Alimente in top
Publicat: 18.12.2017
Vizualizări: 19
Am ales pentru dumneavoastră zece alimente cu valoare nutritivă ridicată, pe care ar trebui să le încadraţi cât mai des în alimentaţia dumneavoastră.
Iaurt
Toate tipurile de iaurt reprezintă o sursă importantă de calciu, cu importanţă vitală în asigurarea sănătăţii oaselor şi a danturii puternice . Efectul curativ al iaurtului depinde de tipul şi cantitatea de bacterii lactice din conţinutul acestuia. Una dintre cele mai utile specii de bacterii lactice – Lactobacilus acidophilus - este prezentă în iaurt. Consumul regulat de iaurt are un efect benefic asupra tractului digestiv îndeosebi în cazul tratamentelor cu antibiotic.
Iaurtul măreşte capacitatea organismului de a se apăra în cazul infecţiilor tractului digestiv şi ale căilor urinare, fortificând totodata sistemul imunitar. Acţionează benefic în prevenirea şi tratarea ulcerului gastric, protejeaza peretele stomacal faţă de substanţe ca alcoolul sau cele conţinute în fumul de ţigară.
Nuci
Nucile reprezintă o sursă deosebit de bogată nu numai de substanţe proteice de calitate nutritivă ridicată, dar şi de calciu, magneziu, fosfor şi vitamine din grupul B.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline constituie elementul - cheie al regimului alimentar mediteranean, având un efect pozitiv asupra activităţii sistemului cardiovascular. Acizii graşi din uleiul de măsline reduc semnificativ fracţiile periculoase ale colesterolului – LDL . Substanţele antioxidante existente în uleiul de măsline obţinut prin presare la rece contribuie la încetinirea fenomenului de îmbătrânire a celulei, îmbunătăţind totodată capacitatea de apărare a acesteia contra substanţelor cancerigene. Aceste efecte se obţin în urma consumului unei cantităţi moderate de ulei de măsline – de exemplu, pentru asigurarea acţiunii profilactice, este suficient consumul zilnic al unei linguri de ulei de măsline.
Broccoli
Broccoli asigură protecţia organismului faţă de cancer si boli de inimă; participă activ şi în tratamentul cataractei. Având un conţinut ridicat de acid folic, este foarte important în alimentaţia femeilor gravide. De asemenea, conţinutul acestei plante în fier, calciu, vitaminele C şi E nu este de neglijat. Lăstarii tineri pot fi adăugaţi în stare crudă în diferite salate de legume, consumate ca fel principal, sau pot fi serviţi ca şi garnitură după fierbere prealabilă în aburi.
Soia
Soia are capacitatea de a reduce semnificativ colesterolemia. Rezultatele unui număr mare de lucrări ştiinţifice au confirmat influenţa pozitivă a acestui aliment asupra unor manifestări ale menopauzei, cum ar fi bufeurile şi decalcifierea ţesutului osos. Consumul de soia duce la scăderea riscului de apariţie a cancerului mamar. Efectele benefice ale consumului de soia prezentate mai sus sunt rezultatul acţiunii fitoestrogenilor, care se află în cantităţi ridicate în această leguminoasă.
Usturoi
În medicina populară, usturoiul este renumit ca antibiotic si mijloc adjuvant în probleme respiratorii. Consumul regulat de 1 - 2 căţei de usturoi zilnic are indiscutabil efecte benefice asupra stării de sănătate, având o acţiune preventivă faţă de infecţiile de natură bacteriană, virotică şi faţă de mucegaiuri. Usturoiul scade nivelul colesterolemiei, tensiunea arterială şi de asemenea are efect anticoagulant sanguin. Efectul cel mai puternic se obţine în urma consumului de usturoi în stare crudă.
Tomatele
Tomatele au un conţinut deosebit de ridicat în betacaroten. În afară de aceasta, tomatele conţin şi un număr mare de substanţe folositoare, intens cercetate de oamenii de ştiinţă, fără să fie determinate, dar a căror influenţă în reducerea efectului dăunător al radicalilor liberi a fost confirmată. Tomatele influenţează pozitiv şi activitatea rinichilor, îmbunătăţesc digestia şi condiţia vaselor sanguine. Se recomandă în caz de icter, pancreatită şi dereglări de metabolism. Sucul de roşii încetineşte dezvoltarea şi înmulţirea microorganismelor şi bacteriilor, fapt pentru care este recomandat în boli infecţioase şi virotice (gripe).
Ceaiul verde
Ceaiul verde are un efect de prevenire a cancerului, scade colesterolemia şi tensiunea arterială, contribuie la anihilarea virusului gripei. Se recomandă a se consuma în decursul zilei, alături de alte lichide.
Peştele oceanic
Peştele oceanic reprezintă o sursă importantă de acizi graşi nesaturaţi 3. Cea mai valoroasă este considerată carnea de scrumbie, somon şi sardele. Consumul regulat de peşte, minimum de două ori pe săptămână, reduce semnificativ riscul aterosclerozei şi implicit frecvenţa infarctului miocardic, atenuează artrita reumatologică, psoriazis şi alte boli ale pielii.
Ovăz
Ovăzul are o acţiune liniştitoare asupra sistemului nervos, participă la tratarea nevrozei şi reduce efectele stresului asupra organismului uman. În afară de aceasta, scade aşa zisul "colesterol dăunător" şi reglează glicemia. Ovăzul reprezintă o sursă semnificativă de fier, calciu, magneziu fosfor şi zinc.