Diabetul zaharat

Diabetul zaharat

Publicat: 01.01.2018

Vizualizări: 1132

Diabetul este o boală metabolică ce se caracterizează prin valori crescute ale concentraţiei de glucoză în sânge. Limitele normale variază între 60-120 mg/dl. Diabetul zaharat afectează aproximativ 360 milioane de oameni în întreaga lume. Este o boală netransmisibilă caracterizată prin poliurie (eliminarea urinii în cantităţi mai mari decât cele normale), polidipsie (senzaţie exagerată de sete), polifagie (poftă exagerată de mâncare).

Diabetul zaharat poate fi clasificat în 3 categorii:

-          Diabet zaharat de tip 1: apare atunci când organismul este incapabil de a produce insulină. Persoanele care suferă de acest tip de diabet sunt dependente de tratament cu insulină sub formă injectabilă.

-          Diabet zaharat de tip 2: se datorează lipsei de răspuns la insulină a ţesuturilor.  Acest tip de diabet nu necesită aport extern de insulină. Diabetul de tip 2 se mai numeşte şi diabet non insulino-dependent.

-          Diabet gestaţional: apare în timpul sarcinii la femeile care nu au avut glicemia peste limită, înainte de sarcină. În unele cazuri diabetul gestational poate determina apariţia diabetului de tip 2.

Alexandra Găinuşă

Consultant Walmark