Celulita

Celulita

Publicat: 25.05.2015

Vizualizări: 25

Celulita este o alterare a ţesutului conjunctiv ca urmare a acumulării de grăsimi în adipocite şi are ca şi consecinţă îmbătrânirea ţesutului. În termeni populari celulita estecunoscută ca fiind pielea cu aspect de “coajă de portocală”. Celulita afectează în proporţie de 90% femeile, apărânt în cazuri rare şi la bărbaţi.

Celulita este adesea clasificată în 3 categorii:

Celulita de grad 1 : nu are simptome clinice vizibile, dar la o analizare microscopică a celuleor din zona afectata se observă modificări la nivelul ţesutului conjunctiv.

Celulita de grad 2 : pielea are o paloare specifică, temperatura este mai scăzută, aspectul de “coajă de portocală” este uşor vizibil. De asemenea sunt vizibile şi modificări la nivel microscopic.

Celulita de grad 3: pielea are aspect de valuri, depozitele de celulită sunt evidente, cu aspect de nodule. Apar modificări de microcirculaţie, oxigenare şi acumulare de toxine.

Cauzele care favorizează apariţia celulitei nu sunt încă bine înţelese. Printre explicaţiile găsite de specialişti enumerăm:

-      dereglări hormonale: estrogenul, insulina, noradrenalina, hormonii tiroidieni pot face parte din procesul de apariţie a celulitei;

-          factori genetici;

-       dieta:  persoanele care consumă prea multe grăsimi şi prea puţine fibre au şanse mari să dezvolte celulită;

-         consumul de cafea, tutun, alcool;

-         lipsa exerciţiilor fizice;

-        îmbrăcămintea: hainele foarte strânse în zona feselor limitează fluxul de sânge la acel nivel.

Contrar aşteptărilor nu doar persoanele cu o greutate peste limita normală au celulită. Celulita apare datorită  alterării structurii pielii şi nu datorită acumulării de grăsime în exces.

Exerciţiile fizice şi dieta echilibrată reprezintă cele mai eficiente metode de a scăpa de celulită. Pentru a uşura această luptă  putem folosi şi produse cu uz intern sau topic pe bază de:

Cafeina: zaţul de cafea se poate folosi pentru masarea zonelor cu probleme. Cafeina îmbunătăţeşte microcirculaţia şi ajută la detoxifiere.

Ginko Biloba: are efect antioxidant şi are efect pozitiv asupra circulaţiei sanguine.

Antioxidanţi: antioxidanţii fortifică ţesutul conjunctiv, protejează organismul de acţiunea nocivă a toxinelor.

Ceai verde: conţine substanţe active cu rol antioxidant, diuretic, tonic. Ceaiul verde intensifică metabolismul şi stimulează arderea grăsimilor.

Evening primrose: este o plantă bogată în acid gama linoleic, un acid gras esenţial care protejează şi hraneşte pielea, menţine elasticitatea şi hidratează.

Alexandra Găinuşă

Consultant Walmark

Vitamine pentru sănătatea pielii
07.03.2013

Vitamine pentru sănătatea pielii

Pielea este cel mai mare organ din corpul uman. Are 3 straturi (epiderm, derm şi hipoderm) şi o suprafaţă de aproximativ 2 m. Pielea este cea mai importantă barieră împotriva factorilor externi (bacterii, raze UV), este responsabilă pentru reglarea temperaturii corpului şi reprezintă aproximativ 16% din totalul greutăţii corporale.

Citește mai mult
Vizualizări: 996
Sfaturi pentru vacanţă – Sănătatea pielii  I
02.07.2019

Sfaturi pentru vacanţă – Sănătatea pielii I

Vara este, fară îndoială, cea mai bună perioadă pentru vacanţă. Fie că alegi muntele sau marea, este important să cunoşti câteva lucruri pentru a te asigura că vacanţa va decurge conform planului:

Citește mai mult
Vizualizări: 81