Sporturile de iarnă

Sporturile de iarnă

Publicat: 29.12.2019

Vizualizări: 83

Ne dorim sau nu iarna îşi cere drepturile si, la fel ca în fiecare an, vom avea parte de zăpadă şi temperaturi scăzute. Chiar dacă uneori vremea rece nu ne stimulează să facem sport, există câteva activităţi în aer liber care îmbină cu succes utilul cu plăcutul în timpul iernii. Patinaj, schi, snowboard, săniuş sunt doar câteva din activităţile preferate de fanii anotimpului alb.

Indiferent de vârstă, expunerea la temperaturi scăzute şi practicarea sporturilor de iarnă pot fi periculoase atunci când nu eşti pregătit în mod corespunzător. Cele mai frecvente accidente vizează sistemul musculo-scheletic.

Pentru a evita astfel de neplăceri este important să pregătim organismul pentru activităţile pe care urmează să le desfăşurăm. Astfel, se recomandă efectuarea unor exerciţii uşoare de încălzire (genoflexiuni, fandări, rotiri de trunchi, întinderi de gambă) şi folosirea hainelor adecvate (jachetă, pantaloni, mânuşi, căciulă, fular, ghete special concepute pentru a menţine corpul la o temperatură optimă).

Pentru a menţine articulaţiile într-o formă maximă în această perioada de suprasolicitare mecanică putem profita de beneficiile unui produs revolutionar pe bază de N-acetilglucozamină, colagen de tip II nedenaturat.

Glucozamina este o componentă naturală a glicozaminoglicanilor ce compun cartilajele și ajută la funcționarea corectă a articulațiilor. Glucozamina ajută la menținerea sănătății cartilajelor și articulațiilor. N-acetilglucozamina  este o nouă generaţie de glucozamină. Această substanţă este prezentă în mod natural în organism şi este un precursor esenţial al acidului hialuronic şi al condroitinei. Glucozamina este o componentă constructivă esenţială a structurii cartilajelor articulare şi ale altor ţesuturi conjunctive – oase, ligamente şi tendoane. N-acetilglucozamina este o substanţă care se absoarbe rapid în organism, putând fi condiţionată chiar şi sub formă de tablete masticabile.  Acest aspect oferă uşurinţă în administrare mai ales pentru împătimiţii sporturilor de iarnă.

Colagenul de tip II este o componentă structurală de bază a cartilajelor articulare, iar colagenul de tip II nedenaturat este cea mai eficienta formă de colagen tip II, o formă de colagen biologic activ în forma sa nativă. Colagenul de tip II nedenaturat reduce inflamaţia  în artrita reumatoidă şi contribuie la procesul de regenerare a cartilajelor articulare.

Deşi pare greu de crezut, şi iarna putem suferi de arsuri solare. Zăpada reflectă razele UV. Aceste raze sunt responsabile de îmbătrânirea prematură a pielii, arsuri solare, cancer de piele. Dermatologii recomandă utilizarea cremelor grase, cu un factor ridicat de protecţie (50+).

Un rol important în organism, mai ales în perioadele reci, îl are Vitamina C. Aceasta previne răceala, sprijină formarea colagenului utilizat la functionarea normala a cartilajelor şi sprijină buna funcţionare a sistemului osos.

 Nu în ultimul rând, în cazul sporturilor care implică viteză este extrem de importantă folosirea echipamentului de protecţie.

Alexandra Găinuşă

Consultant Walmark

Provocarea la mișcare – Cum ne găsim motivația necesară pentru sport
12.11.2019

Provocarea la mișcare – Cum ne găsim motivația necesară pentru sport

Vă oferim câteva argumente care v-ar putea convinge să faceți o schimbare în viața dumneavoastră:

Citește mai mult
Vizualizări: 116