Memoria

Memoria

Publicat: 11.08.2019

Vizualizări: 72

Memoria reprezintă o activitate prin care se stocheaza informaţiile pe care o persoană le-a  auzit, văzut sau învăţat. După criteriul timpului putem clasifica memoria în 2 tipuri, acestea păstrând informaţiile în mod diferit.

Memoria de scurtă durată este responsabilă de stocarea informaţiilor pe termen scurt. Informaţiile memorate pe termen scurt sunt acumulate în mod conştient şi stocate pe o perioadă scurtă (câteva minute). Memoria pe termen scurt tinde să scadă odată cu înaintarea în vârstă.

Memoria de lungă durată se referă la stocarea continuă a informaţiilor. Memoria pe termen lung poate dura de la câteva săptămâni până la câteva decenii. Unele din informaţiile astfel acumulate pot fi uşor de reamintit, altele mai dificil. 

Capacitatea de memorare scade în timp şi depinde de 3 etape: codare, stocare, reactualizare. Acesta este un proces spontan sau treptat. Amintirile vechi sunt primele care se pierd. De cele mai multe ori acest lucru se datoreaza condiţiilor de stres, oboseală sau vârstei înaintate.

Foarte multe persoane de peste 40 de ani se confruntă cu probleme de uitare. Fie că uită aniversările prietenilor sau lista de cumpărături,  în timp acest lucru ajunge să afecteze viaţa de zi cu zi. Multe din aceste schimbări sunt normale, şi nu un semn al unei afcţiuni cerebrale.

Pentru  a îmbunătăţi atenţia şi capacitatea de memorare putem urma câteva sfaturi simple.

Somn – un somn bun permite creierului să proceseze informaţiile din timpul zilei. Lipsa somnului afectează vigilenţa şi memoria. Pentru a permite creierului să se refacă sunt necesare între 7 şi 9 ore de somn în fiecare zi. 

Nutriţie – creierul nu poate funcţiona corespunzător fără câteva substanţe nutritive esenţiale (vitamine, minerale, grăsimi, etc). Se recomandă consumul alimentelor bogate în antioxidanţi naturali (afine, spanac) dar şi al alimentelor bogate în acizi graşi de tip omega 3. De evitat sunt grăsimile saturate, gustările şi băuturile cu un conţinut crescut de zahăr, băuturile alcoolice. Pentru a avea energie pentru întreaga zi este foarte important să nu sărim peste masa de dimineaţă.

Exerciţiu - exerciţiile fizice şi mentale sunt extrem de importante atunci când ne dorim o minte ageră până la vârste înaintate. Activităţi precum rezolvarea cuvintelor încrucişate, vizionarea unor documentare, învăţarea unei limbi străine sau o simplă vizită la muzeu întăresc conexiunile între neuroni şi îmbunătăţesc memoria de lungă durată.

Substanţe ajutătoare - Ginkgo biloba este una din cele mai bune plante medicinale pentru sistemul cerebral şi sistemul nervos. Corectează insuficienţa vasculară cerebrală,  fortifică sistemul cardiovascular, intensifică fluxul sanguin către ţesuturi. Gingko biloba este recunoscută pentru efectul pozitiv asupra funcţionării creierului: îmbunătăţirea memoriei şi capacităţii de concentare. De asemenea creşte eficienţa metabolismului, regularizează neurotransmiţătorii şi stimuleaza nivelul de oxigen din creier;

Fosfatidil serina – la fel ca şi Ginkgo Biloba, Fosfatidil serina este utilizată pe scară largă pentru a trata diferite forme de demenţă. Această substanţă este folositoare şi persoanelor cu dificultăţi de învăţare.

Acizii graşi de tip Omega 3  sunt grăsimi esenţiale pentru organism. Ele sunt componente vitale în membrana celulară, sau în învelişului exterior al celulelor creierului. Ele  sunt considerate grăsimi sănătoase şi acţionează, de asemenea, pentru a proteja creierul de un nivel crescut de colesterol. Cei mai mulţi oameni nu primesc o cantitate suficientă de acizi graşi de tip omega 3 din dieta lor zilnică. Cele mai bune surse de grăsimi sănătoase sunt: peştele gras cum ar fi sardinele, heringul şi macroul. Acizii graşi de tip Omega 3 pot fi, de asemenea, administraţi şi sub formă de supliment alimentar.

Alexandra Găinuşă

Consultant Walmark

Substanţe vitale pentru memorie
17.06.2013

Substanţe vitale pentru memorie

Creierul uman este un sistem complex de organizare ce coordonează organismul în funcţie de informaţiile primite. Creierul nu pierde nicio amintire (informaţie), el le înregistrează precum un computer.

Citește mai mult
Vizualizări: 1215
Picolinatul de crom poate stimula memoria persoanelor varstnice
11.04.2011

Picolinatul de crom poate stimula memoria persoanelor varstnice

Suplimentele alimentare de crom picolinat pot stimula memoria persoanelor varstnice. Aceste suplimente alimentare administrate zilnic pot imbunatati memoria, invatarea si recunoasterea. Cromul este un mineral esential pentru corpul omenesc . Picolinatul de crom poate imbunatati metabolismul cerebral al glucozei, aspect ce imbunatateste considerabil principalele functii ale creierului.

Citește mai mult
Vizualizări: 118