Recomandări pentru caniculă

Perioadele extinse de temperaturi  înalte  au efecte negative asupra organismului, cei mai afectaţi fiind copiii şi bătrânii. Temperaturile înalte şi umiditatea crescută determină supraîncalzirea organismului, deoarece procesul de eliminare a apei prin transpiraţie este încetinit.

29.7.2013

Pentru că, de cele mai multe ori,  canicula ne prinde nepregătiţi  Ministerul Sănătăţii a emis o serie de recomandări:

  • Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18;
  • În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide ( între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute;
  • Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
  • Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
  • Dacă este absolut necesar să  ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine şi lejere  din fibre naturale, largi şi de culori deschise;
  • Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor  medicului. Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;
  • Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă;
  • Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc);

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe  fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este  bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Se recomandă evitarea alimentelor fierbinţi şi cu un conţinut ridicat de grasimi. În locul acestora se pot servi salate reci (ex: salată de ton, salată de pui).

Pielea arsă de soare împiedică eliberarea  căldurii din organism. Este importantă folosirea unei creme cu un factor de protecţie cât mai ridicat.

Dacă apar simptome precum dispnee, durere în piept, confuzie, slăbiciune, amețeli, transpiraţie abundentă, greaţă, vărsături sau crampe sunaţi la medicul de familie sau la serviciul de urgenţă.

Dacă locuiți singur, rugaţi o rudă sau un prieten să vă viziteze pentru a verifica dacă nu întampinaţi dificultăți în timpul perioadelor de temperaturi extreme. 

Alexandra Găinuşă

Consultant Walmark

Comentarii

comentarii: 0 | ultimul: 1.1.1 0:00:00

Alătură-te discuţiei

Meniu principal

Caută

Caută

Coşul de cumpărături
Identificare
Ĩnscrie-te în CSW
x

Ai uitat parola?

Ĩnscrie-te în CSW

Login prin Facebook

APEL GRATUIT
0 800 800 279
L-V: 8:30-17:00
Vino cu noi pe Facebook