Întoarcerea la natură

Întoarcerea la natură

Publicat: 01.01.2018

Vizualizări: 104

Departe de zgomotul şi de agitaţia oraşului, pe malul râului Vâlsan, la numai 35 km sud de oraşul Piteşti, în satul Negraşi se găseşte o minunată poiană cu narcise ce înfloresc la sfârşitul lunii aprilie şi ţin până la sfârşitul lunii mai.

Fiind cea mai sudică poiană cu narcise din România, înfloreşte prima şi dă naştere astfel unui covor parfumat imens, ce se întinde pe mai bine de patru hectare. Este un loc izolat, puţin viciat de intervenţia omului, o zonă dăruită de Dumnezeu, care, de fiecare dată când o descoperi sau redescoperi, îţi oferă cel mai aromat şi minunat răgaz sufletesc.

Pe cei care iubesc natura şi ştiu să aprecieze frumuseţea locului, liniştea sau apele minerale, Vâlsanul cu poienile sale îi îmbie la drumeţie, odihna trupului şi a sufletului. Şi asta pentru că muntele de aici este o oază de linişte, cu aerul tare ce îţi inundă plămânii şi îţi trezeşte toate simţurile, cu susurul apei cristaline, cu peisaje de basm şi un cer mărginit doar de vârfurile ascuţite ale brazilor. O vacanţă în aceste locuri este o evadare din tot ceea ce înseamnă cotidian, stres, probleme, atmosferă încărcată sau aglomeraţie. Înseamnă viaţă, linişte, bucurie, aer curat şi împlinire, plimbări lungi în natură, Vâlsanul fiind locul ideal pentru energizare şi relaxare, de încărcare a bateriilor, de ascultare şi regăsire a propriei fiinţe.

În această vale, la vreo nouă kilometri de ieşirea din Brădetu, într-o poieniţă, se afla locul de campare preferat al orăşenilor care fug la sfârşitul săptămânii de nebunia oraşului, alegând aerul curat al muntelui şi apa rece ca gheaţa a râului. Zecile de turişti din Poiana Vâlsanului formează aici o mare familie. Petrec mult timp împreună, fac în fiecare seară foc de tabără, joacă table, rummy şi cărţi. Aici nu este semnal la telefon, aşa că mobilul reprezintă doar un obiect de decor.

Astăzi, rezervaţia de la Negraşi este ocrotită pentru valoarea peisagistică a covorului de narcise care creşte în voie – este o privelişte rară, care atrage, an de an, în fiecare primăvară, sute de vizitatori. De ani de zile, la Negraşi, prima duminică din luna mai e dedicată spectacolului naturii. Evenimentul bucură pasionaţii de flori şi nu numai cu parfumul deosebit al narciselor, pe care le consideră o adevărată încântare pentru suflet. Florile care au pus stăpânire pe întreaga poiană de lângă comună sunt o adevărată desfătare pentru turişti, în ciuda faptului că nici autorităţile locale, nici localnicii n-au dat prea mare importanţă acestei comori. Din păcate şi din dezinteres, uneori drumul către Poiana cu Narcise se transformă, primăvara, în urma grătarelor făcute de turişti, într-o groapă imensă de gunoi. Mai mult, e recomandat ca aceia care vin aici să-şi încarce sufletul cu frumuseţea lor să nu-şi încarce şi braţele cu buchete mari de narcise, pentru că nu fac altceva decât să le ucidă.

Nepăsarea ar putea ucide un dar al naturii. Poienile cu narcise – aceste tulburătoare monumente ale naturii –, dacă nu vor fi protejate de poluare şi de nesimţire, ar putea deveni, în curând, doar o amintire. Una fără parfum şi fără strălucire. Şi pentru a nu se ajunge aici, depinde doar de noi, cei care mergem să vizităm aceste locuri minunate, să schimbăm ceva în atitudine, pentru a păstra ceva în frumuseţe.

Articol preluat din revista "Clubul Sanatatii Walmark"