Ana Maria Florescu despre durerile articulare

Ana Maria Florescu despre durerile articulare

Publicat: 16.05.2014

Vizualizări: 1

Ana Maria Florescu, specialist fiziokinetoterapeut la centrul Fiziolife Medica din Bucureşti şi absolventă a Facultăţii de Medicină din Bucureşti, ajută de 15 ani, apelând la tehnici moderne, la recuperarea medicală a persoanelor cu afecţiuni posttraumatice, reumatice, degenerative sau neurologice.

 

CSW: D-nă dr. Florescu, ce înseamnă de fapt durerile articulare?

Ana Maria Florescu: Durerile articulare sau artralgiile nu constituie în sine o boală, deci nu vorbim despre un diagnostic, ci reprezintă un simptom prezent în multe afecţiuni. Articulaţiile sunt structurile care ne permit mobilizarea şi de ele depinde gradul nostru de mişcare, care poate fi afectat de artralgie.

Durerile articulare pot apărea la toate categoriile de vârstă, de la copii (reumatism articular acut, artrită reumatoidă juvenilă etc.), la adulţi (spondilită anchilozantă, lupus sau alte afecţiuni reumatismale) şi la bătrâni (poliartrită reumatoidă, boală artrozică, gută etc.). Reumatismul articular afectează 30% din populaţia lumii. Artralgiile apar la femei înainte de 50 de ani, iar la bărbaţi, înainte de 45 de ani. Peste 50% dintre adulți suferă de cel puţin un episod de durere articulară într-un an.

CSW: Care sunt simptomele şi principalele cauze ale durerilor articulare?

Ana Maria Florescu:  Artralgia este însoţită de cele mai multe ori de o limitare a funcţiei articulare (mobilitate scăzută) şi se poate asocia cu inflamarea articulaţiei afectate, încălzire, roşeaţă sau sensibilitate la atingere. Principalele cauze sunt: afecţiunile posttraumatice (entorse, luxaţii, fracturi adiacente), reumatismale (boala artrozică, guta, poliartrita reumatoidă, reumatismul articular, lupusul etc.), degenerative (artrozele de suprasolicitare apărute la diverse niveluri), infecţiile articulare (artrite infecţioase, osteoartrite, osteomielită) şi, secundar, în gripă, pojar, hepatită, oreion, varicelă etc.

CSW: Cum putem trata durerea rapid şi eficient?

Ana Maria Florescu: În funcţie de cauza producerii durerii articulare şi de localizarea ei, tratamentul poate fi medicamentos sau fizical. Numai la îndrumare medicală pacienţii pot beneficia de cure antiinflamatoare, miorelaxante şi antialgice, care opresc receptarea durerii la nivel conştient, dar nu rezolvă cauza care a produs-o.

Cura fizicală (fizioterapia) se referă la combaterea atât a simptomatologiei (durerea), cât şi a cauzelor care au produs-o, folosind factorii fizici – căldura, curentul electric, câmpul magnetic sau electromagnetic, lumina polarizată (laserul), ultrasunetul etc. Ulterior, kinetoterapia (terapia prin mişcare) reface mobilitatea articulară, tonusul muscular şi circulaţia sângelui la acel nivel. Apoi, masajul therapeutic relaxează musculatura contracturată şi tonifiază muşchii slabi.

CSW: Ce putem face pentru a preveni durerile articulare?

Ana Maria Florescu: În primul rând, este esenţială cunoaşterea cauzelor durerii, aşa că avem nevoie de un consult de specialitate. Apoi trebuie să ţinem seama de o serie de factori: rezolvarea problemelor de sănătate care au dus la apariţia primelor dureri articulare, evitarea sedentarismului, prin mişcare zilnică, chiar dacă asta înseamnă plimbarea animalului de companie, evitarea suprasolicitării (care poate fi dată de utilizarea intensă a unei articulaţii, creşterea în greutate sau transportul de greutăţi), sau dacă aceasta nu poate fi evitată, protejarea articulaţiilor cu sisteme elastice sau benzi kinesiologice. De asemenea, se recomandă asigurarea unui tonus muscular potrivit, mai ales în jurul articulaţiilor afectate printr-un program constant de kinetoterapie, sub îndrumarea unui specialist, alimentaţie sănătoasă şi hidratare, tehnici de relaxare.

Dacă patologia este cronică, se recomandă o cură de fizioterapie (ce include electroterapie, kinetoterapie și masaj terapeutic) o dată la șase luni, chiar dacă simptomatologia lipseşte, pentru evitarea unor noi episoade.

CSW: Ce sfat le puteţi da persoanelor cu dureri articulare?

Ana Maria Florescu:  În primul rând, să ceară părerea unui medic de specialitate încă de la primele semne, pentru a evita multe complicaţii. Este bine să-şi protejeze articulaţiile dureroase, să nu le solicite suplimentar, să încerce să facă compresie (cu faşă elastică) şi să folosească gheaţă pentru reducerea edemului şi a durerii. Automedicaţia, de cele mai multe ori, scăpându-ne de durere, nu face decât să întârzie vizita la medic, agravând problema articulară.

CSW: Ce stil de viaţă ar trebui să adoptăm pentru a nu dezvolta dureri articulare?

Ana Maria Florescu: Eu îmi sfătuiesc pacienţii să ducă o viaţă echilibrată, bazată pe mişcare, alimentaţie sănătoasă şi odihnă, toate acestea adaptate nevoilor persoanei respective. Menţinerea unui tonus muscular (prin mişcare cel puţin 30 de minute/zi) ajută articulaţiile să funcţioneze în condiţii optime. Evitarea suprasolicitărilor (ridicarea şi transportul de greutăţi, mersul îndelungat pe teren accidentat, menţinerea mult timp a poziţiei şezând la birou sau creșterea în greutate) protejează articulaţia. Un aport potrivit de calciu, vitamina D, fibre, proteine şi o bună hidratare ne ajută în păstrarea integrităţii cartilajelor articulare.

Articol preluat din revista Clubul Sanatatii Walmark editia primavara 2014