Beta-glucanul – efecte benefice

Beta-glucanul – efecte benefice

Publicat: 12.12.2017

Vizualizări: 2121

Beta-glucanul se utilizează la tratarea leucemiei si la tratarea cancerului de sân iar oamenii de ştiinţă japonezi consideră că acesta are un efect extrem de eficient în tratamentul SIDA.

Principala lui funcţie constă în activarea celulelor imunităţii numite “macrofage”, care creează prima linie de apărare în lupta neîncetată pentru sănătate. Sarcina macrofagelor  este de a prinde şi de a înghiţi  toate substanţele străine (bacterii, virusuri).

În China, în perioada actuală, beta-glucanul se utilizează la tratarea leucemiei, iar în Japonia la tratarea cancerului de sân. Oamenii de ştiinţă japonezi consideră că beta-glucanul are un efect extrem de eficient în tratamentul SIDA.

Efectele beta-glucanului urmează mai multe trepte, manifestându-se la diferite nivele. Principala lui funcţie constă în activarea celulelor imunităţii numite “macrofage”, care creează prima linie de apărare în lupta neîncetată pentru sănătate. Sarcina macrofagelor  este de a prinde şi de a înghiţi  toate substanţele străine (bacterii, virusuri), de a atenţiona şi mobiliza întregul sistem imunitar, de a recunoaşte şi distruge celulele mutante. Sub influenţa îmbătrânirii, a bolilor cronice, a efectelor negative ale mediului şi al unor medicamente, macrofagele se uzează şi eficacitatea lor scade.

Tocmai în aceste situaţii ajută în mod eficient beta-glucanii.

La Institutul de Cercetări al  Universităţii din Harvard s-a constatat că pe membranele macrofagelor există receptori de care glucanii reuşesc să se lege şi, în felul acesta, le activează în mod eficace, până macrofagele activate au o capacitate sporită de a înghiţi particulele străine (virusuri, bacterii, paraziţi) şi, , în acelaşi timp, de a porni la luptă un întreg sistem imunitar - limfocitele T şi B. Rezultatul este reprezentat de posibilitatea aderării lor la o întreagă serie de germeni patogeni, fără a se naşte riscul apariţiei rezistenţei.

Glucanul, ca puternic captator de radicali liberi, ajută organismul în lupta împotriva efectelor negative ale acestora. Scopul administrării de antioxidanţi este prevenirea bolilor şi, eventual, influenţarea pozitivă a desfăşurării bolii. Această activitate a glucanilor este foarte importantă şi în dermatologie şi cosmetică.

Glucanul aplicat local activează macrofagele epidermice (celulele Langerhans) şi, în felul acesta împiedică pătrunderea microbilor prin plăgi (“Prevenirea infecţiilor post-chirurgicale” – Bleicher J., Biotechnology in Health care, 1995). De asemenea, grăbeşte refacerea ţesutului afectat.

Toate produsele ce conţin beta-glucan pot fi considerate, fără exagerare, drept “noua generaţie de produse imunostimulante”. Se poate spune că ele sunt şi vor fi un component important şi de neînlocuit în lupta împotriva îmbătrânirii.

Efectul anticancerigen al Beta-glucanului
13.12.2017

Efectul anticancerigen al Beta-glucanului

Beta-glucanii se numără printre cele mai eficiente substanţe (“imuno-modulatoare”) care îmbunătăţesc capacitatea de apărare a organismului. Beta-glucanul oferă protecţie împotriva radiaţiilor. Macofagele activate reuşesc să capteze mai bine celulele (sau părţi ale lor) care au fost deteriorate de radiaţii.

Citește mai mult
Vizualizări: 70