Resveratrolul

Resveratrolul

Publicat: 19.12.2017

Vizualizări: 372

Toamna este sezonul recoltelor. În acest anotimp ne putem bucura de beneficiile alimentelor de sezon şi ne putem face provizii pentru iarnă. Toamna este anotimpul perfect pentru detoxifierea organismului  şi pentru întărirea  sistemului imunitar.

Strugurii sunt printre cele mai vechi fructe cultivate.  Cea mai veche podgorie a fost descoperită în Armenia în jurul anului 4000 i.Hr., în prezent aproximativ 70% din producţia mondială  de struguri fiind folosită pentru obţinerea vinului.

Există mai multe tipuri de struguri, aceştia variind în culoare şi gust.  De obicei, strugurii sunt clasificaţi în  struguri de masă şi struguri de vin.  

Strugurii  aduc numeroase beneficii indiferent de forma în care sunt consumaţi (fructe proaspete, fructe uscate, suc de fructe, vin).  Multe din beneficiile acestor fructe se datorează conţinutului ridicat de vitamine (vitamina A, vitamina C, vitamina E), minerale (magneziu, potasiu, zinc, cupru, fier, fosfor, seleniu, calciu), antioxidanţi, bioflavonoide.

Procianidinele sunt oligomeri polifenolici care se găsesc într-un procent foarte mare (aprox 95%) în seminţele de strugure. Procianidinele au proprietăţi antioxidante puternice. Acestea participă la formarea colagenului şi elastinei, reduc permeabilitatea şi fragilitatea capilară şi reduc riscul apariţiei bolilor de inimă. Extractul din seminţe de strugure este des folosit în industria cosmetică în preparatele antirid.

Resveratrolul se găseşte în coaja strugurilor roşii, are proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii. Totodată, resveratrolul este foarte important pentru îmbunătăţirea sănătăţii inimii. Resveratrolul este subiectul multor studii clinice, cel mai avansat fiind cel care urmăreste încetinirea evoluţiei bolilor degenerative (studiu efectuat pe pacienţi cu boala Alzheimer). Un gram de coajă de struguri roşii conţine aproximativ 50-100 micrograme de resveratrol, iar doza zilnică recomandată poate varia între 250 şi 2000 mg. 

Alte beneficii asupra sănătăţii:

Îmbunătăţirea funcţiei cognitive – consumul zilnic de suc de struguri (1-2 căni), pe o perioadă de câteva luni, îmbunătăţeşte atenţia şi capacitatea de memorare.

Proprietăţi antimicrobiene– fitonutrienţii prezenţi în struguri au proprietăţi antimicrobiene.

Antioxidanţii prezenţi în struguri reduc efectele nocive ale radiaţiilor UVB asupra pielii. Radiaţiile UVB sunt responsabile pentru leziunile de suprafaţă ale pielii (arsuri) şi de îmbătrânirea prematură.

Consumul de struguri limitează absorbţia şi stocarea grăsimilor în organism, reduce depunerile de grăsime în zona abdomenului. Includerea acestor fructe în dieta zilnică poate fi de folos în curele de slăbire.

Studiile au arătat că 3 porţii de struguri pe zi pot reduce cu 36% riscul de apariţie al degenerescenţei maculare.

Alexandra Găinuşă

Consultant Walmark

Ce trebuie să știi despre alimentele Bio
03.03.2020

Ce trebuie să știi despre alimentele Bio

Dacă atunci când eram mici puteam avea încredere în calitatea fructelor și legumelor, acum, din ce în ce mai multe alimente sunt tratate cu chimicale (insecticide, pesticide, hormoni), pentru a avea un aspect plăcut (nu neapărat și gust). Acesta este motivul pentru care tot mai mulți oameni preferă produsele bio.

Citește mai mult
Vizualizări: 2284