Efectul anticancerigen al Beta-glucanului

Efectul anticancerigen al Beta-glucanului

Publicat: 13.12.2017

Vizualizări: 70

Beta-glucanii se numără printre cele mai eficiente substanţe (“imuno-modulatoare”) care îmbunătăţesc capacitatea de apărare a organismului. Beta-glucanul oferă protecţie împotriva radiaţiilor. Macofagele activate reuşesc să capteze mai bine celulele (sau părţi ale lor) care au fost deteriorate de radiaţii.

Încă de la naştere suntem supuşi atacurilor unor variate tipuri de bacterii, virusuri şi paraziţi. Duşmanii microscopici de-abia aşteaptă să se înmulţească suficient în corpul nostru şi, astfel, să ne pericliteze sănătatea.

Printre cei mai importanţi factori care slăbesc imunitatea putem menţiona  stresul, oboseala, poluarea, alimentaţia inadecvată, etc. Rezultatele micşorării capacităţii de apărare a organismului sunt, în general, cunoscute – creşterea numărului de îmbolnăviri virale şi bacteriene, a afecţiunilor alergice şi a celor parazitare. Toate acestea sunt cauzele pentru care sunt din ce în ce mai căutate aşa-numitele “imuno-modulatoare” – substanţe care îmbunătăţesc capacitatea de apărare a organismului.

Printre cele mai eficiente se numără beta-glucanii.

Beta-glucanul este un compus natural unic cu structură polizaharidică, ce apare în natură în pereţii unor ciuperci. De aici este izolat prin diverse mijloace şi furnizat  sub formă de preparate dietetice şi curative. În timpul preparării lor, este foarte important ca forma finală să fie solubilă în apă pentru a putea fi  bine absorbită de organism.

În Asia ciupercile sunt folosite ca şi medicament în bolile de inimă, alergie, cancer, împotriva oboselii şi a sresului. De ce? Tocmai pentru conţinutul de substanţă activă esenţială - glucanul. Din punct de vedere al specialiştilor, efectele lui sunt descrise într-o serie de studii mondiale de specialitate de la institute de prestigiu – cum ar fi  Harvard, Tulane, Baylor College of Medicine.

Beta-glucanul oferă protecţie împotriva radiaţiilor. Macofagele activate reuşesc să capteze mai bine celulele (sau părţi ale lor) care au fost deteriorate de radiaţii. Această realitate este foarte importantă pentru sănătatea organismului. În fiecare zi intrăm în contact cu diferite surse de radiaţii pe care nu le putem evita (razele solare, telefoane mobile, calculatoare).

Beta-glucanul ajută macrofagele să recunoască şi să lichideze celulele mutante. Pentru recunoaşterea proprietăţilor şi efectelor beta-glucanului este importantă lucrarea realizată de specialiştii japonezi de la National Cancer Research Institute din Tokio, publicată în 1984. În această lucrare autorii descriu că o  doză de numai 0,1 mg/kg corp a demonstrat o activitate antitumorală certă. De exemplu, analiza histologică a ţesutului prelevat de la un melanom după administrarea locală a unei injecţii cu suspensie de beta-glucan, a demonstrat creşterea cantităţii de macrofage activate şi regresia tumorii (Mansel, 1978). Alt studiu clinic a fost efectuat la femei cu tumori maligne recurente de sân, după mastectomie şi iradiere. După administrarea beta-glucanului s-a produs o vindecare completă şi, în plus, tegumentele s-au refăcut rapid după intervenţia chirurgicală.

Combinarea glucanului cu terapia clasică antitumorală (chimioterapie,  radioterapie) pare a fi de perspectivă. Un astfel de tratament poate avea un important efect sinergic direct, materializat prin lichidarea celulelor tumorale. Nu în ultimul rând, în aceste cazuri este foarte importantă capacitatea glucanului de a contracara scăderea brutală a imunităţii, urmare catastrofică a terapiei antitumorale clasice.

Beta-glucanul – efecte benefice
12.12.2017

Beta-glucanul – efecte benefice

Beta-glucanul se utilizează la tratarea leucemiei si la tratarea cancerului de sân iar oamenii de ştiinţă japonezi consideră că acesta are un efect extrem de eficient în tratamentul SIDA.

Citește mai mult
Vizualizări: 2121