Memoria de elefant

Memoria de elefant

Publicat: 01.02.2018

Vizualizări: 835

Memoria este un proces psihic fundamental prin care informatiile acumulate in cursul vietii se codifica, se inmagazineaza si se refolosesc ori de cate ori este nevoie.

Exista doua tipuri de memorie: de scurta durata si de lunga durata. Memoria de scurta durata stocheaza informatia pe o foarte scurta perioada de timp, perioada care, conform studiilor, se intinde pana la maxim 18-30 de secunde.  Memoria de lunga durata poate “dura” intreaga viata, chiar daca evenimentul in cauza nu a fost perceput decat cateva zeci de secunde. Capacitatea sa de stocare este considerata a fi practic nelimitata.

Indiferent de varsta, memoria ne părăseşte uneori. Chiar daca uitam ziua de nastere sau numele unui prieten, lista de cumparaturi sau materia invatata pentru un examen, nu trebuie sa ne ingrijoram  peste masura.

“Memoria de elefant” si  mintea agera pot fi un element cheie in buna desfasurare a activitatilor de zi cu zi. 

O memorie bună este semnul  unui  creier sănătos, iar un regim alimentar corespunzător menţine fluxul de sânge  la nivelul creierului şi păstrează un echilibru corect de nutrienţi necesari.

Există o multime de  factori care oferă creierului sursele de care are nevoie pentru a se desfăşura în plină formă, astfel:

-      Încearcă să dormi între 6 şi 8 ore pe noapte pentru că somnul este unul din factorii decisivi în dezvoltarea memoriei de lungă durată.

-      Nu lăsa stresul sa te afecteze pentru că stresul diminueaza capacitatea de concentrare. Linisteşte-te şi gândeşte pozitiv! Optimismul e cea mai bună cale pentru o zi minunată.

-      Ai grijă la ce mănânci! O alimentaţie bogată în vitamine şi minerale îţi va asigura o bună funcţionare a creierului. Consumă mult spanac, morcovi, banane, verdeturi şi peşte. Poţi de asemenea apela şi la pastilele care îmbunătăţesc memoria.

-       Glucoza este singurul „aliment” pe care îl consumă neuronii şi care influenţează benefic memoria de lungă durată. Din acest punct de vedere, este important să existe un nivel optim de glucoză în sânge. Însă, nu trebuie să exagerăm, deoarece un nivel ridicat al glucozei determină o glicemie peste limita normală, ceea ce poate duce la boli ca diabetul zaharat.

-      Antrenează-ţi memoria! Implică-te în diverse activităţi care îţi solicită creierul într-un mod antrenant şi plăcut.

Şi pentru că nu am uitat de sesiune vă oferim câteva sfaturi utile şi pentru această perioadă.

Scriitorul american  Alvin Toffler spunea că “Analfabetul de mâine nu va fi cel care nu ştie să citească, ci cel care nu a învăţat cum să înveţe”. Poţi învaţa prin imitaţie (a toci) sau prin conştientizare (asimilare). Dupa 50 de minute de învăţat se recomandă o pauza de 10 minute (aproximatix 3-4 astfel de şedinţe zilnic). La început se atacă subiectele grele apoi cele mai uşoare.

-      Obijnuieşte-te să citeşti cu voce tare, acest lucru te va împiedica să te gândeşti la alte lucruri în timp ce citeşti şi te va ajuta să fixezi mai bine noţiunile.

-      Fă-ţi propriile notiţe şi subliniază cuvintele cheie cu diverse culori, în felul acesta îţi antrenezi şi memoria vizuală.

-      În cadrul învăţării se uită 50-60% din cunoştinţele acumulate în primele două zile. În concluzie, pentru prevenirea uitării se va repeta în a treia zi ceea ce s-a învatat în primele două.

Memoria este o bancă de informaţii la care apelăm atunci când este vorba de evenimentele din trecutul nostru şi de propria identitate. Cu o mare importanţă asupra vieţii, memoria trebuie antrenată zi de zi pentru a avea o stare perfecta a organismului şi a minţii.

Alexandra Găinuşă

Consultant Walmark