Stimularea imunitatii celor mici

Stimularea imunitatii celor mici

Publicat: 17.10.2019

Vizualizări: 239

Sistemul imunitar este construit dintr-o reţea de celule, ţesuturi şi organe care lucrează împreună şi au ca scop principal lupta împotriva microbilor, viruşilor si a altor organisme din mediul extern.

Sistemul imunitar al copiilor nu este pe deplin dezvoltat iar aceştia sunt mult mai predispuşi la boli.

Studiile arată că, datorită conţinutului bogat în substanţe nutritive a laptelui matern, copiii care au fost alăptaţi sunt mai puţin predispuşi la apariţia anumitor boli precum diabet zaharat şi astm bronşic, ce pot apărea mai târziu în viaţă.

Dupa ce această perioadă ia sfârşit sistemul imunitar al celor mici trebuie ajutat de o alimentaţie raţională şi de administrarea dozei zilnice de multivitamine.

De la bebeluş şi până la adolescent, în funcţie de perioada de dezvoltare, copiii au anumite nevoi vitaminice, absolut necesare pentru creşterea lor echilibrată. În general, alimentaţia zilnică ar trebui sa furnizeze aceste substanţe nutritive, însă de multe ori este necesară suplimentarea, pentru a evita orice carenţă. De mare importanţă în faza de creştere sunt: calciul, fierul şi vitaminele A, C si D.

Deşi cei mici sunt bucuroşi de reîntâlnirea colegilor de clasă, părinţii trebuie să se asigure că eforturile fizice şi psihice pe care copilul le depune la şcoală vor fi susţinute.

Problemele de sănătate la care este predispus copilul în această perioadă sunt în principal virozele respiratorii de sezon.Viruşii pătrund în organism prin  gură şi nas. Un strănut poate răspândi în aer mii de particule de infecţie.

Folosită încă din vremuri îndepărtate pentru tratarea diverselor infecţii şi pentru întărirea sistemului imunitar, în zilele noastre extractul de echinaceea este cunoscut şi pentru efectele benefice pe care le aduce în caz de gripă, răceală şi sindromul oboselii cronice.

Cercetările au arătat că echinaceea stimulează organismul să producă mai multe globule albe, în special limfocite şi o cantitate mare de interferoni (una dintre cele mai puternice substanţe anti-infecţioase naturale). De asemenea, încurajează producţia substanţelor naturale care ajută organismul să lupte împotriva cancerului şi a altor afecţiuni.

Beneficiile echinaceei:

- întăreşte sistemul imunitar
- accelerează vindecarea
- luptă contra bacteriilor infecţiilor
- luptă împotriva infecţiilor virale
- ajută la vindecarea arsurilor
- alină înţepăturile de insecte (incluzând cele otrăvitoare)
- reduce gripa şi simptomele ei
- ajută la vindecarea băşicilor
- poate să reducă inflamarea
- folosită ca gargară poate să domolească durerile de gât

Vitamina C

- importantă pentru productia de colagen. Colagenul participă la formarea  structurii muşchilor, ţesutului vascular, oaselor şi cartilajelor, făcându-le puternice şi flexibile

- contribuie la sănătatea dinţilor şi gingiilor

- sprijină rezistenţa la infecţii a organismului

- scurtează perioada de însănătoşire şi reduce intensitatea simptomelor răcelilor

- rol in prevenirea bolilor cardiovasculare.

Biotina

- similară cu alte vitamine din grupa B, biotina este importantă pentru metabolismul substanţelor nutritive

- participă la sinteza acizilor graşi, aminoacizilor şi a glucozei.

Acid Folic

- rol important în metabolismul aminoacizilor, componente din structura proteinelor

- participă la cele mai multe procese ce determină creşterea şi dezvoltarea organismului

- participă la biosinteza acizilor nucleici, moleculele care conţin informaţiile genetice într-o celulă, precum şi in biosinteza  unor componente ale ţesutului nervos.

Vitamina E

- vitamina cu cea mai importantă activitate biologică în organism

- este un  antioxidant, cu rol în protejarea membranei celulelor de la nivelul muşchilor, nervilor şi a sistemului cardiovascular

- creşte rezistenţa organismului la boli virale si bacteriene.

Vitamina K

- se găseşte sub mai multe forme - vitamina K1, K2 si K3

- importantă pentru coagularea adecvată a sângelui în cazul unor leziuni interne sau externe

- contribuie la metabolismul calciului şi la depozitarea de calciu în substantă osoasă.

Alexandra Gainusa

Consultant Walmark  

Îmbunătăţeşte imunitatea copilului tău
18.12.2017

Îmbunătăţeşte imunitatea copilului tău

Sistemul imunitar este un sistem complex  alcătuit din structuri şi mecanisme care apără organismul împotriva agenţilor patogeni (virusuri, microbi).

Citește mai mult
Vizualizări: 264
Aveți grijă de sănătatea copiilor!
19.12.2017

Aveți grijă de sănătatea copiilor!

Obezitatea este o problemă majoră și actuală de sănătate la nivel global, fiind în creștere în toate țările lumii, atât în rândul adulților cât și al copiilor. Conform unui studiu efectuat în 79 de țări, Organizația Mondială a Sănătății apreciază că există 22 de milioane de copii obezi cu vârsta mai mică de cinci ani, subliniindu-se ideea că 50% dintre copiii obezi vor deveni adulți obezi.

Citește mai mult
Vizualizări: 8
Nutriţie şi imunitate la copii
21.02.2020

Nutriţie şi imunitate la copii

Nou-născutul începe viaţa cu un sistem imunitar imatur şi de aceea în timpul primului an de viaţă copiii sunt cei mai predispuşi la infecţii. Dorinţa tuturor părinţilor este de a îi ajuta pe copiii lor la construirea unui sistem imunitar rezistent astfel încat aceştia să crească puternici şi sănătoşi.

Citește mai mult
Vizualizări: 3358