprezintă o alternativă inspirată pentru persoanele care nu pot bea o cantitate suficientă de apă. De evitat sunt ceaiurile cu efect diuretic precum: mătase de porumb, păpădie, cozi de cireşe.

Pepene rosu – pepenele roşu conţine 92% apă. Totodată acesta este o excelentă sursă de vitamina A, vitamina C, vitamina B6, arginină. Pepenele roşu poate fi consumat ca atare, în salate de fructe sau sub formă de suc.

Citrice – citricele conţin până la 87% apă, sunt bogate în vitamina C, potasiu, magneziu, calciu.

Alte gustări sănătoase care hidratează organismul:  struguri, kiwi, ananas, castravete, spanac, mango, măr, iaurt, căpşuni.

Alexandra Găinuşă

Consultant Walmark