Importanţa post-tratamentului în infecţiile urinare

Importanţa post-tratamentului în infecţiile urinare

Publicat: 14.05.2014

Vizualizări: 0

Infecțiile tractului urinar ocupă locul doi în lume în topul celor mai frecvente tipuri de infecții (după virozele respiratorii). Afecțiunea este întâlnită cel mai des la femei, datorită anatomiei specifice a aparatului urinar, iar studiile au arătat că 50% dintre reprezentantele sexului feminin au cel puțin o infecție urinară în sănătate timpul vieții lor.

Printre simptomele obişnuite ale infecţiei urinare se numără senzatia de arsură/durere la urinare, urinarea frecventă cu eliminarea unei cantităţi mici de urină, urina tulbure şi urât mirositoare, durerile de spate şi în zona abdomenului inferior, febra şi frisoanele, greaţa şi vărsăturile.

Cea mai frecventă cauză este infecţia vezicii urinare cu bacteria Escherichia Coli, provenită din tractul digestiv, un factor potenţator fiind şi igiena necorespunzătoare a zonei genitale. Riscul de infecţie urinară este mai mare în cazul femeilor însărcinate, al celor aflate la menopauză, precum și al celor care nu beau suficiente lichide.

Cel mai corect, o infecţie urinară este tratată cu antibiotic prescrise de medic în conformitate cu rezultatele examenelor probei de urină (urocultură). Cu tratament antibiotic, simptomele vor trece din primele zile, dar pentru a nu risca să reapară infecţia, tratamentul trebuie urmat până la final.

După un tratament cu antibiotice, riscul de recurenţă a infecţiilor urinare este ridicat, deoarece sistemul imunitar al organismului este mai scăzut, iar substanţele active din antibiotice pot duce la dezechilibrul florei vaginale şi al microflorei intestinale.

Cel mai sănătos lucru pe care îl poţi face pentru corpul tău este să îl protejezi de efectele dăunătoare ale antibioticelor prin administrarea de probiotice. Studiile au arătat că, în România, rata de protecţie probiotică ajunge la doar 4%*, în timp ce în Polonia această rată este de 22%, în Slovenia 20%** şi aşa mai departe, ţara noastră fiind pe ultimul loc.

Sfaturile noastre pentru a-ţi recăpăta sănătatea sistemului urinar sunt: bea multe lichide, evită în această perioadă cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase, mănâncă merişor care previne recidivele infecţiei urinare şi protejează-ţi organismul cu probiotice!

* vânzări în unităţi oct. 2011 - oct. 2012/Piaţa antibiotice vs. Piaţa probiotice

** vânzări în unităţi dec. 2011

Articol preluat din revista Clubul Sanatatii Walmark editia primavara 2014