Efectele nocive ale fumatului
Publicat: 13.12.2017
Vizualizări: 1805
Fumatul reprezintă un factor de risc important pentru cancerul de plămâni şi bolile cardiovasculare. La nivel mondial, consumul de tutun cauzează aproximativ 5 milioane de decese anual, tendinţele actuale fiind în creştere.
Tutunul este o plantă din familia Solanaceae, ale cărei frunze sunt folosite pentru producerea de trabucuri, ţigări, tutun de pipă, tutun de mestecat, etc. Frunzele de tutun conţin nicotină, un alcaloid cu efecte nocive asupra organismului, dar şi alte substanţe dăunătoare precum formaldehidă, cadmiu, arsenic, fenoli.
Nicotina este o substanţă care provoacă dependenţă, de aceea fumătorii au zilnic nevoie de o anumită cantitate de nicotină pentru a-şi satisface poftele sau pentru a-şi controla starea de spirit. Nicotina creşte ritmul cardiac şi consumul de oxigen la nivel muscular. Când persoanele care consumă nicotină în mod regulat încearcă să renunţe, se confruntă cu simptome de sevraj (anxietate, depresie, iritabilitate, pofte). Printre efectele secundate ale nicotinei putem enumera: dureri de cap, tulburări de somn, ameţeală, tremor, dispepsie, hipertensiune, aritmii, etc.
Fumatul poate afecta aproape fiecare organ al corpului şi poate afecta starea de bine a unei persoane.
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces a fumătorilor. Fumatul accelerează procesul de îngustare a arterelor. De asemenea, fumătorii sunt expuşi unui risc de până la 4 ori mai mare de formare a cheagurilor de sânge (tromboză).
Cuplurile de fumători sunt mai susceptibile de a avea probleme de fertilitate. Fumatul creşte riscul de apariţie a disfuncţiilor erectile la barbaţi, începând cu vârsta de 30 de ani.
Fumatul creşte riscul de boală parodontală, care cauzează gingii umflate, respiraţie urât mirositoare şi căderea dinţilor. Fumatul afectează, de asemenea, şi aspectul exterior, reduce aportul de sânge la nivelul pielii şi scade nivelul de vitamină A.
Pentru foşti fumători, durează aproximativ 15 ani până când riscul de a dezvolta cancer pulmonar să ajungă la valori similare cu cele ale unui nefumător.
Alexandra Găinuşă
Consultant Walmark