Cum să evitați șocul pensionării

Cum să evitați șocul pensionării

Publicat: 12.09.2019

Vizualizări: 250

Adesea, oamenii obișnuiți cu o viață activă privesc cu teamă apropierea pensiei. Aceasta este percepută, în mod greșit, ca fiind finalul perioadei în care o persoană este utilă celor din jur.

Ce le scapă însă din vedere celor care sunt neliniștiți de gândul acestei tranziții este faptul că pensionarea aduce mai mult răgaz pentru sine, pentru cei dragi și pentru activități de care nu ar fi avut timp altfel – toate binemeritate după atâția ani de muncă asiduă.

Cum însă știm că schimbările majore nu se întâmplă peste noapte, ne-am gândit să propunem câteva sfaturi utile pentru cei aflați în această situație:

• Reluați hobby-urile de care nu ați avut timp până acum

Fie că e vorba de șah, grădinărit sau pescuit, activitățile care vă relaxează sunt un ingredient care nu trebuie să lipsească de pe lista zilnică. Iar dacă și partenerul de viață vi le împărtășește, ei bine, sunteți foarte norocos!

• Faceți mişcare

Activitatea fizică trebuie să devină un obicei – medicii o recomandă zilnic, pentru că scade riscul bolilor cardiovasculare și previne acumularea kilogramelor în plus, afecțiuni foarte frecvente în această grupă de vârstă. Puteți opta pentru plimbări în parcul din apropiere, alergare ușoară ori ciclism. De asemenea, există săli de sport cu programe speciale pentru persoanele de vârstă mijlocie sau de vârsta a treia – dați-le o șansă!

• Adoptați un animal de casă

Studiile au arătat că persoanele care au grijă de un animal, mai ales dacă e un câine jucăuș, prezintă un risc de depresie mult mai scăzut decât cei care nu au un prieten animăluț. În plus, noul membru al familiei va fi un bun tovarăș de joacă pentru nepoței și va aduce cu siguranță zâmbete pe chipurile tuturor.

• Petreceți mai mult timp cu cei dragi

Vârsta pensionării e un bun moment pentru a fi mai aproapede oamenii pe care îi iubiți. Prânzul sau cina săptămânală,spre exemplu, poate fi un prilej de a întreține o relațiesănătoasă și armonioasă cu membrii familiei. De asemenea,puteți relua legătura cu prietenii pe care nu i-ați mai văzutde mult timp – probabil că vă doriți oricum să îi vedeți sausă îi auziți mai des, acum aveți ocazia perfectă!

• Vizitați locurile unde ați visat mereu să ajungeți

Chiar dacă ați călătorit adesea cu prilejul concediului, au mai rămas o mulțime de locuri frumoase de descoperit. Puteți opta pentru excursii individuale sau de grup – indiferent de forma aleasă, experiența noilor lucruri trăite va fi o sursă de energie până la următoarea excursie.

• Învățați ceva nou

Ieșirea la pensie nu trebuie să însemne finalul activității intelectuale – dimpotrivă, e o bună ocazie de a învăța lucruri noi. În plus, antrenarea constantă a creierului în astfel de activități poate preveni apariția și evoluția bolilor degenerative. Dacă nu vă descurcați foarte bine cu computerul, ce ar fi să începeți un curs pe această temă? V-ați dori să vă revitalizați cunoștințele de franceză? Puteți începe chiar cu acest lucru.

• Implicați-vă în activități care sunt utile și pentru ceilalți

Mici proiecte de voluntariat (reabilitarea grădinii blocului, de exemplu) sau organizarea unui club de lectură sunt activități care nu numai că nu vă lasă să vă plictisiți, dar aduc și un beneficiu direct celor din jur. Iar acesta este un sentiment minunat!

Desigur, lista de astfel de activități poate continua – e important însă să le alegeți pe cele care vi se potrivesc și care folosesc din plin resursele pe care le direcționați, până acum, către muncă.

Vârsta pensionării nu este una sedentară, ci poate deveni, cu un pic de atenție, una dintre cele mai productive și mai frumoase perioade ale vieții.


Cine nu are bunici să-și cumpere
01.01.2018

Cine nu are bunici să-și cumpere

Ceea ce au nevoie cel mai mult copiii sunt esențialele lucruri pe care bunicii le au din plin. Bunicii le oferă o dragoste necondiționată, bunătate, răbdare, umor, confort și lecții despre viață și, cel mai important, prăjituri. ”Rudolph Giuliani”

Citește mai mult
Vizualizări: 49