Aluniţele

Aluniţele

Publicat: 09.09.2014

Vizualizări: 0

Aluniţele pot apărea ca nişte pete maronii de diferite mărimi, ca formaţiuni lenticulare apărute pe piele sau ca umflături cu suprafaţa netedă sau inegală. Acestea se mai numesc şi “semne materne” pentru că unele din ele apar încă din fragedă copilărie.

Aluniţele pot fi inlăturate, dar întotdeauna trebuie să se evalueze fiecare caz, precum şi motivul pentru care trebuie înlăturată o aluniţă. Necesitatea efectuării operaţiei depinde de manifestarea clinică şi dermatologică. Persoanele la care aluniţele în număr mare ar trebui să se protejeze de razele puternice ale soarelui. Asta nu înseamnă că expunerea la soare este complet interzisă, dar este important ca acestea să fie ferite de arsuri solare. De asemenea, nu se recomanda nici bronzatul la solar.  

Aluniţele vechi, ca şi cele nou apărute, necesită o atenţie constantă. Este foarte importantă nuanţa culorii lor – trebuie să observăm mai ales nevii de culoare maro închis. Dispoziţia egală a pigmentului, integritatea marginilor şi diametrul focarului se numără printre semnele urmărite. O mărime mai mare de 5 mm, o culoare maro închis, inegal dispusă şi o formă inegală – acestea sunt semne care ar trebui să ne conducă imediat la medic.

Astăzi, avem la dispoziţie câteva metode de înlăturare a aluniţelor. Avantajul intervenţiei chirurgicale îl constituie posibilitatea examinării hostologice. Într-o serie de cazuri putem proceda la înlăturarea aluniţelor cu ajutorul laserului, dar la unele aplicaţii ale laserului nu se obţin ţesuturi pentru examinarea histologică, şi de aceea, apelăm la această metodă doar atunci când diagnosticul este foarte clar. Dacă aluniţele apar pe corp în numar mare şi, eventual, manifestă unele modificări care trebuie urmărite, atunci este bine ca fiecare înlăturare să fie examinată histologic. Apariţia sau înmulţirea nevilor pigmentari în timpul adolescenţei reprezintă un proces fiziologic.

Alexandra Găinuşă

Consultant Walmark