Burtica sanatoasa

Burtica sanatoasa

Publicat: 19.12.2017

Vizualizări: 31

Tractul gastro-intestinal joacă un rol important în organism. Acesta este o parte importantă a sistemului imunitar. Tractul gastro-intestinal este populat de numeroase microorganisme care ajută la digestie, distrug agenţii patogeni şi ajută la absorbţia nuţrientilor.

Dezechilibrul florei intestinale permite dezvoltarea bacteriilor (E. Coli, streptococi, stafilococi) sau fungilor (Candida) şi poate determina apariţia afecţiunilor digestive, dermatologice, alergiilor.

Copiii sunt cei mai predispusi la dezechilibre ale florei intestinale deoarece aceştia sunt trataţi în mod frecvent cu antibiotice, dar şi pentru ca sistemul digestiv se dezvoltă treptat.

Probioticele

Probioticele sunt microorganisme vii, care aduc beneficii asupra sănătăţii gazdei, contribuind la refacerea florei intestinale. În tractul digestiv există aproximativ 1000 de tipuri diferite de bacterii. Aceste bacterii ajută la descompunerea hranei şi la absorbţia nutrienţilor.

Administrarea de probiotice este recomandată în infecţii cu rotavirus, caracterizate prin diaree severa şi vărsături, după tratamentul cu antibiotice, în constipaţie, balonare, eczeme.

Una din principalele funcţii ale probioticelor este accea de a stimula sistemul imunitar. Consumul alimentelor bogate în probiotice şi menţinerea florei intestinale benefice, ajută la menţinerea sistemului imunitar şi  la absorbţia nutrienţilor. 

Alimente bogate în probiotice: iaurt, varză murată, castraveţi muraţi, lapte de soia, kefir, lapte, ciocolată neagră. 

Probiotice şi Prebiotice
09.01.2018

Probiotice şi Prebiotice

Probioticele sunt microorganisme vii, care aduc beneficii asupra sănătăţii gazdei, contribuind la refacerea florei intestinale.  Acţiunea benefică a probioticelor a fost descoperită  la începutul secolului  XX de către Elie Metchnikoff, biolog de origine rusă, profesor la Institutul Pasteur din Paris. Acesta a sugerat faptul că este posibilă refacerea florei intestinale prin înlocuirea bacteriilor dăunatoare cu cele utile.

Citește mai mult
Vizualizări: 1784