Protejează-ți copilul de virozele de toamnă

Protejează-ți copilul de virozele de toamnă

Publicat: 25.09.2019

Vizualizări: 135

Toamna aduce creșterea frecvenței virozelor respiratorii, din pediatrul de serviciu păcate fără o scădere imediată a celei a enterovirozelor. De enteroviroze ne putem apăra relativ eficient prin spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun (când intrăm în casă, înainte de fi ecare masă, după folosirea toaletei), spălarea fructelor și a legumelor, evitarea consumului de apă din surse insalubre.

De asemenea, izolarea bolnavilor este efi cientă, iar în cazul enterovirozelor, este și  aplicată frecvent, din cauza vărsăturilor, a diareii și a erupțiilor care însoțesc aceste boli. Din păcate, nu o facem pentru suficient timp (minimum o săptămână).

Evitarea virozelor respiratorii este mai dificilă. Aceasta deoarece ele se transmit prin aer și evitarea spațiilor cu concentrație mare de virusuri este uneori dificilă. Totuși, măcar atunci când suntem bolnavi, noi sau copiii noștri, trebuie să încercăm să rămânem acasă și să nu mergem la grădiniță, la locul de joacă pentru copii, la cinema, farmacie, mall, hipermarket etc. Deși pare o măsură ciudată („Păi deja sunt răcit, nu?!”), dacă toți (sau majoritatea) am proceda în acest fel, frecvența și viteza de răspândire a epidemiilor ar fi mult mai mici.

O alimentație sănătoasă și completă (variată, bogată în vitamine și minerale, cu mese mici și dese) nu poate influența semnifi cativ frecvența virozelor, deoarece aceasta ține mai mult de experiența imunologică și de șansa de a întâlni sau nu un microb. Totuși, ea poate modifica evoluția bolii prin asigurarea unei mai bune rezistențe a organismului, tradusă, de obicei, printr-o durată mai scurtă și, uneori, o severitate mai mică a bolilor.

ALEXIS COCHINO

Medic pediatru, Clinica Pediasan

Îmbunătăţeşte imunitatea copilului tău
18.12.2017

Îmbunătăţeşte imunitatea copilului tău

Sistemul imunitar este un sistem complex  alcătuit din structuri şi mecanisme care apără organismul împotriva agenţilor patogeni (virusuri, microbi).

Citește mai mult
Vizualizări: 264
Nutriţie şi imunitate la copii
21.02.2020

Nutriţie şi imunitate la copii

Nou-născutul începe viaţa cu un sistem imunitar imatur şi de aceea în timpul primului an de viaţă copiii sunt cei mai predispuşi la infecţii. Dorinţa tuturor părinţilor este de a îi ajuta pe copiii lor la construirea unui sistem imunitar rezistent astfel încat aceştia să crească puternici şi sănătoşi.

Citește mai mult
Vizualizări: 3358