Ai grijă de ochii copilului tău

Ai grijă de ochii copilului tău

Publicat: 19.12.2017

Vizualizări: 14

Ochii copiilor pot fi afectaţi de numeroase afecţiuni oculare. Ambliopia şi strabismul sunt afecţiuni ce apar în mod frecvent în cazul copiilor, de aceea este foarte important ca aceste afecţiuni să fie diagnosticate precoce.

Ambliopia, numită şi "ochiul leneş", debutează de obicei când un ochi nu este folosit suficient pentru ca sistemul vizual din creier să se dezvolte corespunzator. Creierul ignoră (neutralizează) imaginile de la nivelul ochiului strabic şi foloseşte numai cele formate în ochiul sănătos, ceea ce determină o vedere nesatisfăcătoare. Ambliopia de obicei afectează numai un ochi, dar poate apărea şi la ambii ochi (sfatulmedicului.ro).  În cazul în care copilul dumneavoastra vede simţitor mai bine cu un ochi decât cu celălalt înseamnă că are nevoie de un control oftalmologic.

Strabismul este o afecţiune oculară în care axele celor doi ochi nu sunt paralele şi unul sau ambii ochi deviază (oftalmix.ro). Principalul semn al acestei afecţiuni este poziţia incorectă a unui ochi (acesta poate fi întreptat în interior, exterior, sus sau jos).  Strabismul poate fi diagnosticat extrem de uşor,  motiv pentru care se recomandă un control oftalmologic începând cu vârsta de 3 ani şi jumătate.

Atunci când afecţiunile oculare nu sunt diagnosticate la timp acestea pot afecta performanţa şcolară, capacitatea de scriere şi lecturare sau pot aparea dificultăţi de atenţie. Multe din aceste afecţiuni pot fi prevenite sau tratate, iar ignorarea acestora poate determina deficienţe de vedere permanente.

În cazul copiilor se recomandă  evitarea lentilelor de contact (acestea au nevoie de igiena şi ingrijire speciale). Se recomandă lentilele şi ramele de ochelari din plastic, în forme şi culori plăcute pentru copii, pentru a evita refuzul acestora de a purta ochelarii.

Alexandra Găinuşă

Consultant Walmark

Recomandări pentru menţinerea sănătăţii ochilor copiilor
19.12.2017

Recomandări pentru menţinerea sănătăţii ochilor copiilor

Limitaţi accesul la televizor/calculator. Asiguraţi-vă că distanţa dintre televizor /calculator  si copil este la cel puţin un braţ distanţă . Copiii sub 2 ani nu ar trebui să aibă acces la niciun fel de ecran, iar cei peste 2 ani nu ar trebui să petreacă mai mult de 2 ore în faţa televizorului/calculatorului.

Citește mai mult
Vizualizări: 1