Vitamina C
Publicat: 19.12.2017
Vizualizări: 17
Vitamina C este o vitamină hidrosolubilă cu un rol esenţial în organism. Organismul uman nu poate sintetiza vitamina C, motiv pentru care este necesar aportul exterior. Lipsa vitaminei C în organism provoacă scorbut. Scorbutul este o boală ce se caracterizează prin sângerări ale mucoaselor, anemie, pierderea dinţilor.
În anul 1747 doctorul englez James Lind a descoperit cauza apariţiei acestei afecţiuni datorită unui experiment realizat pe mare. Lind a împărţit membrii echipajului unei nave în două grupuri. În dieta primului grup au fost introduse, zilnic, citrice (lămâi şi portocale) în timp ce al doilea grup a menţinut regimul alimentar neschimbat. Lind a descoperit că membrii primului grup (cei care au primit o combinaţie de portocale şi de lămâie) s-au vindecat mai rapid de scorbut. Acest prim experiment controlat a determinat Marina Britanică să introducă suc de lămâie sau fructe şi legume proaspete la bordul navelor.
Cele mai importante surse de vitamina C sunt: măceşele (conţin aprox 1000 mg vitamina C / 100 g), cătină (aprox 800 mg/100g), coacăzele negre ( aprox 200mg/100g), ardeiul roşu (aprox 190mg/100g), kiwi (aprox 90mg/100g), portocale (aprox 53mg/100g). Vitamina C se descompune în timpul preparării alimentelor, de aceea se recomandă consumarea fructelor şi legumelor proaspete.
În organism, vitamina C aduce numeroase beneficii. Această vitamină activează dezvoltarea şi reconstrucţia celulară, susţine producţia de colagen, favorizează vindecarea, susţine sistemul imunitar, acţionează ca antioxidant, etc.
Stresul oxidativ poate fi cauza multor afecţiuni grave precum ateroscleroza, diverse forme de cancer. Vitamina C are un efect antioxidant eficient care protejează organismul de acţiunea radicalilor liberi.
Vitamina C este un antihistaminic natural. Aceasta poate reduce nivelul de histamină. Suplimentarea vitaminei C în timpul unei răceli poate scădea semnificativ durata acesteia.
Colagenul este o proteină care contribuie la menţinerea sănătăţii cartilajelor articulare, tendoanelor, ligamentelor şi vaselor de sânge şi păstrează aspectul tânăr şi sănătos al pielii. Organismul nostru are nevoie de vitamina C pentru a produce colagen.
Datorită caracterului antioxidant, vitamina C ajută la prevenirea opacifierii cristalinului (cataracta). De asemenea, vitamina C ajută la absorbţia fierului în organism.
Necesarul zilnic minim de vitamina C este de 75 mg/zi, dozele putând varia până la un maxim de 2000mg/zi.
Alexandra Găinuşă
Consultant Walmark