În vârful piramidei

Cristian Mărgărit e unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi nutriţionişti din România. Experienţa şi rezultatele pe care le-a obţinut l-au făcut celebru şi a devenit un mentor pentru oricine doreşte să se simtă şi să arate bine. Cum a ajuns aici, care e reţeta succesului său şi cum poţi să ai şi tu un stil de viaţă sănătos?

23.11.2011

Cristian Margarit

Nutritionist

Cristi a avut bunăvoinţa să ne răspundă la aceste întrebări şi multe altele într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Clubul Sănătăţii Walmark.

CSW : Când a început povestea ta de specialist în nutriţie?

Cristian Mărgărit: Pe la 13 ani am văzut un reportaj la televizor despre produsele de panificaţie și derivatele din făină de cereale. Atunci a pornit totul. În anii următori, am învăţat tot ce am putut despre alimente, diete, sport și am început să aplic. Nu pot spune că am avut întotdeauna dieta perfectă sau modul de viaţă ideal, dar am încercat să ţin cont, în limita posibilităţilor concrete, de regulile unei alimentaţii sănătoase.

CSW: A fost greu să alegi acest drum?

Cristian Mărgărit: Am avut parte de aceleași dificultăţi pe care le întâmină oricine : alimentele disponibile acasă ( când locuiam cu părinţii), timpul necesar pentru cumpărături, preparare, bugetul, disponibilitatea anumitor alimente, presiunea socială (petreceri, evenimente), poftele, stresul, foamea incontrolabilă. Am trecut peste ele prin acumularea de informaţii și metode noi, prin ”încercare și eroare” și printr-o organizare atentă a vieţii. Pusă de mulţi pe primul loc, ”voinţa” nu cred că este un factor în ecuaţie atunci când ai un plan bine pus la punct. Un stil de viaţă sănătos e un proces continuu de acumulare de informaţii și aplicare a lor, în același timp o balanţă foarte fină între ”ce vreau” și ”ce se poate”. Lupta nu se termină niciodată. Trebuie doar acceptat faptul că drumul e presărat cu victorii și înfrângeri. Important este să mergi înainte și să te bucuri de viaţă.

CSW: Ce sfaturi le oferi celor care vo r să înceapă o viaţă sănătoasă?

Cristian Mărgărit: În primul rând, să aibă răbdare, să nu apeleze la soluţii-minune care promit schimbări majore într-un timp scurt. Apoi, să se documenteze cât mai mult pe cont propriu. Evident, aplicarea celor învăţate este esenţială. Să aibă în vedere cele trei elemente esenţiale: alimentaţia și suplimentele, activitatea fizică și odihna. Fără a le avea pe toate trei nu ai cum să ajungi la rezultate satisfăcătoare.

CSW: Le recomanzi oamenilor piramida ”low-carb”. De ce low-carb?

Cristian Mărgărit: Pentru că ”low- carb” este modul natural de hrănire care ne permite să avem o sănătate optimă în condiţiile vieţii moderne, afectate dramatic de stres psihic și sedentarism. Pentru că pune accentul pe alimente bogate în nutrienţi esenţiali (vitamine, minerale , enzime , grăsimi esenţiale, proteine de calitate, antioxidanţi, fibre), dar în acelaşi timp sărace în calorii.

CSW: Cât de uşo r poate un om să ajungă la greutatea pe care o visează?

Cristian Mărgărit: Este o întrebare care se află pe buzele tuturor, dar care din păcate nu poate avea un răspuns. Când vorbim de ”slăbire” ar trebui să ne referim la cantitatea de grăsime arsă, care este limitată. Factorii implicaţi sunt starea actuală (modul de viaţă anterior, predispoziţiile genetice, nivelul de grăsime, mediul hormonal), dieta pe care o ţii concret, intensitatea și volumul efortului fizic. Sunt persoane care la începutul unui program slăbesc peste un kilogram pe săptămână și persoane care pe măsură ce se apropie de obiectivele fixate ajung să slăbească doar câteva zeci de grame. Pentru fiecare om, în funcţie de factorii enumeraţi, la care se adaugă preferinţele culinare, timpul disponibil, bugetul etc., există o dietă specifică, deci exemple ”ideale” de regimuri alimentare nu numai că sunt inutile, ci și potenţial periculoase. Situaţia este similară în cazul programului de antrenament la sală.

CSW: În recomandările tale intră şi suplimenţii alimentari?

Cristian Mărgărit: Aici se pot scrie câteva cărţi, pentru că există literalmente sute de tipuri de produse disponibile. În principiu, modul de viaţă modern crește necesarul pentru anumiţi nutrienţi (vitamine, antioxidanţi, grăsimi esenţiale), dar alimentele nu îi pot furniza în cantităţi suficiente. De aceea completăm cu suplimente . Există și suplimente cu ţinte foarte bine stabilite, cum ar fi creșterea forţei și rezistenţei, combaterea senzaţiei de foame, creșterea imunităţii, refacerea articulaţiilor, prevenirea bolilor  omului modern. Alimentaţia nesănătoasă duce și la deficite de nutrient (minerale, vitamine) care acum trebuie compensate cu ajutorul suplimentelor, chiar dacă duci un mod de viaţă sănătos.

Comentarii

comentarii: 0 | ultimul: 1.1.1 0:00:00

Alătură-te discuţiei

Meniu principal

Caută

Caută

Coşul de cumpărături
Identificare
Ĩnscrie-te în CSW
x

Ai uitat parola?

Ĩnscrie-te în CSW

Login prin Facebook

APEL GRATUIT
0 800 800 279
L-V: 8:30-17:00
Vino cu noi pe Facebook