Protejează-ți copilul de virozele de toamnă

Toamna aduce creșterea frecvenței virozelor respiratorii, din pediatrul de serviciu păcate fără o scădere imediată a celei a enterovirozelor. De enteroviroze ne putem apăra relativ eficient prin spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun (când intrăm în casă, înainte de fi ecare masă, după folosirea toaletei), spălarea fructelor și a legumelor, evitarea consumului de apă din surse insalubre.

9.9.2013

De asemenea, izolarea bolnavilor este efi cientă, iar în cazul enterovirozelor, este și  aplicată frecvent, din cauza vărsăturilor, a diareii și a erupțiilor care însoțesc aceste boli. Din păcate, nu o facem pentru suficient timp (minimum o săptămână).

Evitarea virozelor respiratorii este mai difi cilă. Aceasta deoarece ele se transmit prin aer și evitarea spațiilor cu concentrație mare de virusuri este uneori dificilă. Totuși, măcar atunci când suntem bolnavi, noi sau copiii noștri, trebuie să încercăm să rămânem acasă și să nu mergem la grădiniță, la locul de joacă pentru copii, la cinema, farmacie, mall, hipermarket etc. Deși pare o măsură ciudată („Păi deja sunt răcit, nu?!”), dacă toți (sau majoritatea) am proceda în acest fel, frecvența și viteza de răspândire a epidemiilor ar fi mult mai mici.

O alimentație sănătoasă și completă (variată, bogată în vitamine și minerale, cu mese mici și dese) nu poate influența semnifi cativ frecvența virozelor, deoarece aceasta ține mai mult de experiența imunologică și de șansa de a întâlni sau nu un microb. Totuși, ea poate modifica evoluția bolii prin asigurarea unei mai bune rezistențe a organismului, tradusă, de obicei, printr-o durată mai scurtă și, uneori, o severitate mai mică a bolilor.

ALEXIS COCHINO

Medic pediatru, Clinica Pediasan

Comentarii

comentarii: 0 | ultimul: 1.1.1 0:00:00

Alătură-te discuţiei

Meniu principal

Caută

Caută

Coşul de cumpărături
Identificare
Ĩnscrie-te în CSW
x

Ai uitat parola?

Ĩnscrie-te în CSW

Login prin Facebook

APEL GRATUIT
0 800 800 279
L-V: 8:30-17:00
Vino cu noi pe Facebook