Hipertrofia benignă a prostatei poate degenera într-un cancer de prostată?

Hipertrofia benignă a prostatei poate degenera într-un cancer de prostată?

Publicat: 22.04.2019

Vizualizări: 6580

Pe măsura ce prostata crește, iar hipertrofia benignă a prostatei începe să restricționeze fluxul urinar, apar simptome precum flux urinar slab, dificultate în a urina, pierdere involuntară de urină și senzație de urinare incompletă. La debutul bolii barbatii pot prezenta doar o mica gama de simptome deoarece musculatura vezicii urinare este suficient de puternica pentru a impinge urina chiar si printr-o uretra usor comprimata.

Hipertrofia benigna a prostatei se manifesta prin necesitatea imperioasa de a urina, mictiuni dificile sau intrerupte, incontinenta urinara. Toate acestea sunt manifestari ale afectiunilor prostatei care, pe langa importante probleme de sanatate, pot produce si deteriorarea calitatii vietii sexuale. 


La debutul bolii, barbatii pot prezenta doar o mica gama de simptome deoarece musculatura vezicii urinare este suficient de puternica pentru a impinge urina chiar si printr-o uretra usor comprimata. 

Pe masura ce prostata creste, iar hipertrofia benigna a prostatei incepe sa restrictioneze fluxul urinar, pot aparea urmatoarele simptome:

  • flux urinar slab
  • dificultate in a urina (mictiuni dificile, cu initiere greoaie a fluxului urinar)
  • jet urinar intermitent (incepe si se opreste de mai multe ori)
  • dificultate in a opri actul mictiunii
  • incontinenta urinara (pacientul pierde involuntar urina - in picaturi sau jet slab)
  • senzatie de urinare incompleta


Din cauza faptului ca, de-a lungul evolutiei bolii, musculatura vezicii urinare incearca in continuu sa pompeze fluxul urinar dincolo de strictura uretrei, peretii vezicii se subtiaza si devin tot mai putin elastici. Ca urmare, vezica nu mai poate retine urina si apare necesitatea imperioasa de a urina mai frecvent.

Aceste simptome pot include:

  • urinari frecvente, in special noaptea, cu fragmentarea somnului
  • necesitatea imperioasa de a urina
  • incontinenta urinara severa: pacientul pierde urina pe drumul spre baie

Complicatiile hipertrofiei benigne a prostatei

Hiperplazia prostatica severa poate duce in timp la aparitia de complicatii importante, inclusiv la imposibilitatea eliminarii urinei din vezica urinara. Retentia de urina si fortarea functiei vezicii urinare pot cauza infectii recurente de tract urinar. La un mic procent din barbati apare blocarea eliminarii urinei (bloc vezical), apar litiazele urinare ("pietrele" in vezica si/sau rinichi) si, consecutiv, grade variabile de deteriorare a structurii si functiei vezicii urinare si rinichilor.

Poate hipertrofia benigna a prostatei sa degenereze spre un cancer de prostata?

Fie ca este tratata sau nu, hipertrofia benigna a prostatei nu este si nici nu poate conduce spre un proces canceros. Totusi, este posibil ca un pacient sa aiba in acelasi timp si hipertrofia benigna a prostatei si cancer de prostata, iar simptomatologia sa fie intricata.

Se poate ameliora evolutia hipertrofia benigna a prostatei?

Din fericire, exista o cale de a preveni imbolnavirea prostatei si de a creste calitatea vietii sexuale. Aceasta cale este reprezentata de utilizarea unor plante medicinale care prezinta efecte benefice incontestabile in ameliorarea simptomatologiei hipertrofia benigna a prostatei: palmierul pitic (Serenoa repens), tomatele, urzica (Urtica dioica),strugurii-ursului (Arctostaphylos uva-ursi), dovleac. Toate aceste extracte benefice sunt continute in suplimentul nutritional Prostenal, special conceput pentru barbati.

Prostatita si influentele negative din viata de zi cu zi

Prostatita reprezinta o boala inflamatorie a prostatei foarte rar de cauza infectioasa; de cele mai multe ori, cauzele raman necunoscute. Aproximativ 50% din barbatii care sufera de aceasta boala nu au semne de inflamatie si nu poate fi detectat nici un microorganism specific. Iar daca partea de tratament medicamentos reuseste sa tina lucrurile sub control, consecintele psihice pot fi de multe ori cele mai anevoioase. 

Este foarte important sa prevenim si, unde este cazul, sa tratam problemele legate de prostata. Prostatita afecteaza barbatii nu doar fizic, ci si reprimandu-le activitatile zilnice. Astfel ei pot pierde momente importante din viata lor, de la distractii alaturi de familie si prieteni pana la intalniri pentru serviciu. Frustrari apar si in viata sexuala, atunci cand momentele intime alaturi de partener intrerupte de problemele cu prostata. Increderea in fortele proprii si respectul de sine pot scadea proportional cu frecventa momentelor in care trebuie mers la toaleta. Stresul cauzat de persistenta acestei probleme afecteaza fara indoiala atat productivitatea de zi cu zi, cat si atitudinea in relatiile sociale. Nimanui nu-i plac schimbarile, cu atat mai putin cele care atrag dupa sine modificari negative in interactiunile cu cei din jur. 

