Vânătă prăjită
Publicat: 10.03.2014
Vizualizări: 14
O veche tradiţie chinezească spune că vânăta este unul dintre alimentele care armonizează forţele elementare YIN şi YANG în corpul nostru.
"foto via cookinginsens.wordpress.com"
Adevărul este că această legumă conţine o cantitate crescută de provitamina A şi de microelemente – molibden, mangan şi bor. Prezenţa manganului explică legenda orientală referitoare la capacitatea de stimulare sexuală a vinetei.Doctorii sunt de părere că un consum crescut de vinete are efect favorabil asupra scăderii nivelului colesterolului din sânge. Se pare că vânăta provine din vechea Indie. Mai târziu s-a răspândit şi în Africa şi, între secolele XIII şi XV, a ajuns şi în Europa. Astăzi se află pe locul 7 în producţia mondială de legume. Este foarte îndrăgită mai ales în India, China, Japonia, Indonezia, Grecia, Turcia sau în regiunile din sudul Rusiei şi al SUA. Fără îndoială, vânăta este un aliment foarte gustos, cu un gust uşor condimentat şi dulce, căutată mai ales de gurmanzi. În bucătărie are o largă întrebuinţare. Astfel, din legumele proaspete se pot prepara salate aromate, iar vinetele înnăbuşite formează combinaţii foarte atrăgătoare cu alte legume şi usturoi. Poate fi fiartă şi prăjită, coaptă sau folosită ca pastă ori umplutură.
Ingrediente:
- 2 vinete,
- făină,
- sare,
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
Vinetele curăţate se taie pe lungime şi se sărează. Le lăsăm cam 1/2 de oră la scurs. Fiecare felie se dă prin făină şi se prăjeşte rapid, pe ambele părţi, în uleiul încins. Se serveşte cu cartofi fierţi şi un sos picant de iaurt – se amestecă iaurtul cu sare, piper şi usturoi.