Sfaturi pentru vacanţă – Digestia I

Sfaturi pentru vacanţă – Digestia I

Publicat: 10.07.2013

Vizualizări: 41

Vacanţa este un prilej pentru un program agitat şi pentru mese dezorganizate. Schimbările extreme în dietă (mâncare de tip fast-food, alimente noi, condimente, mese îmbelşugate sau produse cumpărate de la tarabe) pot face ravagii la nivelul sistemului digestiv. Constipaţia, diareea, indigestia sau arsurile la stomac pot transforma rapid călătoria mult aşteptată într-un coşmar.

Constipaţia călătorului -  Constipaţia este un sindrom caracterizat prin eliminarea întârziată a conţinutului intestinal. Aceasta apare cand evacuarea durează mai mult de 40-48 de ore.  Constipaţia călătorului apare în principal datorită schimbărilor care au loc în dietă în timpul vacanţelor (lipsa alimentelor bogate în fibre, lipsa lichidelor). Alte cauze  pot fi disconfortul provocat de o toaleta nouă (părăsirea confortului de acasa poate determina probleme de relaxare) şi călătoriile lungi  (10-12 ore) care pot deregla  procesele fiziolocile ale  organismului.

Diareea călătorului – este cea mai întâlnită afecţiune care apare în timpul călătoriilor. Este însoţită de crampe abdominale, balonare, ameţeală şi apare ca urmare a infecţiei cu o bacterie (E. Coli, Sallmonela, Shigella).  Anual sunt raportate între 20% şi 50%  cazuri în rândul celor care călătoresc din ţările dezvoltate spre ţări în curs de dezvoltare (America Latină, Asia, Africa, Orientul Mijlociu).

Indigestia – este o afecţiune care se caracterizează prin dureri abdominale, greţuri şi vărsături. Indigestia poate apărea în urma consumului ridicat de alimente de tip fast-food, mâncăruri picante, consumul excesiv de alcool, mâncăruri cu un conţinut crescut de grăsimi.

Arsurile retrosternale– reprezintă o afecţiune dureroasă şi neplacută manifestată prin senzaţie de arsură sau căldură în piept.  Acest lucru este datorat refluxului  acidului şi sucurilor gastrice în esofag.  Cauze: consumul excesiv de alcool, alimentele grase, picante sau acide, anumite medicamente.

Pentru că alimentaţia necorespunzătoare este responsabilă de problemele tractului gastro-intestinal  în timpul vacanţei,  propunem câteva măsuri de precauţie. 

Sfaturi alimentare:

-          Menţine orele obişnuite de masă.  Încercă pe cât posibil să păstrezi  rutina de zi cu zi pentru ca organismul să nu fie supus unor schimbări bruşte. Dacă programul excursiei nu permite acest lucru,  asigură-te că ai în geantă un sandviş  sau un fruct pentru a potoli senzaţia de foame.

-          Consumă multe lichide. Un nivel optim de hidratare ajută organismul  în gestionarea stresului şi ţine departe atât cosntipaţia cât şi diareea.  De asemenea este important să eviţi apa de la robinet, băuturile nepasteurizate şi cuburile de gheaţă deoarece acestea pot fi contaminate cu agenţi patogeni.

-          Evită alimentele crude.  Asigură-te că toată carnea pe care o consumi este bine gătită. Mănâncă numai fructe şi legume crude, în coajă. Nu consuma preparate din peşte decât dacă eşti sigur că au fost gătite corespunzător.

-          Păstrează curăţenia mâinilor.  Şerveţelele umede pot fi foarte utile  atunci când nu ai posibilitatea de a te spăla pe mâini înainte de fiecare gustare.

-          Evită excesele alimentare.  Porţiile mari de alimente şi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi sunt responsabile de apariţia indigestiei şi arsurilor la stomac.  Totodată este esenţial ca alimentele să fie mestecate pe îndelete.

Alimente recomandate în funcţie de afecţiune:

Constipaţie:  alimente bogate în fibre:  caise, papaya, piersici, pere, ananas, prune uscate, spanac, broccoli, fasole verde, seminţe de in.

Diaree:  ceai de mentă, supă de legume, orez, morcov, brânză de vaci, pâine prăjită, banane, piure de cartofi.

Indigestie:  orez, ghimbir, banane, papaya, ceai de tei, mentă. De evitat alimentele acide (roşii, citrice), cafeaua, tutunul.

Arsuri retrosternale: carne fiartă, pâine prajită, orez, griş, biscuiţi, legume fierte, lapte integral, smântână, branzeturi nefermentate, anghinare.

Alexandra Găinuşă

Consultant Walmark

Sfaturi pentru vacanţă – Digestia II
17.07.2013

Sfaturi pentru vacanţă – Digestia II

Accidentele se pot întâmpla indiferent de cât de bine ţi-ai planificat vacanţa motiv pentru care este bine sa ai în bagaj o trusă care să conţină câteva suplimente folositoare în situaţiile de criză.

Citește mai mult
Vizualizări: 3