Alergii de primavară

Alergii de primavară

Publicat: 15.12.2017

Vizualizări: 0

Atunci când ne gândim la primăvară ne gândim şi la alergii sezoniere. Când copacii încep să înflorească, polenul se răspândeşte în aer, iar persoanele care suferă de alergii se luptă cu strănutul.

Alergenii sunt substanţe care produc reacţii alergice în organism. Aceştia pot varia în funcţie de regiune şi  anotimp.  Polenul este principalul alergen în perioada primăverii. Polenul se prezintă sub forma unor granule microscopice cu rol de reproducere a plantelor.  Copacii şi iarba produc un tip de polen care, în această perioadă,  provoacă frecvent alergii.  O plantă poate produce aproximativ un miliard de granule de polen într-un sezon, polen ce este uşor purtat de vânt, pe distante mari.

Simptomele tipice ale alergiilor de primăvară sunt mâncărimi oculare, congestie nazală, strănut, rinoree.  Unele alergii sunt severe şi necesită consultul unui medic specialist.

Febra fânului sau rinita alergică este o tulburare imună caracterizată printr-o reacţie imună la un alergen.  Simptomele rinitei alergice sunt: rinoree (scurgeri nazale), strănut, prurit ocular, lăcrimarea ochilor.

Atunci când simptomele nu sunt severe putem încerca câteva remedii naturale:

Lămâi şi portocale – vitamina C şi bioflavonoidele au proprietăţi antihistaminice. Această combinaţie de vitamina C şi bioflavonoide poate oferi un efect decongestionant şi antihistaminic celor care suferă de rinită alergică. Doza zilnică recomandată de vitamina C este de 1000 mg.

Carotenoidele, pigmenti care se găsesc în plante colorate (ex. morcovi) au efecte antioxidante, pot reduce inflamaţia căilor respiratorii şi îmbunătăţi sistemul imunitar.

Acizii graşi omega 3 pot reduce inflamaţia apărută în organism în urma contactului cu alergenii. Un aport zilnic de acizi graşi de tip omega 3  ajută la reducerea incidenţei alergiilor.

În zilele uscate şi cu vânt puternic nu sunt recomandate plimbările în aer liber. Pentru purificarea aerului din casă se pot folosi filtre HEPA (High-efficiency particulate air).

Protejaţi-vă ochii cu ochelari de soare. Aceştia reduc cantitatea de polen care intră în ochi.

Alte remedii recomandate: ceaiul de ghimbir, uleiul de eucalipt, capsaicina, ceaiul de muşeţel, usturoi, kiwi, probiotice, etc.

Pentru a identifica tipul alergiei şi pentru a stabili un tratament adecvat, se pot efectua diferite teste. Cel mai frecvent de folosesc testele cutanate, cand o cantitate redusă din alergeul suspectat este aplicată pe piele sau subcutanat pentru a urmări tipul de reacţie pe care o dezvoltă.

Testele serologice pot determina prezenţa unei alergii. Aceste teste determina cantitativ anticorpii unui anumit alergen.

Alexandra Găinuşă

Consultant Walmark  

Alergii sezoniere
11.10.2013

Alergii sezoniere

Alergia reprezintă orice reacţie hipersensibilă a sistemului imunitar. Reacţiile alergice apar atunci când sistemul imunitar al unei persoane reacţionează la substanţe care, în mod normal, sunt inofensive pentru organism.  Alergiile sezoniere apar în anumite perioade ale anului (iarna-primavara, vara-toamna), cel mai comun alergen fiind polenul.

 

Citește mai mult
Vizualizări: 0
Alergii sezoniere 2
14.10.2013

Alergii sezoniere 2

Majoritatea persoanelor care suferă de alergii sezoniere utilizează medicamente pentru tratarea simptomelor. În prezent există numeroase produse pentru a trata alergiile, iar medicul alergolog poate stabili cea mai bună variantă de tratament în funcţie de tipurile de simptome, gravitatea şi frecvenţa, forma farmaceutică şi reacţiile adverse posibile.

 

Citește mai mult
Vizualizări: 0
Alergii sezoniere 3
16.10.2013

Alergii sezoniere 3

Remedii homeopate: remediile homeopate funcţionează pe principiul similitudinii. Acestea conţin cantităţi minuscule dintr-o substanţă care, în doze mari, provoacă simptome similare cu cele tratate. Există diverse remedii homeopate eficiente în toate tipurile de alergii. În cele mai multe cazuri acestea sunt folosite în asociere cu produsele gemoterapice (extracte din ţesuturi vegetale embrionare proaspete).

 

Citește mai mult
Vizualizări: 0