Tratamentul prostatitei de provenienta bacteriana (prostatita acuta sau prostatita cronica bacteriana) consta in administrarea de antibiotice sau operatie. Dar pentru ca este mai bine sa prevenim decat sa tratam, o capsula de Prostenal Duo pe zi contribuie la mentinerea sanatatii prostatei si ajuta functia reproductiva, pentru o viata sexuala fara probleme. Totodata, Saw Palmetto, substanta activa din Prostenal Duo, poate ameliora simptomele din prostatita cronica nebacteriana, conform unui studiu multicentric publicat in anul 2007 in revista Urologia. 

Nu lasati problemele sa va fure bucuria de a trai. Prin pastrarea unui ritm de viata cat mai sanatos, veti redescoperi placerile vietii.

Tipuri de prostatita

Exista trei tipuri de prostatita. Primul este cauzat de o bacterie si poate fi tratat usor cu antibiotice. In general, cei care sufera de aceasta boala sunt tinerii. Al doilea tip poate aparea si sub forma cronica si este cauzat de organisme similare cu bacteriile, cum sunt micoplasma sau chlamidia. Al treilea tip se numeste prostadinia, care se pare ca este cauzat de stres. Exercitiile fizice sunt remediul cel mai bun, pentru ca reduc stresul si duc astfel la micsorarea problemelor legate de prostata. 

Simptomele sunt similare la toate cele trei tipuri: febra, raceli, dureri de spate, cresterea frecventei urinarilor, firul de urina fiind slab, fara presiune.

Alimentatia in probleme de prostata

In anul 2002, in China se inregistrau trei cazuri de cancer de prostata, comparativ cu 360 semnalate in America de Nord, cifre rezultate din esantioane de 300.000 de barbati. Alimentatia echilibrata este baza preventiei afectiunilor de prostata. 

Impactul pe care il are alimentatia in aparitia problemelor de prostata este dovedit stiintific. Regimul alimentar influenteaza cu pana la 90% sansele aparitiei cancerului, dar si a altor afectiuni cu acelasi grad de severitate. 

Alimentele benefice in problemele de prostata, recomandate si barbatilor sanatosi care vor sa previna eventuale afectiuni care pot sa apara odata cu inaintarea in varsta, sunt in primul rand cele bogate in zinc. Pestele gras (somon, hering, cod), fructele de mare, carnea de vita si de miel, cerealele integrale (dintre care se remarca germenii de grau), semintele de dovleac crude, ceapa, lintea, fasolea aduc un aport important de zinc in organism daca sunt consumate constant. 

Nelipsite de pe masa ar trebui sa fie si alimentele cu efecte antioxidante, precum fructele si legumele proaspete. Pentru a diminua cantitatea de radicali liberi din organism, consumati struguri rosii, stafide, fructe de padure, capsuni, citrice, ardei rosii, morcovi, cartofi dulci, varza, sfecla si in general toate vegetalele cu frunze inchise la culoare. 

Pentru a diminua problemele prostatei printr-o dieta corecta, este necesar sa renuntam la anumite obiceiuri. Fumatul, consumul de substante bogate in cofeina, alcoolul in exces, dulciurile, mancarurile sarate si cele bogate in grasimi, precum si cele procesate industrial trebuie eliminate, oricat de "dragi" ne-ar fi. 

Preventiv, putem opta intre doua variante oferite de Walmark:

Activitatea fizica si prostata

Cel mai la indemana factor care combate problemele de prostata este miscarea. Cateva ore de mers pe jos pe saptamana sunt suficiente pentru a reduce considerabil riscul aparitiei afectiunilor in cauza. 

Este dovedit faptul ca sedentarismul dauneaza prostatei. Statul pe scaun impune o presiune asupra acesteia, impiedicand circulatia sangelui in zona si favorizand procesele inflamatorii. Cele mai frecvente cazuri de adenom de prostata sunt inregistrate in randul anumitor categorii profesionale, precum soferii, functionarii care petrec mult timp la birou, dar si in randul persoanelor care petrec excesiv de mult timp in fata televizorului. Daca munca pe care o faceti implica sederea indelungata pe scaun, nu uitati sa faceti pauze pentru cateva minute de miscare. 

Iar daca, dimpotriva, faceti parte din categoria oamenilor dinamici, nu uitati ca, in timpul activitatii fizice intense, o serie importanta de minerale este eliminata din organism, din care face parte si zincul, acel element indispensabil pentru buna functionare a prostatei. Nu uitati sa supliniti aceste pierderi prin dieta si/sau prin administrarea de suplimente alimentare!

Importanţa dietei pentru sănătatea prostatei
14.03.2013

Importanţa dietei pentru sănătatea prostatei

Stilul de viaţă joacă un rol important în prevenirea bolilor de prostată. Studii recente au arătat că o dietă echilibrată poate reduce cu până la 70%  apariţia afecţiunilor prostatei.

Citește mai mult
Vizualizări: 233