Cum, când şi cu ce ne hrănim părul

Cum, când şi cu ce ne hrănim părul

Publicat: 06.05.2014

Vizualizări: 1

În cursul vieţii, părul ni se schimbă în permanenţă şi, la fiecare interval de vârstă, are un alt aspect. Bazele foliculilor de păr se pun în a 9-a săptămână de viaţă intrauterină.

În al doilea sau al treilea an de viaţă apare o schimbare: pe corp şi pe membre, rămâne un puf fin, în timp ce pe cap se formează părul puternic, bine pigmentat, care rezistă până la pubertate. La începutul adolescenţei părul îşi capătă forma definitivă, de multe ori diferită de cea din stadiul precedent.

În adolescenţă şi odată cu trecerea anilor părul se schimbă. Treptat, îşi pierde culoarea, încărunţeşte, se răreşte şi creşte mai încet. În vreme ce un fir de păr creşte, altul, în acelaşi loc, este pregătit să cadă şi, în condiţii normale, se asigură schimbarea continuă a părului. Dacă nu ar fi aşa, am fi la fel ca animalele din jurul nostru şi am trece prin perioade de “năpârlire” – etape în care mamiferele sau păsările îşi pierd o parte importantă a penelor sau perilor corpului.

Pierderea părului ne chinuie cel mai mult. Cauzele sunt multiple: folosirea unor diverse medicamente, existenţa unor infecţii, dereglări hormonale, predispozitie genetică, stresul pe o perioadă îndelungată, etc. Dacă reuşim să descoperim cauza căderii părului, putem aplica un tratament adecvat şi putem obţine îmbunătăţiri radicale.

Suplimenţii alimentari conferă părului, unghiilor şi dermei aminoacizii necesari – cisteina sau metionina, ce reprezintă elementele de bază ale unităţii de cheratină. În acelaşi timp, ele conţin vitaminele E şi C, zinc, seleniu, carotenoizi şi alte substanţe active. O parte componentă a produselor o constituie şi diverse extracte vegetale – ginkgo biloba, ceai verde, struguri. Suplimenţii alimentari pot fi comparaţi cu nişte cocktail-uri în care se amestecă o combinaţie echilibrată de aminoacizi, vitamine şi minerale. Pot fi folosiţi când suntem nemulţumiţi de calitatea părului şi a unghiilor noastre, mai ales în perioadele de solicitare intensă (stres, boli infecţioase). Un efect favorabil notabil se poate înregistra în aproximativ 2-3 luni de la începutul administrării.