Probiotice şi Prebiotice

Probiotice şi Prebiotice

Publicat: 09.01.2018

Vizualizări: 1784

Probioticele sunt microorganisme vii, care aduc beneficii asupra sănătăţii gazdei, contribuind la refacerea florei intestinale.  Acţiunea benefică a probioticelor a fost descoperită  la începutul secolului  XX de către Elie Metchnikoff, biolog de origine rusă, profesor la Institutul Pasteur din Paris. Acesta a sugerat faptul că este posibilă refacerea florei intestinale prin înlocuirea bacteriilor dăunatoare cu cele utile.

     Elie Metchnikoff era de parere că substanţele toxice produse în urma procesului de putrefacţie, la nivel intestinal, provoacă schimbari fizice asociate cu limita de vârstă.

      Bacteriile benefice au fost izolate mai târziu de către Henry Tissier. Acestea au căpătat numele general de Bifidobacterii şi sunt predominante în flora intestinală a bebeluşilor alăptaţi la sân. Cele mai studiate bacterii probiotice  aparţin  genurilor Bifidobacterium  şi Lactobacillus.

        Prebioticele sunt ingrediente alimentare nedigerabile care stimulează creşterea şi/sau activitatea bacteriilor benefice în sistemul digestiv. Prebioticele au fost identificate în anul 1995 de către Marcel Roberfroid. Exemple de prebiotice: oligofructoza (prebiotic cu lanţ scurt, fermentează repede în partea dreapta a colonului, furnizând hrană pentru bacteriile din acea zonă), inulina (prebiotic cu lant lung, fermentează mai lent în partea stângă a colonului, furnizând hrană pentru bacteriile din acea zonă), prebiotice full-spectru (hrănesc bacteriile din intregul colon). Surse naturale de prebiotice: soia, napi, grâu integral, usturoi, rădăcina de cicoare.                                                                                                                       

Beneficiile probioticelor:

       Sistem digestiv: în tractul digestiv există aproximativ 1000 de tipuri diferite de bacterii. Aceste bacterii ajută la descompunerea hranei şi la absorbţia nutrienţilor. Acţiunea unor medicamente, precum antibioticele, pot provoca dezechilibre la nivelul florei intestinale. Antibioticele distrug alături de bacteriile dăunatoare organismului şi bacterii benefice. Acest dezechilibru poate duce la apariţia scaunelor moi. Studiile au arătat că probioticele administrate înaintea şi în timpul tratamentului cu antibiotice scade riscul apariţiei scaunelor moi, atât la adulţi cât şi la copii.

    De asemenea, probioticele sunt benefice şi în “diareea călătorului”. Aceasta apare în timpul călătoriilor datorită alimentelor şi apei contaminate.

     Un studiu apărut în aprilie 2007 în “Medical News  Today” relevă faptul că tratamentul zilnic cu probiotice poate diminua apariţia constipaţiei, mai ales atunci când sunt combinate cu fibre solubile.

     Tractul urogenital: Probioticele sunt benefice şi în menţinerea sănătăţii tractului urogenital. La fel ca şi tractul intestinal, tractul urogenital este un ecosistem bine echilibrat. Acest echilibru poate fi perturbat de acţiunea unor substante precum antibioticele, anticoncepţionalele. Tratamentul cu probiotice reface microflora bacteriană. Probioticele pot avea, de asemenea, un rol deosebit de important în sănătatea femeilor însărcinate, acestea fiind administrate, de cele mai multe ori, sub forma supozitoarelor vaginale.

     Alergii: studiile au arătat că Lactobacillus Rhamnosus reduce incidenţa apariţiei eczemelor atopice la copii nou-născuţi. 

    Sistem imunitar: una din principalele funcţii ale probioticelor este accea de a stimula sistemul imunitar. Consumul alimentelor bogate în probiotice şi menţinerea florei intestinale benefice, ajută la menţinerea sistemului imunitar şi  la absorbţia nutrienţilor.

Beneficiile prebioticelor:

     Prebioticele pot reduce nivelul de colesterol din sânge. În 2010 un studiu desfăşurat pe 23 de adulţi cu un nivel ridicat de lipide în sânge şi cu o vârstă medie de aproximativ 58 de ani a demonstrat faptul că prebioticele în combinaţie cu soia au redus semnificativ nivelul LDL (colesterolul rău). 

     Prebioticele pot preveni apariţia cancerului de colon prin modificarea compoziţiei sau activităţii microflorei de la nivelul colonului.

    De asemenea, prebioticele au efect benefic asupra sistemului imunitar. Laptele matern conţine o serie de oligozaharide care au un efect prebiotic marcant. Acestea sunt parţial digerate la nivelul intestinului subţire, iar atunci când ajung în colon stimulează dezvoltarea microflorei benefice, stimulând astfel imunitatea sugarilor.

Alexandra Găinuşă

Consultant Walmark