Dieta pentru un organism sănătos 3
Publicat: 01.01.2018
Vizualizări: 4
Grăsimile sănătoase: acizii graşi de tip omega 3 sunt cunoscuţi sub denumirea de acizi graşi esenţiali deoarece aceştia nu pot fi produsi în organism. Acizii graşi esenţiali previn apariţia bolilor de inimă, reduc simptomele artritei, îmbunătăţesc memoria, previn apariţia afecţiunilor neuromusculare.
Alimente recomandate: seminţe de in, dovleac, nuci, somon, macrou, hering, sardine, seminţe de floarea soarelui, susan.
Carbohidraţii sănătoşi: organismul foloseşte carbohitraţii pentru a produce energie. Atunci când spunem carbohidraţi ne referim la alimente bogate în amidon sau zaharuri. Aceştia pot fi de două feluri: carbohidraţi sănătoşi şi carbohidraţi nesănătoşi. Alimentele lipsite de principii nutritive şi bogate în calorii sunt cele cu un conţinut crescut în carbohidraţi nesănătoşi. Consumul acestor alimente trebuie redus pe cât posibil. Exemple: paste făinoase, cereale rafinate, sucuri, dulciuri ambalate, chipsuri, pâinea albă. Sursele de carbohidraţi sănătoşi asigură organismului nutrienţii de care are nevoie, energizează şi menţin silueta. Exemple: fasole, orz, cereale integrale, fructe, legume, orez brun, linte.
Fibrele alimentare: fibrele alimentare joacă un rol extrem de important în menţinerea sănătăţii organismului. Acestea pot fi solubile (împreună cu apa formează un gel, încetinesc digestia, ajută la menţinerea colesterolului şi glicemiei în limite normale) şi insolubile (cu efect prebiotic). Un adult sănătos ar trebui să consume minim 20g de fibre zilnic. De reţinut este faptul că fibrele alimentare au proprietatea de a absorbi unele substanţe toxice, favorizând eliminarea lor din organism. Deficitul de fibre alimentare poate induce boli ale colonului şi boli metabolice. Alimente cu un conţinut crescut de fibre: cereale integrale, nuci, legume şi fructe, fasole.
Continuare articol in data de 23.09.2013 ...
Alexandra Găinuşă
Consultant Walmark