Stilul Bento – rețete cu imaginaţie pentru copii mofturoși

Stilul Bento – rețete cu imaginaţie pentru copii mofturoși

Publicat: 19.12.2017

Vizualizări: 36

Bento (sau obento, dacă folosim termenul onorific) este cuvântul japonez care desemnează o masă servită în cutie. Există însă diferite feluri de bento, cu diferite scopuri.Makunouchibento sunt mese atent elaborate, servite în cadru formal, tipul de mese care își vor fi servite la restaurant în cutii elegante, lăcuite.

Ekiben sunt cutiile bento vândute călătorilor în gări sau aeroporturi (deși, în zilele noastre, poți cumpăra ekiben și din alte locuri, precum mall-urile). Totuși, tipul de bento cel mai popular în afara Japoniei este kyaraben (care înseamnă bento drăguț, bento artistic sau bento distractiv): mici opere de artă făcute din mâncare, de obicei de către mămici pentru copiii mofturoși. Fiecare produs în kyaraben este atent porționat, decorat, modelat și aranjat.

Cutii speciale pentru mesele bento

Mâncarea bento poate fi pusă în orice fel de cutie, dar cele special create pentru ea sunt mult mai practice, deoarece sunt compacte, compartimentate și nu permit amestecul mirosurilor și al gusturilor. În plus, cele mai noi variante, de care s-au îndrăgostit și occidentalii, sunt viu colorate și plăcut desenate, deci foarte atrăgătoare pentru copii. În interiorul unei cutii bento găsești un prânz hrănitor și echilibrat, care, în același timp, arată foarte bine. Alimentele aranjate în stil bento urmăresc o formulă simplă: orezul este însoțit de o selecție de legume, carne, pește sau ouă, iar fi ecare dintre mâncărurile pregătite are propriul compartiment. Uneori, orezul poate împărți spațiul cu alt aliment. Te poți asigura că dejunul pregătit este sănătos, încercând să așezi  într-o cutie bento culorile de pe șevalet: roșu sau portocaliu, galben, verde, alb și negru sau mov închis ori maro. Această paletă se bazează pe principiile tradiționale ale bucătăriei japoneze și se numește goshiki sau „cinci culori”.

Planificarea meselor bento poate face și cumpărăturile mai distractive. Pentru culoarea roșie, poți alege morcovi și roșii. Pentru galben, adaugă porumb, cartofi galbeni sau takuan. Verde: broccoli, spanac, ardei gras verde, sparanghel. Alb: orez sau tofu. Pentru negru/maro, poți opta pentru vinete, semințe de susan sau alge. Mâncarea poate fi gătită pe grătar, la cuptor, la aburi, murată sau fi artă. O cutie bento poate include, de pildă, rădăcinoase fierte la foc mic, orez gătit la aburi, un ou fiert, pui prăjit și o felie de măr. Poftă bună!
 

Recomandarea Walmark

O nutriție echilibrată este foarte importantă pentru copii. În primii cinci ani de viață, corpul unui copil trece prin schimbări majore, iar părinții trebuie să facă alegeri sănătoase pentru a satisface nevoile vitaminice ale celor mici. O dietă variată, bogată în vitamine și minerale, asigură buna dezvoltare a organismului și aduce beneficii majore pe termen lung. De mare importanță în faza de creștere sunt calciul, fierul, vitaminele (A, C, D) și acizii grași de tip omega 3.

Articol preluat din revista Clubul Sanatatii Walmark editia toamna 2013

Îmbunătăţeşte imunitatea copilului tău
18.12.2017

Îmbunătăţeşte imunitatea copilului tău

Sistemul imunitar este un sistem complex  alcătuit din structuri şi mecanisme care apără organismul împotriva agenţilor patogeni (virusuri, microbi).

Citește mai mult
Vizualizări: 264
Nutriţie şi imunitate la copii
21.02.2020

Nutriţie şi imunitate la copii

Nou-născutul începe viaţa cu un sistem imunitar imatur şi de aceea în timpul primului an de viaţă copiii sunt cei mai predispuşi la infecţii. Dorinţa tuturor părinţilor este de a îi ajuta pe copiii lor la construirea unui sistem imunitar rezistent astfel încat aceştia să crească puternici şi sănătoşi.

Citește mai mult
Vizualizări: 3358