Lăptişorul de matcă

Lăptişorul de matcă

Publicat: 04.04.2013

Vizualizări: 873

Lăptişorul de matcă este o substanţă de culoare alb-gălbuie secretată de glandele din hipofaringele albinelor. Lăptişorul de matcă este secretat de albinele muncitoare în urma amestecării mierii, polenului şi enzimelor în glandele din hipofaringe. Acesta este folosit ca şi hrană pentru larve şi pentru regine adulte.

Când albinele au nevoie de o nouă regină, aleg mai multe larve şi le hrănesc cu lăptişor de matcă în cantităţi mari. Acest tip de hrănire declanşează dezvoltarea morfologiei albinei care va deveni regină (regina este singura care depune oua, albinele muncitoare fiind sterile).

Obţinerea  lăptişorului de matcă se rezumă la colectarea acestuia cu ajutorul unei spatule de lemn sau a unor dispozitive speciale de absorbţie, din botci (celule speciale de fagure în care se dezvoltă matca).  Procesul de obţinere a lăptişorului de matcă este unul complex, care necesită timp şi pricepere. În decursul unui sezon (5-6 luni), un stup bine gestionat poate produce aproximativ 500g de lăptişor de matcă.  Avand în vedere că produsul este perisabil, imediat după recoltare, lăptişorul de matcă se păstrează la întuneric şi la temperaturi cuprinse între 0-4 grade.

Compoziţia generală a lăptişorului de matcă este:  67% apă, 12,5% proteină brută, 11% zaharuri, 5% acizi, vitamine din complexul B, calciu, magneziu, zinc, cupru, fier, mangan, aminoacizi, enzime, componente cu proprietăţi antibacteriene şi antibiotice.  

O serie de studii recente au relevant beneficiile  de sănătate ale lăptişorului de matcă:

Efect estrogenic:  într-un studiu publicat în 2010, realizat la universitatea din Atena, s-a constatat că, în anumite condiţii, lăptişorul de matcă a inhibat dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul sânilor şi colului uterin. Acest rezultat creşte potenţialul de utilizare  a lăptişorului de matcă în prevenirea şi tratarea anumitor forme de cancer.

Unul din cele mai importante beneficii pe care lăptişorul de matcă le aduce organismului, este acela de stimulare a sistemului imunitar. Datorită conţinutului său ridicat în aminoacizi, vitamine şi minerale, lăptişorul de matcă sprijină sistemul imunitar şi ajută la refacerea organismului în perioada de convalescenţă.

Proprietăţi antibacteriene: Potrivit “The Journal of Biological Chemistry” royalisina (priteină prezentă în lăptişorul de matcă) are proprietăţi antibacteriene care combat majoritatea bacteriilor responsabile pentru infecţiile stafilococice.

Creşte fertilitatea: infertilitatea este o problemă care afectează aproximatix 10% din femei. Lăptişorul de matcă poate ajuta la creşterea fertilităţii feminine prin îmbunătăţirea calităţii ovulelor. 

Alte beneficii: efect antiinflamator, efect antiîmbătrânire (creşte producţia de colagen, se foloseşte în produse cosmetice), menţine colesterolul şi glicemia în limite normale,  creşte pofta de mâncare.

Deoarece este un produs apicol, lăptişorul de matcă poate provoca alergii severe. Nu este recomandată administrarea acestuia persoanelor alergice şi copiilor sub 2 ani.

Alexandra Găinuşă

Consultant Walmark

Sanatatea e cea mai de pret avere din lume
14.12.2009

Sanatatea e cea mai de pret avere din lume

"Ani intregi viata mea a fost controlata de stresul provocat de cateva kilograme in plus. Faptul ca nu ma simteam bine in pielea mea ma afecta pe toate planurile. Zecile de diete pe care le-am incercat, infometarea, toate m-au dus la frustrari si dezamagire."

Citește mai mult
Vizualizări: 1167