20 Octombrie - Ziua Mondiala a Osteoporozei

20 Octombrie - Ziua Mondiala a Osteoporozei

Publicat: 20.10.2019

Vizualizări: 190

Osteoporoza reprezintă o boală osoasă, mai des întâlnită în rândul femeilor postmenopauză, ce este caracterizată prin reducerea densităţii osoase, oasele devenind fragile şi crescând astfel riscul de fracturi osoase.

De ce se produce demineralizarea osoasa? Există mai mulţi factori ce pot contribui la reducerea densităţii osoase cum ar fi genetici, antecedente în familie de fracturi osoase determinate de osteoporoză, deficienţa de hormoni estrogeni din menopauză, consumul excesiv de alcool sau cafea, fumatul, malnutriţia şi deficitul de vitamina D şi calciu, alimentaţia bogată în proteine, sedentarismul.

Osteoporoza poate fi diagnosticată printr-un test de densitate osoasă, o procedură simplă și nedureroasă.

De cele mai multe ori, o persoană află că suferă de osteoporoză abia după apariția unei fracturi. Principalul simptom asociat fracturilor osteoporotice este durerea intensă. Aproximativ 50% din persoanele care suferă de o fractură osteoporotică prezintă un risc crescut de a suferi una şi în viitor.

Ce se poate face după ce a fost stabilit diagnosticul? În primul rând, trebuie schimbat stilul de viaţă prin efectuarea de exerciţii fizice (mers pe jos sau alergare uşoară), adoptarea unui regim alimentar bogat în calciu şi vitamina D, evitarea tutunului, a consumului de alcool şi a cafelei, administrarea suplimentelor nutritive cu calciu şi vitamina D.

Calciul este un element esențial în dezvoltarea osoasă, necesarul zilnic de calciu pentru un adult putând ajunge până la 1200 mg.  Lipsa calciului în oase creşte riscul de fracturi. În acelaşi timp, calciul este un mineral esenţial în contracţia muşchilor şi poate interveni în hidratarea celulară. Pentru a fixa calciul în oase, organismul se bazează pe anumite vitamine și minerale.

Cea mai importantă este Vitamina D care ajută la absorbția și fixarea calciului în organism. Vitamina D este sintetizată în mod natural în organism ca urmare a expunerii la soare, 15 minute zilnic fiind suficiente în acest scop. De asemenea, Vitamina D este necesară pentru susţinerea sistemului imunitar, diviziunea celulară şi pentru sănătatea sistemului muscular. Dozele zilnice recomandate de vitamina D sunt de aproximativ 600 UI (unitati internaționale).