O inimă sănătoasă 1

O inimă sănătoasă 1

Publicat: 19.12.2017

Vizualizări: 9

Este foarte important ca, în această perioadă a anului, să ştim cum vremea rece poate afecta persoanele cu afecţiuni cardiovasculare. Temperaturile scăzute pot ridica ritmul cardiac, sporind riscul de formare a cheagurilor şi de creştere a tensiunii arteriale. Bolile cardiovasculare sunt o categorie de boli care afectează sistemul cardiovascular (inima, vasele sangvine) şi ,în prezent, reprezintă principala cauză a deceselor la nivel mondial.

Insuficienţa cardiacă apare atunci când inima nu mai este capabilă să pompeze suficient sânge pentru a menţine un flux normal. Simptomele care apar în insuficienţa cardiacă sunt: dificultăţi de respiraţie, oboseală la mers, umflarea picioarelor. Aceste simptome pot fi agravate de vremea rece. Aerul rece care pătrunde în plămâni determină constricţia vaselor de sânge. Acest lucru exercită o presiune suplimentară asupra inimii. Pe lângă tratamentul medicamentos, pacienţii cu insuficienţă cardiacă trebuie să ia măsuri în ceea ce priveşte stilul de viaţă: renunţarea la fumat, dieta echilibrată, program zilnic de exerciţii fizice, evitarea temperaturilor extreme.

Hipertensiunea arterială este o afecţiune cronică ce se caracterizează printr-o presiune crescută exercitată de sânge asupra pereţilor vaselor sangvine. La măsurarea tensiunii se determină două valori: tensiunea arterială sistolică (maximă) şi diastolică (minimă). Valoarea normală a tensiunii arteriale este de 120/80 mm Hg.

CLASIFICAREA TENSIUNII ARTERIALE LA ADULȚI

TIPUL

TENSIUNII ARTERIALE

TENSIUNEA ARTERIALĂ SISTOLICĂ (mmHg*)

TENSIUNEA ARTERIALĂ DIASTOLICĂ (mmHg*)

OPTIMĂ

<120

<80

NORMALĂ

120 – 130

 

80 – 85

NORMALĂ ÎNALTĂ

130 – 139

85 – 89

HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ

STADIUL 1

140-159

90-99

STADIUL 2

160-179

100-109

STADIUL 3

>180

>110

*mmHg = milimetrii coloană de mercur

Hipertensiunea arterială are o evoluţie asimptomatică şi reprezintă un factor major de risc pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, insuficienţa cardiacă, etc.

Continuare articol in data de 15.11.2013 ...

Alexandra Găinuşă

Consultant Walmark

O inimă sănătoasă 2
19.12.2017

O inimă sănătoasă 2

Ateroscleroza se caracterizează prin îngustarea arterelor datorită depunerii colesterolului pe pereţii acestora. Colesterolul este un sterol care se sintetizează în organism. Colesterolul este insolubil în apă, se concentrează la nivelul ficatului, măduvei spinării, a creierului dar și la nivelul plăcii de aterom. Hipercolesterolemia reprezintă prezenţa unor niveluri crescute de colesterol în sânge.

Citește mai mult
Vizualizări: 96